PR-rådgiver om Haaland-debatten: - Medias egen feil at det er blitt slik

Men VGs sportskommentator mener det er et stort problem at klubbenes PR-apparat styrer for mye.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

I helgen var Erling Braut Haaland og tysk fotball tilbake på banen igjen. Haalands Dortmund slo Schalke 4-0, men det er ikke resultatet eller nordmannens skåring som har preget mediebilde denne uken. Det er nemlig et Haaland-intervju etter kampen som har skapt avisoverskrifter. 

Intervjuet var ikke uvanlig kort, men noen av Haalands svar var av det kortere slaget. Både den engelske TV-profilen Piers Morgan og Sky Sports-programleder Jacqui Oatley reagerte på intervjuet og førstnevte mente Haaland var arrogant. Sekvensen har satt i gang en diskusjon om sportsjournalistikk og intervjuer med fotballspillere.  

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener fotballspillere generelt sier alt for lite og bryr seg for lite om sitt publikum når de er i intervjusonen.

- Bør Haaland få lov til å være så kjapp i replikken? Eller om ikke kjapp, så kort?

- Det er lett å blande kjapp og kort. Kort blandes lett med kjapp i denne sammenhengen, han er rett og slett veldig kort. Sammenligningen med Zlatan kommer raskt fordi de er fantastiske målskårere og begge bruker kort tid i intervjusonen, men Zlatan er kjapp i tillegg, og der er ikke Haaland helt ennå, sier Saltvedt til Kampanje. 

- Han skal ikke dyrke det her for mye

NRK-kommentatoren er uenig i at Haaland er arrogant i møte med media, slik Piers Morgan beskrev nordmannen.

- Det er bevisst, men ikke arrogant. Ikke ennå i hvert fall, sier Saltvedt.

- Når du sier «ennå», kan det bli arrogant?

- Han skal ikke dyrke det her for mye, for det er åpenbart gått inn i en bevisst ting, at han ikke skal si så mye.

Saltvedt tror det er gått sport i å gi korte svar.

- At en 19-åring gjør det syntes jeg er kult, men det er ikke noe han kommer til å klare å lage en kunstart av, sier NRK-kommentatoren.

- Jeg har aldri møtt han, men jeg syntes det ser ut som han ser humoren i det her og gleder til å komme seg hjem og melde med kompisene, legger Saltvedt til.

NRK-kommentatoren mener det stilles alt for mange ledende spørsmål i intervjusonen i de store ligaene.

- Det er et universelt problem, sier Saltvedt.

Det koster dem veldig lite å gi litt mer av seg selv. Leif Welhaven, sportskommentator VG

- Klubbenes PR-apparat setter for mye av premissene

- På generelt grunnlag syntes jeg det er et stort problem at intervjuene med spillere er blitt veldig intetsigende. Det koster dem veldig lite å gi litt mer av seg selv i en del sammenhenger, sier VGs sportkommentator Leif Welhaven til Kampanje.

Welhaven understreker at han ikke kjenner til Haaland-saken og uttaler seg på generelt basis.

- I Premier League har det bikket over i parodier hvor alle intervjuer er omtrent like med preprogrammerte fraser. Det er litt synd. Noe av medias funksjon handler om å være en kanal ut til folket, i tillegg til at fotballspillere i enkeltsituasjoner også må kunne tåle kritiske spørsmål når det er grunn til det, sier Welhaven.

Samtidig må journalistene stille spørsmål med mening sier han.

- Innimellom ser man eksempler hvor intetsigende svar har å gjøre med at spørsmålene ikke nødvendigvis er formulert på en måte som innbyr til de store resonnementene, sier Welhaven.

- Er norske sportsjournalister for servile i møte med fotballstjernene?

- Det vil helt sikkert variere. Men det er et problem i fotballindustrien at klubbenes PR-apparat setter for mye av premissene. Du ser en del eksempler hvor de griper inn og det ligner på en sensur, sier Welhaven. 

- Det er noe jeg har lite sansen for i samfunnssystemer som er demokratiske, og fri presse er en del av hjørnesteinene for hvordan slike samfunn skal fungere, og det må også gjelde innenfor fotballen, fortsetter han.

Welhaven mener respekten for pressefrihet er større i Norge enn i flere internasjonale ligaer.

- Selv om jeg ikke alltid er imponert over den store samtalen i norsk fotball, så stiller folk heldigvis opp mer og det en større respekt for pressefrihet og at man kan stille spørsmål om det man vil i Norge. Det er et veldig styrt og nesten PR-diktatorisk univers særlig i Premier League, og også andre internasjonale ligaer fremstår sånn, sier Welhaven.

Dersom vi skal få slutt på dette, må nok journalistene gå i seg selv. Henrik Juel Teige, PR-rådgiver

Feil å skylde på PR-apparatet

- Jeg er enig i at det er et problem at intervjuer er blitt en parademarsj i forutsigbare standardsvar. Men, jeg mener det blir feil å legge skylda på klubbenes PR-apparat. Det er nok primært medias egen feil at det er blitt slik, sier PR-rådgiver Henrik Juel Teige til Kampanje.

Juel Teige er rådgiver i PR-byrået Teige Goodchild og var mediesjef under VM i skiskyting 2016. Han sier klubbene rådgir spillerne til å holde seg til en del standardformuleringer.

- For å dermed kunne komme gjennom intervjuene uten å bruke altfor mye energi. Spillerne må stort sett forholde seg til de samme tre, fire spørsmålene fra 25 forskjellige journalister, og da blir det umulig å skulle svare veldig kreativt og by på seg selv igjen og igjen, sier Teige.

Han sier klubbene også er opptatt av at spillerne skal unngå uheldige utsagn som får etterspill i media. 

- Husk at dette er unge menn med superstjerne-status, og det er lett at mediedekningen plutselig går langt utover det sportslige. Dette er nok særlig drevet frem av britiske tabloider. Alt som tar fokus vekk fra fotballen, er uønsket av klubbene, sier Teige. 

- Skader det ikke mer enn det gavner når spillerne fremstår som «roboter»?

- Dersom vi skal få slutt på dette, må nok journalistene gå i seg selv. De bør jobbe mer med interessante spørsmål som skiller seg fra konkurrentene, og samtidig motstå fristelsen til å kaste seg på tabloide vinklinger, som sender klubb og spiller i skyttergraven, sier Teige.

- Hvis du hadde vært mediesjef for en av klubbene hva ville ditt råd vært? Si så lite som mulig eller være mer frittalende?

- Hvis jeg var mediesjef for en klubb, ville jeg nok rådgi de fleste spillerne til å holde seg til standardsvarene, slik at både jeg og spillerne hadde sluppet å bruke hver dag på brannslukking i media, sier Teige.

Men PR-rådgiveren tror noen spillere kan by litt mer på seg selv.

- Jeg har tro på at det går an å dyrke frem profiler, spillere som takler en litt friere linje, og jobbe med dem slik at media blir en merkevarebyggende kanal for både spiller og klubb. En slik tilnærming kan skape win-win for alle parter, sier Teige.

PR-rådgiver om Haaland-debatten: - Medias egen feil at det er blitt slik