Sist kranglet de så kaffen sprutet – nå står de sammen i tv-striden

TV 2 henter Discoverys tv-rådgiver. Topper laget i de knallharde Telenor-forhandlingene.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det begynner å bli en stund siden rådgiverne Jon Nørstebøen og John Robberstad spilte på samme lag i tv-industrien. Men det betyr ikke at de to ikke har møttes opp gjennom årene. På hver sin side av forhandlingsbordet har de to gjort opp tv-avtaler for milliarder av kroner. De to har vært sentrale i de fleste store rettighetsavtalene og distribusjonsavtalene de siste snaue 20 årene i Norge og Norden.

Nå kan Kampanje avsløre at TV 2 har hyret inn den erfarne rådgiveren Jon Nørstebøen til et lengre oppdrag der den første jobben blir å lande en bedre distribusjonsavtale med landets største tv-distributør, Telenor, både på kabel og satellitt. TV 2-sjef Olav T. Sandnes henter i dag inn nærmere en milliard kroner i inntekter fra tv-distributørene, men de inntektene skal nå opp ettersom kanalen merker presset på reklameinntektene i stadig sterkere grad.

Nørstebøen bekrefter at han har tatt på seg et oppdrag for TV 2 hvor han blant annet skal jobbe med distribusjonsforhandlingene med Telenor.  

- Jeg har tegnet en langsiktig avtale med TV 2 om å bistå dem på rådgivning. Jeg er ikke ansatt, men har tatt på meg et oppdrag for dem som strekker seg noen år frem i tid. Utover det har jeg ingen ytterligere kommentarer, sier Nørstebøen som driver sitt et selskap JBN Corporate.  

Les også: TV 2 og Telenor kjemper om flere hundre tv-millioner 

Vi ønsker alltid å toppe laget, noe annet ville være veldig defensivt, spesielt siden disse forhandlingene er så viktige for å sikre det norske innholdet i årene fremover. Sarah Willand, TV 2.

- Har lang erfaring

HR- og kommunikasjonsdirektør i TV 2, Sarah Willand, er noe mer snakkesalig når Kampanje tar kontakt.

- Rettigheter og distribusjon er to viktige områder for TV 2, derfor er vi opptatt av å sikre oss best mulig kompetanse. Jon Nørstebøen har lang erfaring fra disse områdene og er engasjert i et langtidsengasjement i TV 2. Han vil jobbe sammen med flere dyktige medarbeidere hos oss, sier Willand til Kampanje.

En av dem som Nørstebøen møter i TV 2 er rådgiver John Robberstad. TV 2 og Sandnes hentet inn Robberstad til TV 2 i 2016.  Robberstad var den gang svært sentral i Telenors innholds- og mediedivisjon etter å ha jobbet i Telenor fra 2007 og kjenner telegigantens medie- og tv-strategier bedre enn de aller fleste. Han har vært sentral i en rekke forhandlinger og rettighetskjøp.

- Robberstad kom fra Telenor til TV 2 for et par år siden - hadde dere dagens forhandlingene i tankene den gangen?

- Det er fristende å svare ja på dette, men det riktige svaret er nei, det hadde vi ikke. John hadde lang erfaring og bred kompetanse på områder det var viktig for TV 2 å styrke oss på. Derfor var vi også veldig glad for at han valgte å gå til TV 2 for snart to år siden. John har siden oppstart vært sentral i forhandlingene av viktige sportsrettigheter og distribusjonsavtaler for TV 2, sier Willand.  

Les også: Telenors «dealmaker» sier opp - går til TV 2

Spennende dager:

HR- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand og resten av de ansatte i TV 2 går to spennende dager i møte. Flere hundre tv-millioner er i spill når kanalen forhandler med Telenor om en ny distribusjonsavtale. Foto: TV 2.

