Vokser med utleie av markedssjefer: - Den neste store bølgen

Etter regnskapsføreren, IT-ansatte og personalavdelingen, er turen kommet til markedssjefen.

Publisert / Oppdater

Sara Viken Løvhaug
Sara Viken Løvhaug Analytiker / researcher

I januar skrev Kampanje om Marianne Nygård-Hansen da hun valgte å slutte i jobben som markedssjef hos Fursetgruppen – uten en ny jobb å gå til.

Siden har det ikke stått på jobbtilbudene etter at Nygård-Hansen la ut en åpen jobbsøknad på LinkedIn rett etter nyttår. Hun valgte imidlertid å takke nei til alle sammen, og oppsøkte selv det som nå har blitt hennes nye arbeidsplass: konsulenthuset Markedssjefene.

- I løpet av prosessen fikk jeg sett meg skikkelig rundt etter et nytt sted å jobbe, men jeg klarte aldri helt å bestemme meg. I denne prosessen var det egentlig Hans-Petter (Nygård-Hansen, mannen til Marianne, red.anm.) som tipset meg om å kontakte Markedssjefene. Så det var jeg som tok kontakt med dem, og heldigvis ville de ha meg, sier Nygård-Hansen da Kampanje besøker hennes nye arbeidsplass på Spaces i Tollbugata.

Markedssjefene ble gründet av venninnene Kjersti R. Borander og Trine Romskoug i 2013. Selskapet bygger på konseptet «marketing for hire», som er et populært fenomen i blant annet USA, men som Markedssjefene nesten er alene om i Norge.

Ideen er at bedrifter skal kunne leie inn en markedssjef eller spesialist i perioder der det trengs, enten for å løse spesifikke oppgaver eller for å fungere som kundens markedssjef. Det hender også at markedssjefene blir leid ut sammen for å fungere som et helhetlig byrå eller en hel markedsavdeling.

- Det er ikke lenger slik at markedssjefen bare har ansvar for å koordinere byråer. Den rollen har begynt å fylle så mye annet. Det er veldig få som har mulighet til å ansette alle de spesialistene man trenger i en markedsavdeling i dag, og få som kanskje trenger disse spesialistene til enhver tid – i hvertfall i SMB-markedet, sier Borander.

Markedsføring vil bli den neste outsourcing-bølgen. Trine Romskoug

- Ikke lenger nok med generalister

Markedssjefene betegner seg selv som både kommunikasjonsbyrå, digitalbyrå, reklamebyrå, bemanningsbyrå og konsulentbyrå, men selskapets businessmodell ser først og fremst ut som sistnevnte.

- Alle trenger digital hjelp og hjelp med tekstproduksjon, om det så bare dreier seg om et månedlig nyhetsbrev. Det er vel her vi føler at vi svarer på et behov som markedet kanskje ikke var klar over at var der, sier Borander.

Hun mener markedsføringen «vokser raskt både i omfang og kompleksitet». 

- Det krever i økende grad mer spesialisert kunnskap. Kunnskap som veldig mange av våre typiske målgrupper ikke innehar selv. Det er ikke lenger nok med en generalist som markedssjef, sier hun.

I dagens marked trenger man som bedrift oftere spesialister som er gode på å skape godt og kreativt innhold, måling av effekt, brukeropplevelse - og ikke minst data- og teknologiinnsikt, ifølge markedssjef-gründeren.

Doblet inntekten – nesten uten markedsføring

På fem år har selskapet vokst fra to til 12 ansatte, med Nygård-Hansen som sitt nyeste tilskudd. Siden oppstarten har pilene bare pekt oppover, og de endte i fjor med en driftsinntekt på 7,4 millioner kroner og et resultat på 900.000 kroner før skatt. Det er nesten en dobling av inntekten og en tredobling av resultatet sammenlignet med 2015.

Men selv om det er en gjeng med markedsførere som sitter sammen, er det ingen bonanza i bruken av penger til markedsføring. Markedsbudsjettet i fjor lå på 5.000 kroner. 

- Det er jo ille at vi ikke har hatt tid til å få navnet vårt ut, men det betyr jo at vi har hatt nok å gjøre. Vi har vel egentlig vært fullbooket i fem år nå, sier Trine Romskoug.

Det som startet med kunder fra SMB-markedet og rene markedssjefer i staben har i dag også blitt til større kunder som The Well, Aller-gruppen og Arla Foods, og et konsulenthus som ligner mer på en markedsavdeling med spesialister innenfor majoriteten av områdene i digital markedsføring.

- Vi startet med dem det tross alt fins flest av i Norge – nemlig de små og mellomstore bedriftene. De minste er det veldig få byråer som går til, fordi de ofte har begrenset betalingsevne. Vi er sterke på de mellomstore, og de større kundene har også fått øynene opp for oss, sier Romskoug.

- Også ble dere ikke bare markedssjefer etterhvert?

- Nei, vi har innsett at markedsrollen har utviklet seg til å bli en helt annen enn den en gang var. Innenfor markedsføring finner man jo minst ti ulike roller. Da blir det viktig for oss å få på plass eksperter innen alle områdene, og det er her vi bygger oss opp nå slik at de kundene som trenger en hel markedsavdeling kan leie det av oss, sier Romskoug.

Til Kampanje sier sjefredaktør i Se og Hør, som er en del av Aller-gruppen, Ulf Andre Andersen, at «løsningen fungerer godt i et kortsiktig perspektiv.»

- Vi får på plass kompetanse kjapt og det er en fleksibel ordning for en tidsavgrenset periode, sier han.

- UX har blitt aller viktigst

Etter sommeren går Marianne Nygård-Hansen inn i rollen som markedssjef og fagansvarlig for kundeopplevelse – et område konsulenthuset nå skal satse stort på.

