Frp tror Nidar-reklame kan bli forbudt: - Vil komme kraftige motreaksjoner

Bård Hoksrud stiller opp i reklameparodi når Frp tar opp kampen mot nytt forbud.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

I slutten av mai ble det klart at et flertall i Stortinget vil ha på plass et nytt lovforbud mot reklame for usunn mat og drikke rettet mot barn og unge under 18 år. Det kan dermed spøke for flere norske godteri-reklamer, og det vet FrP å utnytte når de nå har laget en parodi på den tre år gamle Nidar-reklamen, «Verdens deiligste godteri er ikke laget enda».

I parodien - som du kan se nederst i saken - kan man blant annet se Frp-politiker Bård Hoksrud posere i hvit frakk med en rekke godteri-produkter i bakgrunnen. Der slår han fast at de nå har «laget verdens beste godteri».

- Desserre vil flertallet på Stortinget ha et reklameforbud for alle under 18 år. Det betyr at de aldri vil få smake verdens beste godteri, sier FrP-politikeren i videoen med henvisning til den humoristiske reklamefilmen til Nidar.

Når Kampanje ringer, forteller Hoksrud at de ønsket å bruke humor omkring forslaget om forbud mot markedsføring av usunn mat og drikke mot barn og unge. Lovforslaget ble behandlet i forbindelse med Helse- og omsorgskomiteen arbeid med folkehelsemeldingen.

- I Nidars film er målet å oppfinne verdens beste godteri, mens i vår parodi har man funnet opp det, men så er det ikke mulig å selge det fordi de ikke får reklamere for det. Vi synes den er litt morsom, så vi satt og drodlet litt og kastet ut noen ideer. Vi tenkte dette var en knallgod, morsom greie, sier Hoksrud til Kampanje. 

- Tror dere den originale Nidar-reklamen vil bli forbudt med ny lovgivning?

- I utgangspunktet vil den fort kunne bli det. Det kommer til å bli noen morsomme avgrensninger på hvordan man skal få til dette på en god måte, sier Hoksrud.

- Ingen plan for hvordan det skal gjennomføres

Cecilie Myrseth (Ap) i Helse- og omsorgskomiteen har tidligere uttalt til TV 2 at målet med forbudet er å stoppe den aggressive markedsføringen av usunn mat mot barn og unge.

– Et forbud er et sterkt signal om at vi nå tar en ny vending. Det betyr måten aktørene vil kontrolleres på og at det får konsekvenser å bryte forbudet. Vårt mål er å ha nye regler på plass innen nyttår, sier hun.

Bård Hoksrud tror regjeringen vil slite med å få innført forbudet til neste år fordi det ikke har vært høring enda.

- Veldig mange av de som dette vil ramme bør komme på banen nå utover, og da vil kanskje debatten endre seg kraftig. Jeg tror det vil skje her for mange tenker forbudet er lurt, men så tror jeg det vil komme kraftige motreaksjoner når folk skjønner hva det innebærer og hvor dumt det er. Jeg tror dette etter hvert vil bli puttet i søppelkassa som Støre gjorde for ti år siden.

Hoksrud mener utfordringen ved et eventuelt forbud er å fastsette en aldersgrense. 

- For hva er reklame mot folk over 18 og under 18, undrer han seg og fortsetter:

- Jeg tror at en 16- og 17-åring vil bli ganske provosert om de ikke skal kunne se reklame samtidig som de kan kjøre lett motorsykkel, moped, elsparkesykkel og drikke energidrikk. 

Han mener det er hålpløst at man kanskje ikke lenger skal få lov å reklamere for produkter som Litago sjokolademelk. 

- Det er jo definitivt reklame rettet mot barn. Det er noen paradokser ved å gjøre det her, og det er dessverre noen politikere som tenker at om vi klarer forby noe, så har vi løst problemet, sier Hoksurd. 

I tillegg til utfordringene ved aldersgrensesetting, peker han også på at flere dagligdagse produkter befinner seg i gråsonen av hva som er sunt eller usunt.

- Barn og unge vil få kjennskap til disse produktene uansett, og det vil være varer i gråsonen. Juice og youghurt for eksempel er vel ikke verdens sunneste varer.

- Vi ønsker ikke reklame rettet mot barn

Det er Stein Erik Hagen og Orkla-konsernet som eier Nidar. Kommunikasjonsdirektør for Orkla Confectionery & Snacks, Elisabeth Aandstad Ekheim, sier hun «skjønner at de har laget gode reklamefilmer når de blir parodiert». 

- Vi er et ansvarlig selskap og ønsker heller ikke reklame rettet mot barn. Vi har Matbransjens Faglige Utvalg som vi forholder oss til i dag, sier Ekheim til Kampanje og fortsetter:

- Enkelte aktører har utfordret regelverket på en måte som vi forstår skaper bekymring både hos myndigheter og foreldre.

Hun hevder de ikke har målrettet reklame mot de yngste forbrukerne.

- Og det er heller ikke noe vi ønsker.

- Frykter dere at Nidar-reklamen kan bli forbudt med den nye lovgivningen?

- Vi vet fortsatt ikke omfanget av den nye loven, så det er for tidlig å si. Men vi vil selvfølgelig som alltid tilpasse oss gjeldene lover og regler, svarer Ekheim.

 Hun påpeker at det fortsatt er mye som er uavklart.

- Det gjenstår å se hvordan et nytt regelverk utformes og hvilke innspill bransjen vil gi i høringsprosessen.

Se reklameparodien til Frp her:

Frp tror Nidar-reklame kan bli forbudt: - Vil komme kraftige motreaksjoner