Byråleder oppfordrer til boikott: - Si nei

Flere av landets største reklamekonsern har Mondelez og Procter & Gamble på kundelisten.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

På få dager har Freia havnet i unåde hos flere store norske selskaper, og det er spesielt reiselivsnæringen som har tatt grep etter at eierselskapet Mondelez ble plassert på Ukrainas svarteliste over selskaper som har opprettholdt virksomheten i Russland etter invasjonen av Ukraina. Det gjør de til en krigssponsor ifølge ukrainske myndigheter.

I tillegg til Freia-produkter, står Mondelez bak kjente merkevarer som Oreo, Philadelphia, Ritz, Tuc og Oboy.

SAS var først ute og deretter har selskaper som Norwegian, Strawberry og SJ kastet seg på boikotten. Saken har også fått konsekvenser for Freias markedsaktiviteter, ettersom Toppfotball kvinner før helgen valgte å fryse et helt ferskt reklamesamarbeid med sjokoladeprodusenten.

- Det er klart dette er en katastrofe. Også kommer situasjonen til å utvikle seg i henhold til hvilke strategiske valg selskapet tar den neste tiden. Dette har vært ett av Norges mest elskede merkevarer gjennom mange år, og folk både kan og vil tilgi, men det må tas grep, har byråleder i PR-byrået Rud Pedersen Oslo, Kristian Hvilen, sagt til Kampanje.

Han har tidligere vært kommunikasjonsdirektør for Mondelez i Norge.

Les også: PR-topp om Freia-boikotter: - Dette er en katastrofe

- Må støtte opp i solidaritet med Ukraina

Mondelez er ikke den eneste aktøren på svartelisten som har en stor tilstedeværelse i Norge. Det har også Procter & Gamble med sine merkevarer Head & Shoulders, Gillette, Pampers, Always og OralB.

Byråleder Bente Kvam Kristoffersen i PR- og reklamebyrået Trigger mener bransjen bør ta avstand fra selskapene på denne listen.

- Rent prinsipielt mener jeg vi skal si nei. Man må støtte opp i solidaritet med Ukraina. Det synes jeg er viktig at vi gjør. Da må vi som er kommersielle selskap følge i samme linje. Hvis ikke blir det litt meningsløst, sier hun til Kampanje.

- Du mener altså at byråene som jobber med Mondelez bør si opp avtalen?

- Det er kanskje vanskelig å si opp avtalen, men jeg ville revurdert samarbeidet. Jeg har selv tidligere jobbet med Mondelez og Freia og vet at det er mye som produseres i Norge, så det er en vanskelig problemstilling, sier Bente Kvam Kristoffersen og legger til:

- Jeg ville ha vurdert å sette samarbeidet på pause for å prøve å finne ut av det.

Landets største reklamebyrå, Try, har i dag Mondelez på kundelisten etter at de gikk seirende ut av en byråkonkurranse før jul i fjor.

Mandag ettermiddag svarer Try at de er i dialog med Freia Norge om saken.

Les mer: Try varsler Freia-møte etter svartelisting

Tidligere på året gikk Publicis Starcom av med seieren i en konkurranse om mediebyråavtalen til Mondelez.

Mediebyrågruppen Dentsu har Procter & Gamble på kundelisten etter en internasjonal konkurranse om oppdraget.

Publicis Starcom og Dentsu har foreløpig ikke uttalt seg om saken.

Les mer: Freia-eier vil i dialog med regjeringen: - Komplisert situasjon

Klar tale:

Reklame- og kommunikasjonsbransjen bør vise solidaritet med Ukraina, også i spørsmålet om samarbeid med selskaper som har fortsatt sin virksomhet i Russland etter invasjonen i fjor. Det mener byråleder Bente Kvam Kristoffersen i Trigger.

- Betyr enormt mye for kampviljen

Trigger har ikke noen kunder på svartelisten, men byrålederen forteller at dette er en problemstilling som ofte dukker opp i andre sammenhenger.

- Vi diskuterer dette ofte når det kommer til spørsmål om bærekraft og barnearbeid, sier hun.

- Hva slags bidrag vil en norsk boikott gi i krigen?

- Vi er en liten nasjon og det er begrenset hvor stor påvirkning vi har, men det sender viktige signaler. Hvis alle gjør det samme og setter ned foten, så blir det til slutt en stor effekt ut av det. Bor du i Ukraina og du ser at du får den støtten, så betyr det enormt mye for dem og deres kampvilje.

Trigger-sjefen får støtte av Anti-sjef Kenneth Pedersen. Reklame- og designbyrået har tidligere hatt den ukrainske ambassaden på kundelisten.

- Slik situasjonen er nå er det uaktuelt for oss i Anti å jobbe med selskaper som har tatt et aktivt valg om å opprettholde aktivitet i Russland for egen vinning, sier han til Kampanje.

- Til tross for at våre valg ikke utgjør den største forskjellen i denne konflikten, så må vi ta et tydelig standpunkt og støtte Ukraina der vi har mulighet. Hvilke grep Freia gjør fremover blir viktig, og spennende å følge, fortsetter hun.

 

Byråleder oppfordrer til boikott: - Si nei