Fotballsponsorer holder pusten før Qatar-avstemning: - Mest fornuftig å holde dialoglinjen

Men en sponsor sier det vil være helt uaktuelt å reise til Qatar under fotball-VM neste år.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

På søndag arrangeres fotballtinget 2021. Diskusjonen om hvorvidt Norges herrelandslag i fotball bør boikotte Qatar-VM i 2022 har pågått for fullt de siste ukene. Eliteserieklubbene Brann, Vålerenga, Tromsø, Rosenborg, Viking, Strømsgodset og Odd har alle vedtatt støtte til boikott.

Samtidig har landslagstrener Ståle Solbakken gjort det klart at han ikke stiller seg bak initativet.

- Jeg mener fortsatt at det å stå inne i det – samme hvor jævlig det er – det er et bedre alternativ enn boikott. Men jeg har den største respekt for dem som sier at nok er nok og at boikott er det eneste virkemiddelet som er igjen, fordi det ikke har skjedd nok forbedringer i Qatar, sa landslagssjefen til VG.

Kampanje har snakket med flere av Norges Fotballforbund og herrelandslagets største sponsorer før helgens fotballting. Bama har gått inn med mange millioner kroner i Norges Fotballforbund siden 1993, og er hovedsponsor for A-landslaget for menn.

Bamas direktør kommunikasjon og samfunnskontakt, Pia Gulbrandsen, sier det er bra med stort engasjement rundt gjestearbeidernes forhold.

- VM skal avholdes i et land som dessverre har store problemer med å følge internasjonalt anerkjente arbeidstakerrettigheter, og det er bra med stort engasjement rundt de uverdige forholdene for gjestearbeiderne. Norges Fotballforbundet er, sammen med de andre nordiske forbundene, med på å påvirke forholdene til det bedre, og det har vært tatt skritt i riktig retning de siste årene, sier Gulbrandsen til Kampanje.

- Mest fornuftig å fortsette påvirkningslinjen

Det er knyttet stor spenning til hva som blir utfallet av helgens fotballting. Selv om flere Elitesereklubber har sagt at de støtter boikott, mener Norges Fotballforbund på sin side at boikott ikke er veien å gå.

Bama sier de har tro på at fotballen kommer frem til en god løsning.

- Som er til det beste for både gjestearbeiderne i Qatar, og for bredde- og topp-fotballen i Norge. Aktiv dialog og internasjonalt press kan fortsette å bidra til positive endringer i et land som definitivt trenger verdenssamfunnets kritiske søkelys, sier Gulbrandsen.

- Støtter dere en boikott hvis det faller ned på det?

- Det virker mest fornuftig å fortsette dialog- og påvirkningslinjen, men hvis fotballdemokratiet ønsker det annerledes etter at alle fakta og konsekvenser er vurdert, vil vi ta det til etterretning.

På spørsmål om Bama selv vil reise ned til Qatar svarer Gulbrandsen at det er et tema som ikke har vært oppe til vurdering.

Les også: Sportsjournalistene tror Qatar-boikott kan gi dominoeffekt: - Norge kan få en stor rolle i internasjonal fotball igjen

Telenor: - Vil være tett på

Telenor har i en årrekke vært delsponsor herrelandslaget og hovedsponsor for kvinnelandslaget. Sponsorsjef Petter Svendsen i Telenor sier de følger diskusjonen tett.

Diskusjonen om gjestearbeidernes forhold i Qatar har pågått i flere år, men tok for alvor fyr i Norge etter at The Guardian publiserte artikkelen «Avdekket: 6500 arbeidsinnvandrere har dødd mens Qatar girer opp til verdensmesterskap». Tallet i artikkelen er blitt kritisert i etterkant, men dødsfall knyttet til stadion-bygging i Qatar har blitt rappotert om siden 2015 av The Washington Post. Allerede i 2013 ba Amnesty om at bedrifter måtte slutte å utnytte gjestearbeidere i forbindelse med VM-forberedelser.

- Menneskerettighetene er grunnleggende for Telenors virksomhet, sier Telenors sponsorsjef Petter Svendsen til Kampanje.

- Kan dere som sponsor gjøre noe for å få økt oppmerksomhet rundt urettmessighetene i Qatar?

- Ja, absolutt, våre sponsorat har en uomtvistelig kobling til menneskerettighetene, og gjennom sponsoratene skal vi bidra til positiv utvikling knyttet til menneskeverd. Det er derfor svært viktig for oss at det er gjennomtenkt og god respons på de uverdige forholdene det rapporteres om for arbeidsfolk som er i ferd med å forberede VM i Qatar, sier Svendsen.

- Støtter dere en boikott hvis det faller ned på det?

- Nå forholder vi oss til at NFF mener at dette VM aldri skulle vært tildelt Qatar. Samtidig vurderer NFF det nå slik at en ensidig norsk boikott ikke er den beste måten å påvirke videre. Hvordan dette vil utvikle seg, vil Telenor være tett på.

Norsk Tipping vil ikke reise til Qatar

Norsk Tipping er både NFFs hovedsponsor og hovedsponsor for Fair Play. Tonje Sagstuen, direktør ansvarlighet, samfunn og kommunikasjon hos Norsk Tipping, er ikke overrasket over at boikott-spørsmålet stilles.

- Qatar har hele tiden vært et kontroversielt valg av arrangørland, og det er ikke overraskende at spørsmålet om boikott reises. Som sponsor forholder vi oss til at NFF er en demokratisk medlemsorganisasjon, som selv må avgjøre slike spørsmål etter åpne diskusjoner med sine medlemmer, sier Sagstuen til Kampanje.

- Står dere fullt og helt ved Fotballforbundet uansett hva de bestemmer seg for?

- Ja. Dersom vi har meninger om beslutninger NFF fatter, kommer vi til å kommunisere disse direkte til dem, sier Sagstuen og bekrefter at de også vil støtte en boikott om det lander på det.

- Vil dere selv reise ned til Qatar?

- Nei, det har aldri vært aktuelt for oss.

Les også: TV 2 og NRK har bedt FIFA om svar etter nye skrekk-tall: - Rystende

Fotballsponsorer holder pusten før Qatar-avstemning: - Mest fornuftig å holde dialoglinjen