Oppkjøpsbølge i byråbransjen - slik reagerer konkurrentene på Aller Medias PR-satsing

- Vi har valgt å gå den andre veien, sier byråleder i Zynk.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Bølgen av konsolideringer i kommunikasjonsbransjen fortsetter med Ahead Groups oppkjøp av PR-byrået Wergeland Apenes. Som Kampanje kunne omtale lørdag, kjøper Aller Medias byrånettverk majoritetene av aksjene i Wergeland Apenes med en ambisjon om å kjøpe partnerne helt ut i løpet av en fireårsperiode.

Wergeland Apenes ble startet av Rune Mørck Wergeland og Martin Apenes i 2011 og blir nå en del av miljø som fra før av består av Hyper, Oculos, Elg, Retail House Varejo og Nova Vista.

Apenes ser det som en stor fordel å komme inn i et miljø som har tung kompetanse på digital kommunikasjon.

- I noen sammenhenger ser vi at det hjelper med et større miljø i ryggen. Try er et eksempel. Møter du Try Råd, vet du hva de har i baklandet. Det blir viktig for oss å kommunisere hva vi har i baklandet, sa Wergeland Apenes-sjefen til Kampanje før helgen.

Sjefen i Try Råd, Sindre Beyer, ønsker konkurransen velkommen.

- Først er det jo bare å gratulerer med salget og kjøpet. Danske Aller Holdning er jo et stort konsern med bredt eierskap innen medier og kommunikasjon i Norden, så det er jo ikke overraskende at dette skjer også i Norge. Wergeland Apenes er en konkurrent jeg har stor respekt for og som vi gleder oss til å fortsette å konkurrere mot også med Aller som eiere, sier han.

Les mer: Ahead Group kjøper PR-byrået Wergeland Apenes: - Best i Norge

Vi synes det er spennende å se at det skjer en konsolidering i bransjen og håper dette blir bra for alle parter. Guri Størvold

Zynk-sjefen går for en annen strategi

Partner og daglig leder i Zynk, Guri Størvold, synes de mange oppkjøpene i kommuniksjonsbransjen er en interessant trend.

- Vi synes det er spennende å se at det skjer en konsolidering i bransjen og håper dette blir bra for alle parter. Vi ønsker dem lykke til og følger spent med på det som skjer, sier hun til Kampanje.

I fjor ble det kjent at Ferd-konsernet kjøper 60 prosent av aksjene i Try. Omtrent samtidig slukte holdingselskapet Paritee, som styres av Kahoot-topp Lars Erik Grønntun, det skandinaviske kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese. Målet er å bygge et nytt nordisk byrånettverk.

Zynk har valgt en annen strategi.

- Vi har nettopp valgt å gå den andre veien og skal spisse oss mer på strategi og analyse. Jeg tror det er viktig for kundene våre og den type ansatte som vi har. Vi har lyst til å jobbe med toppledere på strategi og analyse, og da er ikke det å komme tettere på de brede byråene og reklame helt retningen å gå, sier Størvold.Hun legger til at de har et godt samarbeid med byråer som Trigger og Spoon, og at de gjerne sender kunder til dem og andre miljøer hvis de trenger kompetanse de ikke finner i Zynk. 

- Men du ser ikke et behov for å sitte rundt samme bord som dem? 

- Vi har tett samarbeid og åpen dialog og vi stoler på hverandre, men vi trenger ikke å dele kontor eller eier. Det fungerer veldig bra for oss.

- Skal aldri si aldri

Trigger-sjef Bente Kvam Kristoffersen følger også nøye med på utvklingen.

- Jeg synes det er kjempespennende når det skjer endringer i bransjen som med Wergeland Apenes. Det ønsker vi bare velkommen. De vil få en sterk eier i ryggen og det vil gi dem noen muligheter. Det blir spennende å se hvilken strategi de velger fremover, sier hun til Kampanje.- Trigger står litt på utsiden av oppkjøpsbølgen i bransjen. Trives dere der?- Vi har i hvert fall gjort det så langt. Vi er et miljø som har klart oss godt uten andre eiere enn oss selv, men vi skal aldri si aldri. Vi vet ikke hvordan fremtiden blir. For vår del har det hele tiden handelt om å bevare Trigger. Det er det som har vært det viktigste for oss. 

Oppkjøpsbølge i byråbransjen - slik reagerer konkurrentene på Aller Medias PR-satsing