Budsjett-bonanza i Fotball-Norge med ny TV avtale: - Må nesten klype meg i armen

Økonomien i norsk fotball har skutt fart etter pandemien. Se hvor mye budsjettene blant toppklubbene øker med her.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Denne uken gikk Deloitte ut med rapporten «Rikets tilstand - Eliteseriebarometeret». Rapporten er utarbeidet på vegne av Norsk Toppfotball og gir et innblikk i den økonomiske utviklingen til de norske toppfotballklubbene. Rapporten viser at norsk fotball etter pandemien har tatt store steg i riktig retning. Selv om topp fem-ligaene i Europa er i egen klasse sett på økonomisk utvikling, så gjør den norske Eliteserien det meget godt sammenlignet med ligaer av liten til mellomstor størrelse i Europa. Det får administrerende direktør i Norsk toppfotball, Leif Øverland, til å smile.

- Jeg elsker at de (Deloitte) har gått ordentlig inn i det og sammenlignet oss med Europa. Det viser at vi hadde en nedgang før pandemien, og fakta er at det ikke gikk så veldig bra. Men så har det snudd. Ut av pandemien har vi skutt fart. Nå må man nesten klype seg i armen, sier Øverland til Kampanje. 

I rapporten blir først og fremst Bodø/Glimt og Moldes suksess i europacupspill trukket frem som viktige grunner for norsk fotballs opptur etter pandemien. Men det blir også trukket frem at klubbene budsjetterer med langt mer midler i 2023, sammenlignet med 2022. Mye av grunnen skal være den nye TV-avtalen med TV 2.

- I 2023 budsjetteres det med 37 prosent høyere inntekter i Eliteserien enn i 2022. Dette skyldes i hovedsak økt budsjettering av medie- og sponsorinntekter på 296 millioner norske kroner, drevet av den nye TV-avtalen, står det i rapporten.

Les også: Fotballpresidenten om eliteserie-starten på TV 2: - Det har vært et løft

TV 2 sikret seg rettighetene til den norske fotballen, både kvinne- og herrefotballen, etter et voldsomt rettighetsoppgjør i desember i 2020. I en heftig budkamp mellom Schibsted på den ene siden og telekom-gigantene Telenor og Altibox på den andre, endte TV 2 opp med å by 4,5 milliarder kroner for rettighetene til å vise det meste av norsk fotball for de neste seks årene med oppstart denne våren. Rettighetskjøpet ble sett på som helt avgjørende med tanke på at TV 2 tidligere på året hadde mistet den engelske toppdivisjonen Premier League til Viaplay.

Nå begynner pengene å drysse over de norske toppklubbene. 

Les også: TV 2 pakker milliardkjøpet av norsk fotball inn i ti TV-programmer: - Mye større enn Premier League

Suksess:

Europasuksessen til Bodø/Glimt og Molde har gitt gode penger til klubbene Eliteserien. Det har også den nye TV 2-avtalen. Foto: NTB.

Avviser lønnsfest

Til å presentere rapporten hadde prosjektleder for Eliteseriebarometeret i Deloitte, Emilie Finnevolden Gooderham, tatt veien. Hun forteller at Eliteserieklubbene «overbudsjetterer» når de legger opp til et budsjett på 296 millioner kroner.

- De reelle verdiene er omtrent 15 millioner kroner lavere enn den potten Norsk toppfotball sitter på. Det er ikke en veldig stor sum, men noe overbudsjettert er det, sier Finnevolden Gooderham.

Hun forteller videre at de reelle inntektene til klubbene har økt med nesten 200 millioner kroner fra 2022 til 2023. Spørsmålet er så hva klubbene bruker pengene på? Gooderham forteller at «klubbene ikke kaster bort pengene på skyhøye spillerlønninger» men at pengene blir brukt til mer fornuftige formål.

- Pengene blir delvis brukt på å stabilisere økonomier, som vil si at de ikke har brukt opp alle midlene. De har budsjettert med høyere inntektsvekst enn kostnadsvekst, som vil si at de holder litt igjen, sier hun.

Hun medgir imidlertid at «en stor absoluttverdi går til økte lønninger».

- Men dette går likt på alle kostnadskategoriene. Nivået på tvers av andre kostnader som blant annet personal og administrasjon, reiseutgifter og trenings- og kamputgifter øker i lik takt som lønn. Lønn skiller seg ikke ut med en betydelig økning i forhold til de andre kostnadene, fortsetter hun.

Når jeg møter TV 2 så smiler de. Det virker som de har fått en god start. Leif Øverland, Norsk Toppfotball

- Tilbakemeldingene er at TV 2 er på

Leif Øverland har selv jobbet i Norsk Toppfotball i om lag ti år. Han forteller at han ser en positiv endring, også på ledersiden i klubbene. Det gir han troen på at klubbene ikke vil bruke alle midlene på spillerlønninger.

- Dette ser vi også på budsjettene, man bruker ikke opp inntektene. Man har faktisk lavere driftskostnader i budsjettene. Økningen i spillerlønninger er ikke høyere enn andre kostander, og det er et positivt signal, sier Øverland.

- Hvor gledelig er det for dere å ha TV 2 som bidragsyter inn mot norsk fotball?

- Jeg måler i forhold til klubb. Vi er til for klubbene i norsk toppfotball og de skryter. De gir tilbakemeldinger om at TV 2 er på, og at de er på for kritisk journalistikk, sier Øverland.

- Tror du norsk fotball vil levere tilbake det TV 2 investerer?

- Det må nesten dem svare på selv, men når jeg møter TV 2 så smiler de. Det virker som de har fått en god start. De har vært opptatt av å få publikum på stadion, og det har vi fått til med 29 prosent økning i tilskuertall på Eliteserien fra i fjor, hittil i år.

Les også: Beste billettsalg på over ti år for Eliteserien

Budsjett-bonanza i Fotball-Norge med ny TV avtale: - Må nesten klype meg i armen