Her er reklamebransjens nye stjerneduo(pol)

Reklamebyråene Pol og Try fester jerngrep på det norske reklamemarkedet. Se medaljelisten fra Gullblyanten her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Selv om det var et lite designbyrå som gikk helt til topps da reklamebransjen feiret seg selv med prisutdeling og festkveld under den 26. «Gullblyanten»-konkurransen, viser opptellingen av antall medaljer og diplomer at det var reklamebyråene i Try-gruppen og Pol-partner Janne Brenda Lysø og byråleder i Try, Kjetil Try (bildet), som gjorde det best. Reklamebyråene Pol og Try var de to byråene som sikret seg flest gull og totalt ble det seks gull i kurven for jobber for kunder som blant annet NSB, DNB, Finn og Volkswagen.

I år som i fjor var det Pol som tok flest gull av alle, i det mange kalte en av de jevneste «Gullblyanten»-konkurransene på mange år. Det drøye to år gamle byrået Pol, som ble startet opp av Try-utbryterne, Janne Brenda Lysø, Petter Bryde, Thorbjørn Ruud og Stian Johansen, har dermed lagt beslag på posisjonen som landets mest kreative miljø for andre året på rad.

- Det er en jevnere Gullblyanten enn før, men det gikk jo fint, sier partner og tekstforfatter i Pol, Janne Brenda Lysø.

Antallet gull ble to færre enn i 2014 da Try-utbryterne for første gang gikk til topps i «Gullblyanten» med hele seks gull og den gjeveste prisen Grand Prix. Men Brenda Lysø sier hun ikke kan være annet enn glad.

- Det var egentlig ikke lov å drømme om en gjentakelse av fjoråret, men vi ser at vi ligger høyt på listen også i år. Uavhengig av antall gull gikk det veldig bra og vi leverer vel så bra i år som i fjor, sier hun

Slik gikk det på Gullblyanten ifjor:  Try-utbrytere til topps i Gullblyanten

- Dere er mestvinnende byrå i kreativitetskonkurransen Gullblyanten for andre året på rad. Kan dere nå si at dere er landets mest kreative byrå?

- Nei, det tror jeg aldri vi kommer til å gjøre. Sier man det så ødelegger man litt av magien ved det, også begynner man å slappe av. Men selvfølgelig, vi må innrømme at dette er en bekreftelse på at vi klarer det vi ønsker og klarer å være det vi skal være; et toneangivende byrå som er blant de beste, sier Brenda Lysø.

Blir flere: Reklamebyrået Pol er bare to og et halvt år gammelt, men teller allerede 17 mennesker. Her skåler prosjektleder Lise Schelvan sammen med tekstforfatter og Pol-grunder Janne Brenda Lysø på kveldens Gullblyanten. Foto: Eivor Eriksen.

- Pol bra for bransjen
Om Pol og Try, som ble det nest beste byrået på fredagen «Gullblyanten» nå har festet et jerngrep om det norske reklamemarkedet vet hun ikke.

- Det må du nesten snakke med andre om og ikke spørre meg. Jeg vet ikke om det oppleves som jerngrep eller om det oppleves som det alltid har vært med Try der oppe. Jeg tror at det vi gjorde med Pol var en bra greie for hele bransjen og det gjorde at det skjedde noen nye ting, sier Brenda Lysø.

Pol har vokst med rekordfart siden starten. Tallene for fjoråret er fortsatt ikke klare, men omsetningen var i 2014 på 68 millioner kroner og byrået gikk med et solid overskudd på fem millioner kroner. Totalt jobber det i dag 17 ansatte i byrået.

- Det er en sunn vekst. Vi er blitt ti flere på to år så det er innafor, sier hun.

- Hvordan merker dere den posisjonen dere på relativt kort tid har bygget der opp?

- Man merker det mest på sin egen trygghet i forhold til at man kan det man driver med. Man går ikke rundt og tenker mye på det, men jobber som man alltid har gjort og tar en dag av gangen. Vi kan ikke sette oss ned å hvile på noen laurbær, sier hun.

