Viaplay-krisen bekymrer Monster-sjefen: - Et vanskelig år for bransjen

Monster selger TV for over 400 millioner kroner, men nå ringer varselklokkene hos Ingvild Daae.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist
Tobias Fredø
Knut Kristian Hauger

Godt over halveis inn i 2023, hvor mangt et medieselskap kutter kostnader og hvor familier sliper sine underholdningsbudsjetter, kan det «nye» selskapet Monster, nå en samfusjon av tidligere Monster, Monster Entertainment og Monster Scripted, legge frem ferske tall for 2022. De viser et markant omsetningshopp for selskapet som produserer publikumsfavoritter som «Pørni» for Viaplay og «Stjernekamp» for NRK, samt dokumentarserier som «Estonia» for Warner Bros. Discovery.

- 2022 var bra for Monster, men det er lenge siden nå. Nå er det 2023 og fremtiden som gjelder. Jeg er bekymret over det som skjer i Viaplay og også de andre større strømmetjenestene, sier Monster-sjef Ingvild Daae til Kampanje. 

Hun lurer nå på hvor mye som skal produseres fra Norge fremover og hvor mange produksjonsselskaper kan overleve «den bråstoppen vi har opplevd det siste halvåret». 

- Jeg tror dessverre mange selskaper hadde håpet på avklaringer og et oppsving nå etter sommeren, i stedet får vi et Viaplay som skal kutte én milliard kroner. Jeg er spent på hvilke ringvirkninger dette vil få for bransjen.

Som tidligere omtalt i Kampanje er det for tiden full krise i Viaplay, som blant annet bestiller «Pørni» fra Monster. Selskapet har byttet konsernsjef og skrotet prognosene for 2023. Børsverdien er rasert etter at selskapet i starten av juni kunngjorde at de ikke lå an til å nå de finansielle målene de hadde satt seg.

Til Kampanje har midlertidig norgessjef Kenneth Andresen gått langt i å bekrefte at en nedbemanning er på trappene når selskapet skal møte investorer i forbindelse med fremleggelsen av resultatene for andre kvartal denne uken. 

- Vårt fokus er nå å ha gode dialoger med ansattrepresentanter og verneombud for å ha en ryddig prosess. Da dette er et pågående arbeide kan vi ikke dele flere detaljer per nå, skriver Andresen i en e-post til Kampanje.

Les også: Viaplay-sjefen går av - kutter prognosene for 2023

- Etter covid var bestillingsviljen stor

Omsetningen til Monster ender i 2022 på hele 416 millioner kroner, som er nær en dobling fra 2021, men dette skyldes i stor grad fusjonen av de ulike Monster-selskapene, ifølge Daae.

De to selskapene Scripted og Entertainment innkasserte til sammenligning en samlet omsetning på rett over 380 millioner kroner i 2022.

I tillegg har selskapet endret regnskapsprinsipp, og prosjekter inntektsføres når leveringen har funnet sted, og ikke på grunnlag av prosjektets fullføringsgrad. Det gir en positiv effekt for 2022, og en tilsvarende negativ effekt for 2021.

- Etter covid var bestillingsviljen stor. Det ble bestilt veldig mange produksjoner og gjerne flere sesonger på en gang. Dermed ble omsetningen noe høyere enn tidligere, kommenterer Daae. 

Driftsresultatet ender på 9,4 millioner kroner, som er en nedgang fra driftsresultatet i 2021, da Scripted og Entertainment til sammen hadde et resultat på 16,8 millioner kroner.

- På grunn av et presset marked med tanke på tilgjengelighet på ressurser og folk, går marginene ned.

- Eneste riktige å slå sammen Fremantle og Monster

Monster er en del av This Is Nice Studioes, som er en samling produksjonsselskaper som i 2021 ble solgt av Viaplay til Fremantle Media Group. Fremantle Media Group har igjen RTL Group som sin eier.

Tidligere i år ble det kjent at Fremantle Media Group har valgt å slå sammen Fremantle Norge og Monster. Fremover skal de operere som ett selskap under navnet Monster under ledelse av Ingvild Daae.

Fremantle står bak TV suksesser som «Exit»«Forræder» og «Maskorama».

Dette innebærer også at Fremantle-sjefen Petter Testmann Koch forlater selskapet han har styrt i nær ti år, mens Daae tar over tømmene for et enda større produksjonshus.

- Vi er midt i et svært vanskelig år for bransjen med besparelser og kutting av produksjoner samtidig som prisene øker og betalingsviljen hos våre kunder er blitt mindre, sier Daae og fortsetter:

- Det er vanskelig å balansere og derfor mener jeg det var det eneste riktige å slå sammen Fremantle og Monster. Jeg tror ikke vi i et år som dette kan forvente økt omsetning, men at vi kan gjøre noen besparelser og få til mer langsiktig planlegging ved å slå oss sammen, det er det helt klart et mål.

Les mer: Petter Testmann-Koch slutter i Fremantle

Se alle regnskapstall for Monster i 2022. Alle tall i MNOK.Omsetningen vokser, men resultatet faller

Monster 2022 2021* Endring i prosent
Omsetning

416,7

382,7 + 8,8 %
Driftsresultat 9,4 16,8 - 44 %
Resultat før skatt 9,8 17,2 - 43 %

* I 2022 ble Monster Entertainment og Scripted slått sammen til ett selskap. I 2021 leverte de to selskapene hvert sitt regnskap. Disse er her slått sammen.

- Skal se på hvordan Monster skal være organisert fremover

Sammen med de andre produksjonshusene under This is Nice Studios Norway, hadde Monster, Strix og One Big Happy Family en samlet omsetning på 700 millioner kroner i 2022. Plusser man på Fremantle Norge sin omsetning, begynner man å lukte på 800 millioner.

- Hva bringer det neste halvåret med tanke på organisatoriske endringer i dette nye og sammenslåtte selskapet? 

- Det er ikke så mye å si ennå om hvilke endringer vi ender opp med å gjøre. Men vi har flyttet det som tidligere het Fremantle Norge inn i Mølleparken og alle produksjonene de har hatt tidlgere, gjøres nå av Monster, under min ledelse, svarer Daae og fortsetter:

- Vi ønsker å være ett selskap som kan være med på de endringene markedet byr på, og for få til det, skal vi også se på hvordan Monster skal være organisert fremover. Det er alltid spennende. Med endring åpner det seg alltid nye muligheter. Hvordan dette blir må jeg komme tilbake til.

Viaplay-krisen bekymrer Monster-sjefen: - Et vanskelig år for bransjen