MTG-toppene bommet med gigantfusjon - jakter nye partnere i nytt selskap

- Vi skaper et sterkt nordisk mediehus, sier toppsjef i det nye tv-selskapet.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Syv uker etter at MTG offentliggjorde planen om å slå sammen sin nordiske tv-virksomhet med TDC, og drøye fem uker etter at disse planene gikk i vasken, har styret i MTG i dag igangsatt prosessen med å splitte opp MTG slik vi kjenner det i to deler; Modern Times Group MTG og Nordic Entertainment Group.

Modern Times Group MTG skal videreføre virksomheten innenfor e-sport og nettspill, som tidligere har gått under navnet MTGx, og har ingen operasjonell virksomhet i Norge.

Nordic Entertainment Group omfatter blant annet de norske kanalene TV3 og P4, distribusjonsselskapet Viasat og strømmetjenestene Viaplay og Viafree. Her havner også selskapets produksjonsselskaper, inkludert Monster og Strix, og YouTube-nettverket Splay.

Les mer: MTG splitter opp selskapet

- Skaper et sterkt nordisk mediehus

Nestkommanderende i MTG, Anders Jensen, blir administrerende direktør i Nordic Entertainment Group.

- Er dette en naturlig konsekvens av den mislykkede fusjonen med TDC?

- Nei, jeg vil ikke kalle det en naturlig konsekvens av den mislykkede fusjonen. Dette er en mulighet til å skape verdier for våre aksjonærer som er ganske lik den muligheten vi så med TDC, men uten en sammenslåing. Vi skaper et sterkt nordisk mediehus som generer mye penger, som vi kan bruke til å investere tungt i underholdning og teknologi, sier Jensen til Kampanje.

Omsetter for snaue 13 milliarder

Nordic Entertainment Group omsatte for snaue 13 milliarder norske kroner i 2017. Mesteparten – 6,5 milliarder kroner - kommer fra betal-tv-virksomheten, 4,7 milliarder kommer fra reklame-tv og i underkant av to milliarder fra tv-produksjon.

Selskapet ville hatt et brutto driftsresultat på 1,6 milliarder kroner.

- Er det første skritt mot et salg av selskapet?

- Vi setter Nordic Entertainment Group på børsen, og det er til salgs for alle og en hver som vil investere i oss på den måten. Vi synes også det er interessant dersom industrielle spillere vil være en aktiv del av fremtiden vår.

Det kan dreie seg om alt fra partnerskap, allianser, joint ventures eller oppkjøp, ifølge Jensen. Han avviser at en ny salgsprosess er sentral i strategien for selskapet.

- Trenger dere en mobil- og bredbåndspartner?

- Jo, det synes vi er veldig interessant, men vi har også en fremgangsrik modell der vi er partnere med Telenor, Telia, TDC og andre.

- Får dette noen følger for det norske markedet?

- Jeg kan ikke gi konkrete eksempler allerede nå, men det som har bekymret meg litt, er at når sånne forhandlinger strander (fusjonen med TDC, red. anm), så risikerer du at det blir stillstand og uvilje til å investere. Når vi tar dette grepet så viser vi at vi vil fortsette å investere, og vi skal fortsette å satse på det norske markedet. Vi skal fortsette å utvikle lokalt norsk innhold og levere den beste samlede sportsopplevelsen i Norge.

- Blir det nedbemanninger?

- Nei, vi har vært gjennom en transformasjon som innebar nedbemanninger og at vi så over kostnader. Nå jobber vi løpende med kostnader. Det handler mer om å bruke pengene våre på en smart måte, og så får vi se hvor fremtiden tar oss.

Når vi tar dette grepet så viser vi at vi vil fortsette å investere, og vi skal fortsette å satse på det norske markedet. Anders Jensen

Aass: - Ble tatt godt imot

Oppdelingen av MTG får heller ingen umiddelbare konsekvenser for den norske administrasjonen, hvor Morten Aass er øverste leder, bortsett fra at de tar helt farvel med MTG-navnet.

- Morten Aass har gjort en strålende jobb og hans forståelse, ikke minst for innhold, gjør en stor positiv forskjell, sier Jensen.

Morten Aass forteller at nyheten ble tatt godt i mot av de ansatte i dag.

- Vi ser jo at hele omstillingsprosessen vi er midt inne i krever fullt fokus. Nå kommer hele selskapet til å fokusere på kjernevirksomheten og hvordan vi kan vokse organisk og eventuelt med andre spennende partnere. Etter hvert som MTGx har vokst, ble det på et tidspunkt naturlig å dele selskapet.

- Hvordan står Nordic Entertainment Group sterkere i konkurranse med for eksempel Netflix og Facebook etter dette?

- Nå har vi fullt fokus på egne investeringer. Naturlig nok har Nordic Entertainment Group vært lokomotivet i MTG-toget og en vesentlig bidragsyter i å bygge opp MTGx. Nå kan man reinvestere og satse 100 prosent innen egen virksomhet, sier Aass.

- Ligger det et salg i kortene nå?

- Det er bestemt ikke mitt inntrykk, men dette er ikke min jobb å svare på – ei heller noe som havner på mitt skrivebord. Jeg mener at dette handler mer om at man rigger seg for å rendyrke og ekspandere kjernevirksomheten.

Tar farvel med MTG:

MTGs norske sjef Morten Aass forteller at nyheten om at de bryter med MTG for å bli en del av det nye selskapet Nordic Entertainment Group ble tatt godt imot av de norske ansatte. Foto: Nordiske Mediedager.

Omsetter for rundt 2,5 milliarder digitalt

MTG går også ut med tall som viser at den digitale omsetningen til det nye nordiske selskapet økte med 31 prosent i 2017, og at den nå står for snaue 20 prosent av den samlede omsetningen.

Tar man utgangspunkt i omsetningen på 13 milliarder kroner, gir det en digital omsetning på rundt 2,5 milliarder kroner i fjor fra Viaplay og Viafree.

- Vi har et veldig tydelig mål om at denne andelen skal øke som følge av det den digitale veksten går fortere enn nedgangen i det tradisjonelle markedet. Allerede nå er de samlede digitale inntektene større enn DTH-inntektene (satellitt, red. anm), sier Jensen.

MTG-toppene bommet med gigantfusjon - jakter nye partnere i nytt selskap