Sponsormarkedet har vokst to milliarder på ti år – frykter ikke korona-smell

Analytiker tror det skal mye til om sponsormarkedet rammes av det aggressive koronaviruset.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Sponsorsjef Stian Grøstad i Gjensidige kunne i forrige uke feire både «Bransjeprisen» og «Sponsorkampanje» under den store priskvelden til Sponsor- og eventforeningen. Men en uke senere, er festen over for de aller fleste innenfor både kommunikasjonsbransjen og næringslivet for øvrig med spredningen av koronaviset.  

Flere enn 126.600 har hittil blitt smittet av coronaviruset verden over og i Norge er 782 tilfeller ifølge VG bekreftet torsdag kveld.

- Vil koronaviruset gjøre det mer krevende for norske sponsorer fremover?

- Koronaviruset vil påvirke det norske næringslivet, men konsekvensene av det er det ikke mulig å «spå» noe om på nåværende tidspunkt, sier Grøstad til Kampanje.

Gjensidige sponser flere av de største idrettsforbundene innenfor håndball, friidrett og ishockey samt Olympiatoppen. Sluttspillet i ishockey er allerede bestemt utsatt, mens OL-kvalifiseringskampene for håndballjentene og håndballgutta er foreløpig ikke avklart og varsellampene har allerede begynt å blinke for OL i Tokyo og EM i friidrett i Paris.

- Er det noen arrangementer Gjensidige sponser som står i fare for å bli avlyst eller utsatt i dag?

- Arrangementer, både interne og eksterne, vurderes løpende og vi forholder oss til retningslinjer fra Folkehelseinstituttet og myndighetene, sier Grøstad.

Det er lange og tunge avtaler vi snakker om i sponsormarkedet. Vegard Arntsen, Sponsor Insight

Kraftig vekst i sponsormarkedet

Ett lite lyspunkt er det imidlertid. Nye tall viser at sponsormarkedet er i kraftig vekst i motsetningen til både annonsemarkedet og eventbransjen der listen over avlyste arrangementer, konserter og festivaler begynner å bli mer enn lang. Vegard Arntsen, partner og daglig leder i analyseselskapet Sponsor Insight, følger utviklingen på det norske sponsormarkedet tett. Han tror ikke koronaviruset vil ramme sponsoromsetningen og sponsorobjekter i Norge - i hvert fall ikke på kort og mellomlang sikt. 

- Nei, det er lange og tunge avtaler vi snakker om i sponsormarkedet, sier Arntsen.

Sponsor Insight har de siste ti årene målt omsetningen av sponsorater i Norge innenfor sport, festivaler og kultur og ferske tall Sponsor Insight har utarbeidet viser at i 2019 endte sponsormarkedet på hele 5,2 milliarder kroner. Det var en vekst på 5,2 prosent.

-  Sponsing er den nest største mediekanalen i Norge, kun slått av digital reklame, etter å ha passert TV og dagspresse i løpet av de siste årene, sier Arntsen.

For 2019 har måleinstituttet IRM anslått det tradisjonelle reklamemarkedet til 20,6 milliarder kroner. Tar en med sponsorinntektene vil dette markedet være på 26 milliarder kroner. Men der sponsormarkedet vokste med over fem prosent, vokste reklamemarkedet med bare 2,4 prosent viser en prognose fra IRM i fjor høst.

- Sponsing hadde en markedsandel på 20 prosent av det totale mediemarkedet i Norge i 2019, og vokste raskere enn mediemarkedet for øvrig, sier Arntsen.

Tror på videre vekst:

I en prognose for 2020 tror daglig leder og partner i Sponsor Insight, Vegard Arntsen, at veksten i markedet vil være på 4,4 prosent. Foto: Scanpix.

Økt med to milliarder på ti år

For sponsorindustrien har hatt en svært pen utvikling i løpet av de ti årene Sponsor Insight har levert tall til IRM. I løpet av denne perioden har sponsormarkedet i Norge vokst med nesten to milliarder kroner opp fra 3,3 milliarder kroner i 2009 til fjorårets 5,2 milliarder.

- Vi hører stadig at «sponsormarkedet er så tøft», og «det har blitt mye tøffere de senere årene». Vår påstand er at det er mange nye sponsorobjekter som har meldt seg på, og som representerer reelle alternativ kommunikasjonsmessig til de tradisjonelt sett største objektene. Det kan man i stor grad takke mediefragmenteringen og ikke minst sosiale media for. Resultatet for vår bransjes del er i hvert fall at sponsing har økt hvert eneste år, og har økt mer enn totalmarkedet. Med andre ord; tatt andel fra andre mediekanaler, sier han.

Selv om Arntsen enn så lenge er positiv med tanke på sponsormarkedet, erkjenner han at produktet nå blir dårligere som en følge av det nye viruset og de nye tiltakene fra Folkehelseinstituttet som forbyr alle idrettsarrangementer og festivaler. Det betyr kroken på døra for store idrettsarrangementer som skiskytternes verdenscupavslutning i Holmenkollen neste uke og med mindre den avlyses skal den avgjørende fotballandskampen mellom Norge og Serbia i beste fall skal gå for tomme tribuner.  En avgjørelse fra UEFA er ventet i neste uke.

- Enkelte arrangementer kan bli rammet indirekte, men ikke sponsorene i like stor grad.  Jeg tror tvert imot at det faktisk er slik at tomme tribuner kan være en fordel for sponsorene. Det kan borge for at flere setter seg foran TV-skjermen. En veldig stor del av sponsormarkedet for sport, er knyttet til medier, sier han. 

- Hva er det verste som kan skje?

- Hvis det blir mange avlysninger og det blir langvarig er det ikke bra. Vi har allerede sett at sluttspillet i ishockey er stoppet, men blir kamper og stevner arrangert før sommeren vil det nok gå bra, sier Arntsen.

Sport og fotball størst:

Idrett og fotball størst

Det er idretten og fotballen spesielt som utgjør den største andelen av sponsormarkedet med hele 71 prosent av sponsorkaken, men ifølge de nye tallene til Sponsor Insight er det festivaler som vokser mest. Her var veksten på hele 7,1 prosent sammenlignet med omsetningen på fra 2018.

- Dropper vi å tenke på koronaviruset for en stund, så Er det ikke noe nytt at folk vil ha opplevelser og festivaler er mer enn 1,5 time på fotballkamp. Festivaler har vært i tiden lenge, men enda mer enn før. Folk vil samles og møtes og man vil være sammen med andre mer og mer. Folk vil ha opplevelser og festivaler er mer og mer populært, sier. 

Men når det gjelder festivaler ser Arntsen imidlertid større utfordringer enn for fotballen og idretten. 

- Dette vil helt klart bli mest utfordrende for festivaler. For eventbransjen vil dette bli svært utfordrende, men det er tall som ikke inngår i våre målinger.

- Kan festivalene komme i en økonomisk skvis som en følge av koronaviruset?

- Det kommer litt an på næringene som sponser. Hvis det er tøffe tak og en må permittere så kan det jo være greit å komme seg ut av store millionavtaler. Men inntrykket vårt er at sponsorene er anstendige og jeg har vanskelig for å se for meg at sponsorene trekker seg ut. Da skal det være tvingende nødvendig og av helt andre grunner, sier han.

Sponsormarkedet har vokst to milliarder på ti år – frykter ikke korona-smell