- Seiler dere lenger og lenger unna Try identitetsmessig og som byrå?

- Jo lenger man har bodd hjemmefra, dess lenger siden føles det at man var der. Men vi kommer alltid til å ha det familiære med Try. Å si noe annet føles i hvert fall veldig rart, sier kveldens store vinner Janne Brenda Lysø i Pol,

Det er ikke viktig for oss alltid å være nummer én, men vi skal være i tet i Gullblyanten. Kjetil Try

Try best på film
Pol er en del av Try-familien og eies med 51 prosent av morselskapet Try Reklamebyrå. Men selv om datterselskapet slo moren, var nok Try-sjef og styreleder i Pol, Kjetil Try, fornøyd med at eget byrå hentet hjem nest flest gull av alle. Totalt ble det to gull, tre andre medaljer og fire diplomer. Try befester samtidig posisjonen som et Norges sterkeste, kreative miljøer for reklamefilm da gullet i klassen for «Film» gikk til filmen «Hva tenkte du på?» for Finn-tjenesten Torget. Try vant også klassen for «Online-film» med den populære Volkswagen-filmen «The Reversed Trailer» og som genererte hele ti millioner avspillinger på Facebook i løpet av de første 12 timene.

- Pol og Try dominerer igjen i Gullblyanten. Har Try-familien nå festet et jerngrep på det norske reklamemarkedet?

- Det jeg synes var gøy for bransjen var at det var mange byråer som var med. Det var en syv-åtte-ni byråer som var oppe og hentet priser og det er bra bransjen. Også er det jo ekstra gøy når vi ender opp som nummer en og to, sier Kjetil Try.

Han sier det er viktig for Try Reklamebyrå og Try-konsernet å gjøre det bra i «Gullblyanten».

- Det er ikke viktig for oss og alltid å være nummer én, men vi skal være i tet i Gullblyanten fordi det sier noe om at vi følger med tida og lager innovative og spennende jobber og det må vi gjøre enten det er Pol eller Try, sier Try.

- Mange vil slå Pol: Leder av Try Reklamebyrå og styreleder i Pol, Kjetil Try, vil ikke gå med på at det er duopol i norsk reklamebransjen etter Gullblyanten-suksessen. - Det er mange ansatte i Try som vil slå Pol, sier han. Foto: Eivor Eriksen.

- Har blitt tøffere for konkurrentene
- Har vi fått et duopol i norsk reklamebransje bestående av Try og Pol?

- Jeg er i hvert fall veldig tilfreds Vi kan gjerne bytte på de første plassene og tar jeg på meg Try-hatten så er det mange i Try som gjerne vil slå Pol og sånn skal det være, men det at Pol og Try har første og andreplass synes jeg er veldig, veldig hyggelig, sier han.

Da de tidligere Try-ansatte skilte lag med Try Reklamebyrå var det et grep som gjorde at Try-sfæren kunne utvide kundegrunnlaget og konkurrere i flere pitsjer.

- Har det blitt tøffere konkurranse for de andre byråene etter at dere har delt dere?

- Når det kommer ett byrå til som er veldig gode, blir det naturlig nok det. Selv om Gullblyanten ikke er fasit på om du er god,  har Pol vært nummer én i Gullblyanten i to år på rad og de lager mye bra reklame og gjorde det også bra på Byråprofil-undersøkelsen der de var nummer to og vi var nummer én. Så dette er blitt to knallgode byråer og det var også planen, sier Try.

- Hvilke byråer ser du som de nærmeste konkurrentene på det kreative etter å ha vært her i dag?

- Jeg gleder meg over at det er mange byråer som er med å konkurrere her i dag og det har alltid vært viktig for meg med konkurranse og at det er en bredde i byråer som gjør det bra. Også er det det ekstra hyggelig med Los og McCann som har vært litt nede, men som nå er ordentlig oppe og går igjen. 

