Elkjøp bommet med slagord sist - nå setter de ny kurs med nytt reklamebyrå

- Denne plattformen og slagordet skal være der i uoverskuelig fremtid, sier merkevaresjef i Elkjøp.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Elkjøp er på lufta med en helt ny merkevareplattform med tilhørende nytt slagord. «Vi finner en løsning» lover Elkjøp i reklamefilmene som hadde premiere forrige uke. Det er ikke bare et slagord, men et løfte som kundene skal kjenne seg igjen i når de besøker Elkjøp-butikkene. Det forteller Marius Klemo, Head of Brand & Digital i Elkjøp Norge.

- Vi skal stille spørsmål i kommunikasjonen vår i tråd med det vi har gjort i varehusene våre over lang tid, sånn at kundene i kommunikasjonen gjenkjenner kundeopplevelsen de får hos oss. Vi skal også i større grad fokusere på at kundene i sin kundereise, som ofte starter digitalt, skal bli mer oppmerksom på hva de skal spørre seg selv om. Vi klarer ikke å stille de riktige spørsmålene hvis ikke kunden tenker igjennom hvilke behov de har, sier Klemo til Kampanje.

- Hva er det endelige målet?

- Det endelige målet er at våre kunder skal ha 100 prosent tillit til at vi gir objektivt indivuduelle råd basert på kundens behov.

- De skal ikke kjøpe noe de ikke trenger?

- Nettopp, og gjennom å stille de riktige spørsmålene skal vi redusere antall kjøp ikke som ikke er basert på god behovsanalyse. Det skaper høyere tilfredshet og igjen høyere lojalitet.

- Har vært et langsiktig prosjekt

Det er Publicis, med norske Kitchen i spissen, som har fått jobben med å lage reklame og kommunikasjon for Elkjøp etter at de gikk seirende ut av en større reklamebyråkonkurranse i fjor. Prosessen endte med at Elkjøps forrige byrå, Nord DDB, ble skjøvet ut på sidelinjen. 

Les mer: Elkjøp splitter reklamekontoen etter «omfattende pitsj»

Den første forsmaken på samarbeidet fikk vi da Elkjøp lanserte en reklamekampanje som feiret elektronikkjedens 60-årsjubileum på det norske markedet tidligere i vår.

Les mer: Elkjøp dykker ned i 60 år gammel reklamehistorie

Arbeidet med den nye merkevareplattformen startet allerede før Publicis ble valgt som ny samarbeidspartner, forteller Klemo.

- Vi startet først med et innsiktsprosjekt og en dybdeanalyse om hva de viktigste driverne for å lykkes i fremtiden var, sier han.

Deretter fikk Publicis ansvaret med å utvikle de kreative retningene basert på denne insikkten.

- Det har vært et langsiktig prosjekt hvor vi har brukt god tid på å avdekke en kombinasjon av hvem vi skal være, i tråd med hva som er kulturplakaten vår, hva som skal være troverdigheten i kommunikasjonen vår og hva som er vår bærebjelke innenfor elektronikk.

Elkjøp skal være «en troverdig rådgiver», forteller merkevaresjefen.

- Vi skal ikke bare ha en salgsfremmende posisjon der vi selger andre merkevarer. 

Se en av de nye filmene her:

Angrer på engelsk slagord

Elkjøp har endret kommunikasjonskonseptet sitt flere ganger de siste ti årene. I 2014 investerte annonsøren millioner av kroner i animerte duppedingser som våknet til liv i Elkjøps varehus om natten, ikke helt ulikt «Toy Story». Målet var mindre «skrik og skrål»-reklame. Bak kulissene stod det svenske byrået Forsberg & Co.

Konseptet varte imidlertid ikke lenge, og i flere år var det mer følelsesladd reklame som skulle få fart på salget, ikke minst inn mot julehøytiden.

I 2018 var det humor og glimt i øyet som gjaldt da reklamebyrået Nord DDB Stockholm hjalp Elkjøp sjøsette konseptet «More than things».

- Har dere nå klart å finne en retning som varer lengre enn fire år?

- Jeg er overbevist om det, sier Marius Klemo.

Han forteller gladelig at de ikke traff blink for fire år siden.

- Det å gå ut med et slagord på engelsk for en urnorsk merkevare som Elkjøp, var feil. Nå har vi gått tilbake til røttene og kommet frem til Elkjøp sin bærebjelke, kulturen og det viktigste vi har kjempet for i alle år. Denne plattformen og slagordet skal være der i uoverskuelig fremtid. Det kommer ikke til å endres i løpet av de neste fire årene, hvis ikke vi ser en teknologisk revolusjon som tvinger gjennom at vi må tenke annerledes.

Invester nær 60 millioner i teknologi-opplæring

I forbindelse med lanseringen av den nye plattformen, har Elkjøp blåst nytt liv i Campus på Gardermoen, som er Nordens største messe innen elektronikk. Elektronikkjeden investerer opp mot 60 millioner kroner i satsingen for å heve teknoligikompetansen til de ansatte.

- Vi samler alle våre ansatte fra alle nordiske land til klasseromstrening med de som har mest kompetanse på området, leverandørene. Det er tre år siden sist vi kunne gjøre dette på grunn av pandemien. Nå har vi skrudd til skikkelig og investert mer enn noen gang i opplæringskonseptet. 

Elkjøp Nordic-konsernet, som omfatter Elkjøp Norge, Elgiganten Sverige, Elgiganten Danmark, samt Gigantti i Finland, er en av de virkelig store gigantene på det nordiske reklamemarkedet. Elektronikkjeden omsetter for rundt 50 milliarder kroner i året og kjøper reklame for flere titalls millioner kroner.

Elkjøp bommet med slagord sist - nå setter de ny kurs med nytt reklamebyrå