SAS-topp kritiserer dekningen av Freia-boikotten: - Blitt en diskusjon om du er for eller imot Kvikk Lunsj

Selv om selskaper som Norwegian, Widerøe og Elkjøp alle har snudd i boikottsaken, står flyselskapet som satte det hele i gang på sitt.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

I forrige uke tok en rekke aktører vekk Freia-produkter fra sitt varesortiment. Bagkrunnen er at Freias morselskap, Mondelez, er blitt svartelistet av Ukraina i og med at kjeks- og sjokoladeprodusenten har valgt å opprettholde sin virksomhet i Russland. Det selskapet som var først ute med å boikotte Freia som følge av Mondelez-svartelistingen, var flyselskapet SAS.

- Da den offisielle listen fra ukrainske myndigheter ble kjent tok vi en grundig gjennomgang av listen og så at Mondelez var navngitt. Som en konsekvens tok vi da i forrige uke ut alle Mondelez-produkter fra sortimentet om bord i flyene og i loungene, sier direktør for samfunnskontakt i SAS, Knut Morten Johansen, til Kampanje.

Flere selskaper kastet seg deretter på boikotten som Norwegian, Widerøe og Strawberry, mens andre selskaper var mer avventende som dagligvaregigantene Norgesgruppen, Reitan og Coop. Til slutt valgte imidlertid flere å droppe hele boikotten og boikott-vinden ser ut til å ha snudd helt. Onsdag ble det klart at Elkjøp gjorde en helomvending og trakk seg fra boikotten, mens det torsdag ble klart at Norwegian og Widerøe vil fortsette å selge Freia-produkter likevel. Også taxfree-giganten Travel Retail Norway valgte å beholde Freia i sitt varesortiment. 

SAS er imidlertid fast bestemt på å holde på boikotten.

- Konkurrentene Norwegian og Widerøe meldte nettopp at de avblåser boikotten. Hva tenker dere i SAS om det?

- SAS tok tidlig en beslutning at vi skal forholde oss lojalt til listen fra ukrainske myndigheter og står fast ved den, så får hver enkelt aktør ta sine vurderinger, sier Johansen.

Les også: PR-topp om Freia-boikotter: - Dette er en katastrofe

For oss handler det om Mondelez som eier og deres rolle i Russland, og ikke enkeltproduktene eller Freia som sådan. Knut Morten Johansen, SAS

- For SAS er det en riktig beslutning

Johansen forteller at beslutningen om å være lojale til den offisielle listen til ukrainske myndigheter ble tatt av ledergruppen i SAS. Meldingen skal så ha blitt sendt internt til ansatte for å kunne iverksette beslutningen. Internskrivet ble ifølge kommunikasjonstoppen snenere lekket til VG som var først ute med å omtale nyheten.

- Vi har aldri hatt som intensjon å bruke denne saken i noen form for PR. Beslutningen er basert ut fra et verdigrunnlag som for oss har blitt så brutalt synliggjort gjennom våre flygninger med hospitalflyet og de sterke møtene med over 1.200 mennesker som er så hardt rammet av krigen, fortsetter han.

- Hva synes dere om utviklingen etter at dere startet boikotten?

- Vi har forholdt oss lojalt til listen fra ukrainske myndigheter og for oss handler dette om Mondelez som eier og ikke enkeltproduktene. Hver enkelt må ta sine vurderinger i denne saken, men for SAS er det en riktig beslutning. Enkelte har antydet at dette var både lettvint og for å skåre omdømmepoeng. Ingenting kunne være lenger unna sannheten for vår del, sier Johansen til Kampanje. 

- Hvordan synes dere fokuset til media har vært?

- Vi opplever at diskusjonen i svensk media er mer prinsipiell hva gjelder å akseptere ubehagelige konsekvenser fra krigens grusomhet, og skiller ikke den lokale merkevaren fra den internasjonale eieren. Her hjemme har vi nærmest sett en diskusjon rundt om du er for eller imot Kvikk Lunsj’en, sier Johansen.

Les også: Reklamerådgiver ut mot Freia-boikott: - Savner mer nyansert debatt

Flyr ukrainere til sykehus

Kommunikasjonssjefen i SAS, Knut Morten Johansen, forteller videre at de i over ett år ukentlig har flydd hospital-fly med både hardt skadde soldater, og kritisk syke sivile fra Ukraina til sykehus i Europa, inkludert Norge.

- Våre kolleger har fått presentert krigens verste grusomheter på nært hold, og ingen kommer upåvirket fra det. Vi står krystallklart på ukrainsk side, og har som mange andre bestemt oss for å forholde oss til deres offisielle ukrainske sanksjonsliste, sier han.

Han mener derfor det bli feil å fortsette å fly krigsofre fra Ukraina, og samtidig tilby produkter om bord som er knyttet til en aktør på Ukrainas offisielle liste.

- Slik sett er det listen, og hvordan selskapene som er navngitt på denne opptrer, som er førende for oss, sier Johansen.

Oppdraget med flyvningene fra Ukraina til Europa er i samarbeid med det norske Forsvaret og Helse- og omsorgsdepartementet, opplyser Johansen.

- Har dere dialog med Mondelez og hva er status på boikotten til SAS nå?

- Vi forholder oss til den offisielle listen fra ukrainske myndigheter, og så er det opp til selskapene som er navngitt der å ta stilling til hvordan de skal agere ut fra det. SAS står fast ved at vi er lojale mot denne listen, det handler ikke for oss om enkeltaktører eller -produkter som sådan, sier SAS.-toppen. 

SAS-topp kritiserer dekningen av Freia-boikotten: - Blitt en diskusjon om du er for eller imot Kvikk Lunsj