Norsk lag stiller til start i verdens største sykkelritt: - Bruker ikke en krone på tradisjonell markedsføring

Uno-X Pro Cycling Team blir første norsk lag til å sykle Tour de France når det tre uker lange sykkelrittet går av stabelen lørdag.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Til helgen braker det nok en gang løs i sykkelverden når Tour de France går av stabelen. I år er det Bilbao i Spania som er startby, og for første gang i historien triller et norsk sykkellag opp til startstreken. Sykkellaget Uno-X Pro Cycling Team eies og drives i sin helhet av Uno-X Mobility. Uno-X er en del av Reitan Retail og omtaler seg selv som et mobilitetsselskap. Selskapet har virksomhet i Norge og Danmark og tilbyr flytende drivstoff på selvbetjente stasjoner, i tillegg til Svanemerket bilvask og lynlading.

En av dem som kommer til å følge spesielt godt med fra første tråkk er markeds- og kommunikasjonssjef i Uno-X Pro Cycling Team, Magne Haugland.

- Hvordan er magefølelsen nå en drøy uke før det braker løs?

- Magefølelsen er egentlig veldig god. Vi er en gjeng på pluss minus 30 personer som gleder seg veldig. Vi har lave skuldre og det er positiv energi i gruppa. Jeg tror alle gleder seg voldsomt, sier han til Kampanje. 

Å delta i touren er ikke gratis for noen lag, men Haugland ønsker ikke å gå inn på hva prislappen er på.

- Men er det penger dere tror dere vil tjene inn igjen gjennom eksponering og mulige pengepremier i rittet? 

- I vår verdibaserte kultur så søker vi å ha det morsomt og lønnsomt. Vi er trygge på at Uno-X Pro Cycling Team oppfyller begge de to kriteriene.

- Tror du dere vil selge mer drivstoff av å være med i verdens største sykkelritt?

- Hele misjonen til Uno-X er å utvikle og promotere løsninger for bærekraftig mobilitet. og det er knapt noe som er mer bærekraftig enn å bruke en sykkel. Vi investerer også tungt i ladeteknologi, og en stor overvekt av våre investeringsmidler går til nettopp det, sier Haugland.

Av de største navnene som stiller til start for Uno-X finner vi Alexander KristoffRasmus Fossum Tiller og Søren Wærenskjold.

Les også: Norsk sponsor ligger an til å vinne Tour de France: - Det er fantastisk morsomt

Mer enn sponsing:

Magne Haugland forteller at Uno-X ikke bare er hovedsponsor, men at det er dem som eier og driver sykkellaget. - Sykkellaget er ledestjerne på hvordan vi vil utvikle forretningen vår, sier markedssjefen.

- Ingen i nærheten av samme kommersielle verdi

Magne Haugland forteller at Uno-X ikke bare er hovedsponsor, men at det er dem som eier og driver sykkellaget. Uno-X Pro Cycling Team har drevet laget siden 2016. Laget har status som et profesjonelt kontinentallag, hvilket er det nest høyeste nivået i landeveissykling. Tour de France har imidlertid noen åpne wildcard-plasser, og i år fikk Uno-X invitasjon til å være med sammen med resten av verdenseliten.

- Dette sykkellaget er ledestjerne for hvordan vi vil utvikle forretningen vår. Syklistene er ambassadører for dit vi vil ta butikken. Vi ønsker å inspirere folk til å bruke sykkelen mer, og det er det vi ønsker å oppnå med laget vårt, sier Haugland og fortsetter:

- Sykkel er vår integrerte markeds- og merkevarestrategi for å promotore og utvikle løsninger for bærekraftig mobilitet, og vi bruker ikke en eneste krone på tradisjonell markedsføring, sier Haugland.

Han mener det er «vanskelig å overdrive betydningen av eksponeringspotensiale». 

- Vi vil eksponere oss for helt nye målgrupper gjennom deltakelsen. De som ser på Tour de France om sommeren, men ikke følger sykkelrittene som går eksempelvis i februar. Det er ingen ritt som kommer i nærheten av den kommersielle verdien til Tour de France, understreker han.

Drømmer om etappeseier:

Uno-X skal i år kjempe i verdens største sykkelritt og den norske eieren drømmer om en etappeseier.

- Vil være tilgjengelig for alle

Selv om Magne Haugland forteller at de ikke kommer til å ta helt av markedsføringsmessig i forbindelse med årets Tour de France, vil de forsøke å sette et avtrykk i både tradisjonelle og sosiale medier.

- Vi vil ha en tung tilstedeværelse på sosiale medier. Det blir ikke et studio med gjester, men vi skal være åpne og tilgjengelig for publikum, sier han.

Han forteller også om nyheten som ble sluppet forrige uke, der TV 2 vil følge laget døgnet rundt.

- Journalisten fra TV 2 vil være med laget 24 timer i døgnet. Personen skal være med på lagmøter og gi seerne et innblikk i det indre liv av touren. Det blir masse «behind the scenes» som skal formidles underveis. Til og med samtaler mellom sportsdirektøren og rytterne. Folk vil få se hvordan man opererer under en grand tour, sier Haugland.

- Dere er ikke redd for å eksponere dere selv om dere skulle gå på noen taktiske blemmer?

- Det skal man ikke være redd for. Jeg tror tiden med polert kommunikasjon, i egne og tradisjonelle medier, er forbi. Jeg mener merkevaren tjener på å være ekte og formidle ekte historier. Vi gjør feil, og det skal vi ikke være redd for å vise. Vi skal stå i de oppslagene, sier han.

- Hva er målene med touren, både sportslig og kommersielt?

- På det sportslige er det så enkelt, men likevel vanskelig, som at vi vil ta en etappeseier. Det er drømmen. Det ville vært en enorm suksess. Hvis ikke det går, så er ikke det en failure. Vi kommer til å ta med oss masse erfaring, sier Haugstad.

- På merkevaresiden er det å skape så mye og positiv oppmerksomhet som mulig, og å være tilgjengelig. Både i opp- og nedturer. Vi har ikke tallfestet noe konkretisert på verken det ene eller det andre, men vi er trygge på måten vi jobber på. Gjør vi det bra, vil de kommersielle resultatene bli gode, sier Haugstad.

IT-selskapet Visma, som også er norsk, er igjen en del av Tour de France. Laget de sponser, Jumbo-Visma, er imidlertid lokalisert i Nederland og Visma er som nevnt en sponsor og ikke eier av laget.

Norsk lag stiller til start i verdens største sykkelritt: - Bruker ikke en krone på tradisjonell markedsføring