- Vi ønsker alltid å toppe laget

Etter det Kampanje kjenner til er det Jon Nørstebøen og John Robberstad, som sammen med TV 2-sjefen selv, Olav T. Sandnes, utgjør det sentrale forhandlingsteamet i kanalen når de går inn i innspurten av de krevende forhandlingene med Telenor.

Les mer: Ny tv-krise seiler opp – over to millioner tv-seere kan miste TV 2-kanaler

Noe av bakgrunnen, slik Kampanje kjenner saken, skal ha vært at TV 2 denne gangen ønsket å møte Telenor med helt nye folk i forhandlingsteamet i et forsøk på å gjenopprette det gode samarbeidet kanalen hadde med telegiganten frem til 2008. Siden den gang har TV 2 og Telenor som oftest vært i tottene på hverandre.

Men der er heller ingen tvil om at TV 2-sjefen har sikret seg to av Norges råeste dealmakere i tv-industrien, noe som ifølge Kampanjes kilder skal ha blitt oppfattet nærmest som en krigserklæring ute hos Telenor. Nørstebøen og Robberstad har til sammen kjøpt og solgt rettigheter og forhandlet frem distribusjonsavtaler for flere milliarder kroner opp gjennom årene.

- Nørstebøen lykkes langt på vei med forhandlingene mellom Telenor og Discovery i 2016 og Robberstad kjenner Telenor inn og ut. Har dere forsøkt å toppe laget nå?

- Vi ønsker alltid å toppe laget, noe annet ville være veldig defensivt, spesielt siden disse forhandlingene er så viktige for å sikre det norske innholdet i årene fremover. Med Jon og John har vi noen av bransjens flinkeste innenfor sitt felt. Sammen med alle de dyktige kollegene i TV 2 utgjør de et veldig sterkt, eller toppet, lag innenfor et veldig viktig strategisk område for TV 2, sier Willand.

- Ikke uvanlig å møte gamle kollegaer

Ute på Fornebu svarer nordisk kommunikasjonsdirektør i Canal Digital, Tormod Sandstø, følgende på Kampanjes spørsmål om hvordan det blir å møte Robberstad og Nørstebøen igjen i forhandlingene denne gangen. 

- Når det gjelder det å møte tidligere kollegaer i jobbsammenheng, så er ikke det så uvanlig. Dette er en liten bransje i Norge, og det hender rett som det er at man møter tidligere kollegaer i ulike situasjoner og arenaer, så dette er man vant til, sier Sandstø.

Telenor ønsker ikke å fortelle hvem som sitter i telegigantens forhandlingsteam, men Kampanje er kjent med at førsterekka består av Knut Ivar Solnes, tidligere styreleder i Amedia og leder av Telenors avdeling for medier- og innholdsinvesteringer, og innholdsdirektør Svein Erik Davidsen, i tillegg til et kobbel av regnehoder.

De to utgjør sammen med Telenor Broadcast-sjef Ragnar Kårhus det sentrale forhandlingsteamet med støtte fra henholdsvis styreleder i Broadcast, konserndirektør for finans, Jørgen C. Arentz Rostrup, i Telenor, og Berit Bjørnsen, som leder Telenor Norge-sjefen Berit Svendsens tv-divisjon.

Kampanjes kilder mener Telenor virker bedre forberedt i forhandlingene denne gangen enn på lenge.

- Vi har ikke noe behov for å gå ut med personnavn på dem som sitter i forhandlingene med TV 2, men det vi kan si er jo at teamet både representerer Canal Digital og Telenor Norge på kabel-tv, og videre at de representerer litt ulike fagmiljøer, sier Sandstø.

Alt ligger derfor an til et durabelig oppgjør mellom de to medie- og telegigantene i det kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes omtalte som tv-bransjens Champions League-finale. 

- Liten bransje:

Nordisk kommunikasjonsdirektør i Telenor, Tormod Sandstø, mener det ikke er uvanlig at man støter på tidligere kollegaer i slike forandlinger. - Dette er en liten bransje i Norge, sier Sandstø.

