Ikea dropper pitsj-betaling: - Byråledere er altfor lite flinke til å sette ned foten

Fem byråer kjemper om møbelgigantens reklamekonto. Men Ikea vil ikke betale for reklamebyråenes innsats.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

I starten av desember skrev Kampanje om at åtte års samarbeid mellom storannonsøren Ikea og reklamebyrået SMFB ble satt på en prøve i en byråpitsj som møbelgiganten satte i gang. Byrået har laget mye prisvinnende reklame for Ikea, blant annet «Winter is coming».

Til Kampanje bekrefter Ikeas markedskommunikasjonssjef Tobias Lien at byråkonkurransen er i full gang.

- Fem byråer er med videre i prosessen og de har fått totalt seks uker på seg til å løse oppgavene, sier Lien.

- Hva skal byråene levere?

- Det er et stort og bredt scope of work det pitsjes om, og byråene har av den grunn fått oppgaver som vil gi dem mulighetsrom til å vise frem deres strategiske, kreative og teknologiske kompetanse, samt hvor ressurseffektive de er som byrå. Oppgavene de har fått gir et stort spillerom, og det er opp til byråene selv å avgrense leveransene etter forutsetningene. Vi går sjeldent i pitsj, så vi ønsker å sikre en grundig prosess som legger til rette for at vi ender opp med langsiktige samarbeid, forteller han.

- Vi har opplysninger om at dere ikke kommer til å kompensere byråenes innsats?

- Det stemmer, bekrefter Lien overfor Kampanje.

Lien ønsker ikke å avsløre hvilke fem byråer som fremdeles er med i pitsjen. Ikea planlegger å lande byråforbindelse mot slutten av april.

Les også: Ikea setter reklame-kontoen i spill

Prisbelønt:

Kampanjen «Winter is coming» er blant de prisbelønte kampanjene som SMFB har laget for Ikea.

Vi går sjeldent i pitsj, så vi ønsker å sikre en grundig prosess som legger til rette for at vi ender opp med langsiktige samarbeid. Tobias Lien, Ikea

- Man kan spørre seg om man er på jakt etter en seriøs samarbeidspartner

Styreleder Eldar Skylstad i Kreativt Forum har tidligere vært tydelig i sin kritikk av både annonsører som forventer «gratis innsats» fra byråer i byråkonkurranser, men også til byråer som stiller opp gratis.

- I utgangspunktet burde en annonsør alltid betale en liten sum for å få byråer med i en pitsj. Det er imidlertid et større problem er at så mange annonsører ber om å få utrolig mye i pitsj-leveranse. De skal ha ferdige løsninger og det skal lages strategier. Dette arbeidet skjer imidlertid ofte uten at byråene har fått tilstrekkelig innsikt eller tydelige mål. Da kan man spørre seg om man er på jakt etter en seriøs samarbeidspartner når man ber om så store leveranser, sier Skylstad.

Et av de groveste eksemplene han har opplevd, stammer fra noen få år tilbake i tid.

- Det var en statlig annonsør som ba om å få forslag til en markedsplan for de to neste årene med eksempler på uttak på hvert av tiltakene. Da svarte jeg at …«skal vi levere noe seriøst, må vi ha mye innsikt og vite målene.» Da endret de hele konkurransen, forteller han.

Og han argumenterer for at reklamebyråene må ta et selvstendig ansvar i slike saker.

- Det er som jeg har skrevet på deres utmerkede nettsted; byråene må slutte å bli med på den type konkurranser. Man må rett og slett lære opp den annonsøren og si at «Beklager, dette er ikke et godt grunnlag å levere på, og dere ber om altfor mye». Sier man ikke fra, graver man sin egen grav, mener han.

Sier man ikke fra, graver man sin egen grav. Eldar Skylstad, styreleder i Kreativt Forum

Oppfordrer byrålederne til å sette ned foten

Ikke minst er det toppen av byråene som må gjøre et aktivt valg, tar Skylstad til orde for.

- Byråledere er altfor lite flinke til å sette ned foten. Det blir litt som å kjøpe Flaxlodd. Man tenker at «Denne gangen skal jeg vinne», så driter man litt i at man bruker en liten formue som går rett i dass. Its a sad story, sier han.

- Byråene må tenke seg om på hvor mange timer man skal legge inn. Jeg vet at enkelte byråkonkurranser har kostet hvert enkelt byrå mer enn én million kroner i timer. Derfor har vi takket nei til en del konkurranser det siste året, men har også vært med i noen konkurranser der det viser seg at hele ni byråer skal levere ferdige løsninger. Da tenker jeg at nå har vi jaggu vært dumme, og det er det åtte andre byråer som også har vært.

Skylstad har en klar oppfordring til både annonsører og byråer;

- Her må begge sider av bordet tenke seg om.  Og det som er litt utrolig i dette, er at alt dette skjer selv om både Kreativt Forum og annonsørforeningen Anfo er skjønt enige om at dette ikke er bra. Det er ikke bra for byråene, men heller ikke for annonsørene. Det er jo noen som sitter og betaler lønna vår, sier han.

Ikea dropper pitsj-betaling: - Byråledere er altfor lite flinke til å sette ned foten