- Når du ser på stillingsannonser som ligger ute, så er det jo UX-designere alle er ute etter. For noen år siden var det content marketing som var i vinden, men nå er det definitivt UX, både hos byråene og hos kundene. Jeg synes det er veldig spennende at kundene til Markedssjefene i større grad selv etterspør kunnskap og kompetanse om dette. Det er et område jeg har mye erfaring med, så det passet meg midt i blinken, sier Nygård-Hansen.

Les også: Beinhard kamp om digitale designere (abonnement)

Nå håper gründerne og deres siste tilskudd på stammen å gjøre «marketing for hire» enda mer populært i Norge, med at flere ser verdien ved å leie inn kompetanse etter behov istedenfor å ha en hel markedsavdeling på hus.

- «Marketing for hire» er allerede kjempestort i USA og i mange andre land. Det å leie inn på denne måten har faktisk vært mye mer attraktivt enn å ha folk på hus, og det siste året har vi sett at det norske markedet har begynt å modnes veldig for dette, sier den andre Markedssjefene-gründeren Trine Romskoug.

Hun tror leie av markedssjefer blir det neste store.

- Når vi startet opp var det vanlig at man outsourcet områder som regnskap, IT og HR - nå mener vi helt bestemt at det er markedsføring som vil bli den neste outsourcing-bølge, sier hun.

Så hva krever Markedssjefene av sine egne markedssjefer?

- Markedssjefene må være faglig gode på hele bredden av markedsføring, de må være sosialt flinke og gode prosjektledere. Å kunne sjonglere mange baller i luften er helt essensielt når du skal være markedssjef for mellom to til åtte kunder samtidig, som alle har like store forventninger om å være nummer én på lista di til enhver tid. Man må være ordentlig selvgående, det er ingen av oss som har tid til å holde noen i hendene her, sier Kjersti Borander.

Stadig fler vil gjøre markedsføringen selv

I «Den store annonsørrapporten» har man i flere år kunnet lese om en økende trend blant annonsører som ønsker å flytte markedsføringsoppgaver fra byråer og inn i huset. Basert på årets funn mener Håvard R. Bakken, fagdirektør i Annonsørforeningen og ansvarlig for annonsørrapporten, at om bare tre år vil «alle» annonsører legge alt av markedsoppgaver in-house.

I fjor svarte fire av ti, eller 39 prosent, at de i nær fremtid vil løse markedsføringsoppgaver selv uten eksternhjelp. I år er tallet oppe på 46 prosent.

- Det enkle svaret på hvorfor så mange tenker at dette er noe de kan løse selv, er fordi de kan. Markedsføring krever ikke lenger kompetanse i store, tunge systemer. Verktøyene fra Google og Facebook blir stadig mer brukervennlige og annonsørene begynner å beherske disse selv. Google og Facebook tilbyr egne, enkle sertifiseringer som gjør at annonsører ser at de ikke lenger har behov for byråer, sier Bakken. 

Bakken mener også at stadig flere annonsører ser effektiviteten i å gjøre markedsføringen selv.

- Trenden har økt i takt med digitaliseringen hvor alt skal skje kjappere. For mange har det rett og slett blitt mer effektivt å gjøre markedsføringen selv. Man slipper alle møtene, den tiden byråene trenger på innsiktsarbeid og man får svart konkurrentene sine kjappere i det daglige, sier Bakken.

Han får støtte av gründer Thomas Straw, som for ett år siden startet Oslo Technology Consulting. Oslo Technology Consulting er kanskje det nærmeste Markedssjefene kommer en konkurrent, men som i større grad har spesialisert seg på programmatisk og GDPR i tillegg til markedsføring.

- Jeg har veldig troen på konseptet «marketing for hire». Man trenger bare ett besøk på Kampanje.com for å skjønne at det er et marked for dette i Norge. Det er veldig få som besitter inngående kompetanse i både kjøpskanaler og som kan legge gode langsiktige strategier. Med en innleid markedssjef dekker man både behovet for in-house-kompetanse og behovet for en spesialist, sier Straw.

Les mer fra annonsørrapporten: Mistilliten mot mediebyråene blusser opp 

Hvorvidt det er et stort og udekket behov er jeg mer usikker på. Men at det er et marked der er jo tydelig.

Også leder i Annonsørforeningen, Jan Morten Drange, synes konseptet «marketing for hire» er en god idé for det norske marked. 

- Alt som bidrar til økt fleksibilitet for en bedrift vil per definisjon være en god greie. Akkurat som man har innleie av eksempelvis en daglig leder eller en regnskapsmedarbeider kan det være perioder det vil være lurt å leie inn en markedssjef eller fagspesialist innen markedsføring, sier Drange.

- Er det et udekket behov i markedet for dette?

- I lys av at Markedssjefene har blitt 12 ansatte kan det jo sies å være slik. Da er det jo tydeligvis både etterspørsel og tilbud i dette markedet. Hvorvidt det er et stort og udekket behov er jeg mer usikker på. Men at det er et marked der er jo tydelig, sier han.

Han er imidlertid usikker på om han støtter seg til Markedssjefenes tro på at markedsføring blir den neste outsourcing-trenden.

- Nei, her er jeg ikke nødvendigvis helt enig. Som sagt er det en del situasjoner hvor innleie kan og vil være aktuelt. I utgangspunktet tror jeg nok de fleste aktører opplever en markedsansvarlig rolle som såpass sentral og strategisk viktig at man ønsker å gå for permanente løsninger, sier Drange.

Vokser med utleie av markedssjefer: - Den neste store bølgen