Samles for første gang på 13 år

Det blir også første gang de to TV 2-rådgiveren Jon Nørstebøen og John Robberstad ikler seg den samme drakta på hele 13 år. Sist gang de to satt på samme side av forhandlingsbordet var tilbake i 2005, da de sammen la grunnlaget for den i dag svært så berømte første fotballmilliarden. Den gang kjøpte TV 2 og Telenor sammen rettighetene fra Norges Fotballforbund.

Da jobbet de to for Norsk Toppfotball og Norges Fotballforbund og var med å drive opp rettighetsprisen fra 300 millioner kroner til den berømmelige første fotballmilliarden.

Les mer: TV 2 går sammen med Telenor om milliardbud

Etter den avtalen skilte de to lag, og Nørstebøen og Robberstad gikk sine egne veier. Robberstad fant etter hvert veien til Telenor, mens Nørstebøen var med å selge norsk fotball både en og to ganger til før han tok på seg et lengre oppdrag for Harald Strømme og Discovery. Der jobbet Nørstebøen med det amerikanske tv-konsernets nordiske betal-tv-strategi, distribusjonsforhandlinger og rettighetskjøp og var blant annet med å sikre Discovery den norske seriefotballen i 201

Etter 2005 har de to som regel møttes på hver sin side av forhandlingsbordet når det i tv-industrien har blitt gjort opp avtaler for til sammen flere milliarder kroner de siste årene.

Den første milliardavtalen:

Daværende TV 2-sjef Kåre Valebrokk (fra venstre) tok konkurrentene på senga da han la et milliardbud på bordet i 2005. Selgere var John Robberstad og Jon Nørstebøen. Her er Valebrokk sammen fotballens Geir P. Solstad, Stig Eide Sivertsen, den gang fra Canal Digital, og daværende leder i Norsk Toppfotball, Olav Boksasp. Foto: Erlend Aas/NTB Scanpix.

Kranglet så kaffen sprutet

Sist gang de to møttes var det svært så ampert, slik Kampanje kjenner saken. De to kranglet så kaffen sprutet da Jon Nørstebøens Discovery gikk til angrep på Telenor og ville ha bedre betalt for Discoverys etter hvert svært så solide rettighetsportefølje på sport med Eliteserien i fotball, VM- og EM-kvalifiseringskamper og OL.

Discovery mente de kun ba om en ekstra kaffekopp, mens Telenor på sin side snakket om landets dyreste kaffekopp når prisen kom opp i flere hundre millioner kroner.

Les også: - Må være Norges dyreste kaffekopp

Les mer: - Ber om en kopp kaffe

Striden endte så brutalt den bare kunne, da partene ble enige om ikke å være enige og avsluttet forhandlingene med det verst tenkelige resultatet for seerne. Discovery trakk sine tv-kanaler fra Telenor og gikk i svart i ti dager for Telenors rundt én million kunder. Det var tilbake i 2016 og selv om Nørstebøen og Robberstad skiltes på profesjonelt vis den gang skal forholdet ha vært ganske så kjølig.

Nå har derimot TV 2-sjef Olav T. Sandnes klart det kunstykkte å samle to av Norges råeste dealmakere i de pågående forhandlingene med Telenor der kaffekoppen er byttet ut med prisen på en Krone-is. Igjen ligger det flere hundre tv-millioner i potten.

- Hvordan blir det å gå i forhandlinger sammen med Jon Nørstebøen etter så mange år?  

- Jeg har ingen kommentarer til dette. Du får høre med TV 2s kommunikasjonsavdeling, er Robberstads knappe kommentar til Kampanje.

Fristen for TV 2 og Telenor til å bli enige går ut ved midnatt torsdag denne uken. Dersom partene ikke blir enige kan alle TV 2s kanaler gå i svart med øyeblikkelig virkning og dermed ramme over to millioner tv-seere. 

Sist kranglet de så kaffen sprutet – nå står de sammen i tv-striden