TV 2 har hentet flere Discovery-topper til kanalen – vil ha omkamp om humortronen

Discovery svarer med å sende norsk humor ut i verden.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Under Nordiske Mediedager i Bergen forrige uke kastet programredaktør Kathrine Haldorsen hansken i et åpent møte med produksjonsbransjen der programsjefene fikk fortelle hva de ønsker seg av nye TV-programmer.

- Vi skal bli best på humor, sier hun.

Ordene faller riktignok ikke på scenen. Der nøyer hun seg med å si at de skal bli bedre på humor. Det er når hun møter Kampanje rett etterpå at Haldorsen skjerper retorikken.

- Det store målet er å ta humortronen, sier hun.

Det er en posisjon TVNorge har hatt i det norske TV-markedet helt siden Harald Strømme la ned nyhetene i 2009 og begynte å støvsuge markedet for norske humorprofiler. I årene som fulgte lokket Discovery en rekke store navn Harald Eia, Atle Antonsen, Jon Almaas, Anne-Kat. Hærland og Else Kåss Furuseth til kanalen. Ofte – men ikke alltid - med stor suksess.

De siste årene har Discovery lykkes godt hos et yngre publikum med serier som «Hvite gutter» og «Basic Bitch» på strømmetjenesten sin.

- Har ikke jobbet godt nok inn mot målgrupper og profiler

Haldorsen mener på sin side at TV 2 har en lang tradisjon om å være bra på humor, men erkjenner at det er en stund siden de spesifikt jaktet på nye konsepter. Nå har bestillingen gått ut til alle produksjonsselskaper i Norge og flere konsepter er allerede under utvikling, inkludert en humorserie basert på tegneserien «Lunch».

- Men dette kommer til å ta tid, legger Haldorsen til.

- Hvorfor har dere ikke prioritert det tidligere?

- Vi har hatt mye humor inn i ulike prosjekter, men i vår iver etter å være brede nok, har vi kanskje ikke jobbet godt nok inn mot målgrupper og profiler.

«Kasko» med Jonis Josef er et eksempel på humor TV 2 vil ha mer av. Denne serien sikter seg ikke inn mot det brede lag av TV-seere, men har unge menn som sin primærmålgruppe.

- Det handler om å flytte persepsjonen. For hva er egentlig humor? Det er øyet som ser. Vi skal gå spesifikt på noen målgrupper og bredt på andre, sier Haldorsen.

Klar bestilling:

TV 2s programredaktør Kathrine Haldorsen ba produksjonsbransjen om flere humorkonsepter da hun deltok i «Programsjef-stafetten»
 på Nordiske Mediedager forrige uke. Foto: Eivor Eriksen

- Vil bli lagt merke til

Tidligere i år ble det kjent at TV 2 har hentet Rasmus Børja Øyen fra Discovery til å lede satsingen på humordrama. Forrige uke kunne Kampanje også avsløre at tidligere Discovery-topp Eivind Landsverk har fått ny jobb i TV 2 som rådgiver for kanaldirektør Trygve Rønningen.

Les mer: Tidligere Discovery-topp har fått ny jobb i TV 2 – skal jobbe tett med Trygve Rønningen

Programdirektør i Warner Bros. Discovery, Magnus Vatn, ønsker TV 2 lykke til med satsingen.

- Vi har en meny vi snart skal presentere på humor som vil bli lagt merke til, sier han til Kampanje.

Mens TV 2 tar sikte på å vinne norgesmesterskapet, har Vatn internasjonale ambisjoner for sine humorsatsinger. Han kan nemlig fortelle at et av deres kommende humorprosjekter er øremerket en internasjonal lansering i selskapet.

- Det er en norskprodusert tittel i preproduksjon som er definert som en felles utgivelse i hele verden i systemet vårt, sier han.

Det betyr at den vil slippes for strømming i alle de markedene der Warner Bros. Discovery er til stede. Og ikke nok med det:

- Jeg skal til London på tirsdag med et av våre største talenter og snakke humor med Warner Bros. Discovery i England for å se på produksjon der, sier Vatn.

- Betyr dette at dere må tenke på et internasjonalt publikum i prosjektene dere setter i gang nå?

- Nei. Den ene serien som skal ut i verden hadde aldri det formålet. Jeg tror det er kjempeskummelt hvis du tenker at noe skal fungere i hele verden. Det handler om å produsere solide, gode historier, og plutselig er det identifiserbart i mange andre territorier også.

TV 2 har ikke en lignende plattform å tilby talenter, bekrefter Kathrine Haldorsen.

- TV 2 har ingen egne plattformer utenfor Norge, men vi har et bredt, internasjonalt kontaktnett av samarbeidspartnere som gir oss muligheten til å finansiere og distribuere programmer, blant annet via vår eier Egmont. TV 2 har eksportert dramaproduksjoner tidligere, og det kommer vi til å gjøre også med humordrama. Vi kommer framover også til å se nye konstellasjoner og uvante samarbeidsformer i jakten på å skape de gode prosjektene. TV 2 vil utnytte dette nettopp å tiltrekke seg gode talenter, både foran og bak kamera, skriver hun i en e-post til Kampanje.

- Tror ikke strategien ville vært like enkel i dag

Denne helgen var både Kathrine Haldorsen og Magnus Vatn på plass i Grieghallen i Bergen for å overvære Gullruten. Der var det en mer diplomatisk tone å spore hos konkurrentene som insisterte på å holde tett om hverandre på bildene som ble tatt av dem.

- TV-seerne trenger noe å kose seg med og noe å le av, så at vi skjerper hverandre nå, er bare strålende, sier Vatn.

- Er dette en arena der dere kan begynne å prate med nye humorprofiler?

- Vi prater med profiler her også, men jeg er ikke aktivt på jobb, sier Haldorsen.

- Det er jo ikke bare å hente profiler. Vi skal ha prosjekter som profilene står for og ønsker å produsere, så dette er et mye lengre løp enn å gå ut og fiske etter vitsemakere, sier Vatn.

Humor må være troverdig, mener han.

- De beste humorprosjektene kommer fra humoristene selv. Det er ikke alltid vi skal låse profilene til én kanal heller, sier han og viser til talentjakten kanalen startet for over ti år siden.

- Det var lurt det TVNorge gjorde den gangen, men jeg tror ikke den strategien hadde vært like enkel i dag. Profilene har også andre arenaer i dag enn de hadde før, sier Vatn.

Kampanje slipper programsjefene kort tid før årets beste TV-produksjoner skal kåres. Der kjemper både «Basic Bitch» og «Kasko» om tittelen årets humorserie.

- Er det den som vinner Gullruten som per definisjon er best på humor?

- Nei, sier Haldorsen.

- Ja, sier Vatn.

Det var Discovery som vant.

Gulljenter:

Det var Discovery som trakk det lengste humorstrået under «Gullruten» da den norske TV-bransjen feiret seg selv lørdag. Her er vinnerne fra «Basic Bitch» som fikk prisen for «Beste humorprogram» på Gullruten denne helgen. Foto: Eivind Senneset/TV 2

TV 2 har hentet flere Discovery-topper til kanalen – vil ha omkamp om humortronen