Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
PREMIUM
Administrerende Christian Printzell Halvorsen er fornøyd med utviklingen i Vend i årets andre kvartal. Tallene han la frem fredag viser solid resultatvekst som følge av kostnadskutt, samtidig som omsetningen falt med rundt to prosent.
- Hva er grunnen til at omsetningen vokser mindre enn ventet?
- På det overordnede inntektsområdet er det en liten nedgang, men det er viktig å ha med seg at vi har tatt en del eksplisitte valg om å legge ned noen virksomheter og noen produkter og inntektslinjer som vi ikke ønsker å fokusere på. I tillegg har vi en ganske krevende situasjon i annonsemarkedet, som var tydelig i første kvartal, men som også er krevende i andre kvartal, sier Printzell Halvorsen til Kampanje.
Den krevende situasjonen i annonsemarkedet forverres som følge av splitten med Schibsteds medievirksomhet.
- Vi måtte etablere en helt ny teknologiplattform og reetablere salg og relasjoner til byråer og kunder. Det har tidligere blitt håndtert som et konsern, men nå må vi ut og selge Vend som et frittstående produkt. Det krever litt tid og modning i markedet.
Etter at markedsplassene i Vend skilte lag med mediehusene i Schibsted, har førstnevnte begynt på et storstilt ryddesalg. Prisjakt er allerede solgt, men også Lendo og Mittanbud er til salgs.
Det er også Delivery-virksomheten til Vend, som blant annet består av Helthjem og landets avisdistribusjon. Ettersom denne virksomheten ikke skal videreføres i Vend, offentliggjør ikke selskapet egne tall for den.
- Hva kan du si om utviklingen til Delivery-virksomheten?
- Det gjøres mye bra jobb i den virksomheten. Det er en virksomhet under omstilling, både på grunn av fallende avisvolum som transporteres og på grunn av at Temu-volumet har gått litt tilbake etter en enorm vekst i fjor. Som følge av det må man gjøre en del grep, sier Printzell Halvorsen.
- Er det en spesiell grunn til at Temu-volumet går ned?
- Temu er mindre aktive i Norge i år enn de var i fjor. Det totale volumet av pakker er mindre og så har de brukt flere logistikkleverandører.
Akkurat nå er Vend i gang med å forberede salgsprosessen av Delivery, men det er først etter sommeren at prosessen faktisk starter.
- Det tar sannsynligvis mellom seks til ni måneder å gjennomføre et sånt salg. Vi kan være i mål ved slutten av året, men det kan også gå inn i neste år.
- Hvor stort er markedet for potensielle kjøpere av Delivery?
- Det gjenstår å se. Vi er ikke helt der enda. Det er ulike kjøpere av en sånn virksomhet. Det kan være finansielle aktører eller industrielle aktører som ønsker en posisjon i Norge.
Det er avisdistribusjonen til Schibsted, Polaris Media og Amedia som nå legges ut for salg. Selv om det blir færre og færre papiraviser i omløp, anslår Medietilsynet i sin årlige økonomirapport at papir står for et samlet driftsresultat på 1,4 milliarder kroner for 208 abonnementsaviser.
Sjefredaktør i Klassekampen, Mari Skurdal, uttalte til Medier24 tidligere i år at hun ser med uro på utviklingen.
- Det at vi ikke vet hvem som vil kjøpe det, i tillegg til at det statlige anbudet går ut neste sommer, er en kjempeutfordring. Og det er ikke vits i å trykke en papiravis hvis den ikke kommer frem til leserne, sier hun til avisen.
- Føler du på et visst ansvar her ettersom denne virksomheten er så viktig for store deler av mediebransjen?
- Vi har også i dag avtaler med mediebransjen om levering av aviser og en potensiell kjøper av denne virksomheten vil være interessert i å ha avtaler med medieselskaper på plass. Vi jobber med å ha gode og langsiktige avtaler med medieselskaper som også en kjøper vil ivareta, sier Christian Printzell Halvorsen til Kampanje.
- Polaris er en medeier i dette og er en del av salgsprosessen, så vi er godt koordinert med dem, legger han til.
- Kan man se for seg Amazon som en aktuell kjøper?
- Jeg vil ikke spekulere i enkelte aktører og enkelte kjøpere. Vi er ikke der enda. Vi har engasjert dialog med enkeltaktører og det holder å si at det kan være enkelte industrielle aktører og potensielt noen finansielle aktører som ser et mulighetsrom her.
- Hva var grunnen til at Delivery havnet hos Vend og ikke hos Schibsted da dere delte dere opp?
- Vi hadde mange diskusjoner om det da vi gjorde splitten mellom media og markedsplasser. Det langsiktige bakteppet var at Delivery-virksomheten blir litt mindre viktig for mediene hver eneste dag med færre papiraviser å distribuere, og litt viktigere hver dag for markedsplassene med flere pakker.
Men nå ser bildet annerledes ut, mener Vend-sjefen.
- Når vi har rendyrket selskapet vårt og gjort om på vår strategi, så ser vi at dette er en virksomhet som er såpass annerledes i sin natur med et helt annet marginbilde. Vi ser at Finn torget med Fiks ferdig kan operere gjennom langsiktige avtaler, og dermed tror vi det er best både for Vend og for Delivery å finne en annen eier som virkelig ønsker å fokusere på logistikk som kjerneområde.
- Med den vissheten, var det riktig å legge Delivery til markedsplassene?
- Ja, det vil jeg tro.