I fjor skapte elektronikkgiganten store overskrifter med sin julefilm, «Tenåringssønnen». Filmen fikk internasjonal oppmerksomhet og ble en stor viral hit. 

Nå slipper Elkjøp oppfølgeren som har ligget i skuffen i et helt år.

-Filmen «Moren» er en del av vår julekampanje i år som har budskapet «Mer enn bare en gave». Vi vet at vi nordboere ikke alltid har så lett for å si alt vi føler og tenker, så noen ganger kan det være enklere med en ting eller gave, sier Madeleine Schøyen Bergly, kommunikasjonsansvarlig Elkjøp Norge.

Les også: Elkjøps julereklame vekker oppsikt i utlandet

Les mer: Elkjøp går nye veier: - Vil lage reklame som skiller seg ut

Filmen bygger på den samme kreative ideen om at man i enkelte tilfeller kan si mer med gaver enn med ord. Men denne gangen er det ikke sønnen som får krølltangen, men den kreftsyke moren som får en hårføner.

- I denne filmen møter vi en familie, hvor mammaen har eller har hatt kreft og sønnen hennes gir henne en hårføner i julegave. Med denne gaven ønsker han å si: «Dette går bra mamma, jeg tror du blir frisk». Det budskapet vi vil fremme her, er håpet sønnen har selv og gir videre til moren. Det handler om hva gaven forteller, ikke hva gaven er i seg selv, sier hun.

Det er DDB Stockholm som står bak filmene og du kan se filmen her.


- Hvorfor ventet dere ett år med å vise den i Norge?

- Vi syns filmen med moren er både rørende og vakker, med et budskap som er viktig. Samtidig vet vi at det er et sårt tema for mange og vi ville være helt sikre på at vi ikke støtet noen ved å vise denne. Vi var i kontakt med Kreftforeningen i fjor, både for å vise filmen og gå gjennom ideen. Vi ble veldig glade for at de likte kampanjen like godt som oss, allikevel bestemte vi oss for å vente og se responsen på for eksempel «Tenåringssønnen» som ble en kjempesuksess og er det fortsatt i år, sier hun.

Hun sier det var viktig å gå en ekstra runde med Kreftforeningen når man først gikk til det skritt å vise frem sykdom og kreft i en reklamefilm.

- Utfordringer man kan møte på er reaksjoner fra mennesker som har opplevd sykdom nært, derfor gikk vi en ekstra runde med kreftforeningen i fjor for å være sikre på at det var ok, sier.  

- Hvordan vil dere møte eventuell kritikk om at dette bare er kynisk når målet er å selge hårfønere?

- Her er målet å fortelle budskapet om at en gave kan si så mye mer enn tingen i seg selv. Det gjelder også våre andre filmer som «tenåringssønnen». Om noen skulle føle seg støtt på noe vis, er vi selvfølgelig lei oss for det – det er allikevel viktig for oss å være litt modige i markedsføringen vår – også på temaer vi vet kan skape blandede følelser hos folk.

Om også filmen «Moren» blir en viral hit vet hun ikke, men både «håper og tror at filmen vil bli tatt godt imot».

- Vi håper kundene våre ser hva vi vil fortelle – at julen handler om mer enn de harde pakkene som ligger under treet – men hva man ønsker si med de. Vi håper med alle våre julefilmer at vi klarer å vise mangfoldet vi har i samfunnet vårt - uansett hvem man er.

- Mer enn bare harde pakker:

- Vi håper kundene våre ser hva vi vil fortelle – at julen handler om mer enn de harde pakkene som ligger under treet – men hva man ønsker si med dem, sier Madeleine Schøyen Bergly, kommunikasjonsansvarlig Elkjøp Norge.