På størrelse og økonomi har Try og Pol et bra grep, men vi tar dem av og til på det kreative. Stig Bjølbakk, SMFB

Ingen SMFB-gull
Under gårsdagen var det ikke siste års utfordrere som var nærmest å by Pol og Try på konkurranse. Den store vinneren fra 2014, reklamebyrået SMFB, måtte luntre hjem uten gull i kofferten. SMFB gikk så sent som i 2013 til topps i Gullblyanten med både Grand Prix og flest gull, men gullet skulle altså vise seg å glimre med sitt fravær på SMFB-bordet fredag kveld. Uttellingen endte på ett sølv, fire bronser og tre diplomer, men det holdt bare til en 10. plass over de mest kreative byråene.

Trøsten her får være at en av grunderne bak SMFB, kreativ direktør og partner, Stig Bjølbakk, vant «Æresprisen».

- Ingen gull på «Gullblyanten» i år, er det bra nok for SMFB?

- Man vil jo gjerne ha gull og det har blitt mange gull i tidligere år. Men i en konkurranse som «Gullblyanten» er man prisgitt hva folk mener. Men vi trodde ikke på forhånd at det skulle bli noen gull i år og det kan vi ikke si oss fornøyd med, sier Stig Bjølbakk til Kampanje rett etter prisutdelingen.

- For et par år siden var dere helt i toppen og var den store vinneren. Hva kan dere gjøre for å komme tilbake dit?

- Jeg får sitere Erik Sollenberg i Forsman og Bodenfors i Sverige. Han sier det er noen år man der oppe, så finnes det noen år der man konsoliderer før man tar neste steg. Men det er klart vi vil jo ha gull og være best, sier Bjølbakk.  

- Fester Try og Pol et jerngrep om markedet nå?

- Nei det føler jeg ikke i det hele tatt. På størrelse og økonomi har de et bra grep, men vi tar dem av og til på det kreative. Men de er veldig flinke og vi er veldig imponerte over hva de får til, sier han.

Los&Co tilbake
Blant de andre konkurrentene til Try og Pol ble det litt ned for McCann, reklamebyrået som har hatt mest vind i seilene den siste tiden. Byrået har lagt bak seg noen tøffe år med tap av kunder, nedbemanning og svake økonomiske resultater, men markerte seg i fjor seg solid i «Gullblyanten», klatret voldsomt på Kampanjes «Byråprofil»-undersøkelse og kapret kunder som Lotto, Rema 1000 og Tine.  Men med kun ett sølv og fire bronse ble nok kvelden litt skuffende for byrået som i fjor var nærmest å utfordre Pol og Try.

Da gikk kvelden langt bedre for reklamebyråene Los&Co og Kitchen. Los&Co-sjefen Jan Christian Fosseidbråten kunne fredag kveld matche Trys to gull og det for jobben byrået har gjort for SAS.

På Kampanjes Byråguiden kan du lese mer om  Los&Cos gull-jobb. (Annonsørfinansiert innhold)

Reklame- og PR-byrået som tidligere denne slo seg sammen digitalbyrået Jimmy Royal fikk dermed et skikkelig reklame-comeback etter å ha vært borte fra topplisten i fjor.

Los&Co ble på årets «Gullblyanten» det reklamebyrået som var nærmest å utfordre Pol og Try.

Men også reklamebyrået Kitchen markerte seg positivt på Gullblyanten med utendørsjobben for konsertarrangøren Atomic Soul i forbindelse med åtte Kraftwerk-konserter i Operaen i Oslo.

Pol og Try på toppenHer ser du medaljefordelingen under Gullblyanten

Byrå Grand Prix Gull Sølv Bronse Diplom
Pol   4 2 5 2
Try   2 1 2 4
Neue Design 1 1      
Los&Co   2     2
Kitchen   1 1 4  
Anorak   1   2 4
DDB Oslo   1 1   1
Anti   1 1   2
Ernö   1     2
SMFB     1 4 3
I&M Kommunikasjon     1 1 1
McCann/SDG     1 4 3
Tangrystan     1 1  
Saatchi&Saatchi       2 2
Hyper         2
Handverk         1
Heisholt         1
Uniform         1
Headspin         1

Her er reklamebransjens nye stjerneduo(pol)