Landets største PR-byrå fortsetter veksten – samtidig utvider First House byråfamilien med nye selskaper

- Det er en grense for hvor mye vi kan vokse i et PR-marked i Norge med sunn og god konkurranse, sier First House-sjefen som har lagt en ny vekststrategi.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Landets største rendyrkede PR-byrå, First House, kan slå i bordet med rekordhøye inntekter og fortsatt solide resultater. Etter at Geelmuyden Kiese nylig gikk ut og lovet rekordresultater for fjoråret, er det likevel First House som er først av de større kommunikasjonsbyråene til å legge frem tall for fjoråret.

De viser at First House klarte å øke byråinntekten med fem prosent fra året før til 132 millioner kroner.

- Vi vokser videre og opprettholder god lønnsomhet i 2022, sier partner og daglig leder i First House, Per Høiby, til Kampanje.

Ifølge First House-sjefen var «2022 preget av et godt marked med høy aktivitet på samtlige tjenesteområder og i de fleste sektorer som «fornybar energi, grønn omstilling og industri, samt IR-tjenester til børsnoterte kunder.»

- Er du fornøyd med veksten?

- Ja, det er en grei refleksjon av markedet. For jo større du blir, dess vanskeligere er det å vokse. De siste tre årene har vi hatt en ambisjon om å vokse med fem prosent, sier han.

Han har vært sjef i First House nærmest siden starten i 2010, og har i løpet av årene bygget opp byrået til et av de ledende norske rådgivingsmiljøene på markedet. Selskapet opererer i skjæringspunktet mellom næringsliv og finans, politikk og media.

Les også: Geelmuyden får PR-nekt: - Må finne andre måter å plage medmennesker på

Vi må også beskytte First House gjennom å bygge et forsvarsverk som er rundt oss. Per Høiby, First House

- Det er et mer merkelig konkurransebilde

Hvorvidt veksten på fem prosent er nok til å holde selskapet på toppen av listen over landets største PR-byråer er for tidlig å slå fast, men i fjor var det fortsatt et stykke ned til nummer to på listen, nykommeren Try Råd. First House-sjefen mener konkurransebildet blir mer og mer utydelig i markedet der tradisjonelle PR- og kommunikasjonsbyråer inngår i stadig større enheter og nye nisjebyråer kommer inn.

- Tidligere var det noen tunge senior-byråer som GK, Gambit, Burson, JKL og Zynk som vi møtte i konkurranser, men nå er det et mer merkelig konkurransebilde. Det blir vanskeligere og vanskeligere å sammenligne de ulike byråene og det er mye epler og pærer. Men vi er ikke så opptatt av hvem som er størst. Det er mange som er flinke, så vi er mest opptatt av anerkjennelsen av First House som det beste byrået og de flinkeste. Vi har aldri vært opptatt av å være størst, verken i byråinntekt eller ansatte, sier Høiby.

- Hvordan har det nye året startet?

- Starten på året har vært fin og vi ser ikke noe stort fall, men makrobildet er usikkert, sier Høiby.

I snitt omsetter First House-konsulentene for 3,6 millioner kroner, ifølge First House-sjefen, og totalt består First House av drøye 20 partnere.

- Vi fortsetter å ha en ekstremt høy inntekt per konsulent, sier Høiby.

Selskapets resultat før skatt var solide 30,6 millioner kroner (etter bonuser), men PR-byrået slår da av snaue fem millioner kroner på tilsvarende resultat i 2021, noe som ifølge First House-sjefen har sammenheng med den nye vekststrategien og kostnader knyttet til oppstart av nye selskaper. 

Les også: Vedum legger ingen demper på PR-festen - nå nærmer byråene seg milliarden for første gang

Her kan du se alle regnskapstallene til First House for 2022. Alle tall i MNOK.First House slår av noen millioner på overskudd

First House 2022 2021 Endring i %
Byråinntekt 132,0 125,2 + 5
Resultat før skatt 30,6 35,5 - 14

 

Får nye familiemedlemmer

Samtidig skjer det en del endringer i og rundt First House-familien. Ikke bare flytter First House inn i nye lokaler i Øvre Vollgate i Oslo Sentrum, men familien blir også stadig større. PR-byrået har allerede hatt flere selskaper i en konsernmodell som foruten First House også talte bærekraftsbyrået Sustainability, managementselskapet Vektor Consulting samt AI-satsingen og den digitale kommunikasjonsanalytikeren Hastings. Nå oppheves den gamle konsernmodellen og i stedet opprettes det et nytt eierselskap som overtar døtrene samtidig som First House rendyrkes som kommunikasjons- og PR-byrå.

- Det er rendyrkingen av First House som har vært grunnlaget for byrået suksess fra starten av, mens satsinger på nye tjenesteområder og samarbeid med andre eiere vil fremover finne sted i det nye eierselskapet, sier han. 

Samtidig lover Høiby ytterligere to byråsatsinger hvorav det ene vil bli kjent om kort tid. Det ene byrået skal etter det Kampanje kjenner til å jobbe mer med markedskommunikasjonen, mens et annet byrå skal jobbe med rådgivning innen sport og idrett.

- Det vi gjør er å sette en horisontal vekststrategi. Det gjør vi fordi vi ser hva som skjer rundt oss. Det blir større systemer. Vi må også beskytte First House gjennom å bygge et forsvarsverk som er rundt oss, sier Høiby.

- Vi skal ikke gå for fort frem

First House-sjefen sier at selv om det er vekst i byråinntekten til First House, så er det krevende å vokse veldig mye med First House.

- Det er en grense for hvor mye vi kan vokse i et PR-marked i Norge med sunn og god konkurranse. Derfor har vi besluttet den horisontale vekstrategien, sier han.

- Kommer det nye selskaper utover det du varsler nå?

- Det gjenstår å se, men nå skal vi ikke gå for fort frem og vi har gjort ganske mye nå. Fremover vil det handle om å utvikle og drifte det vi har igangsatt, sier han.

- Hvor stort kan dette blir i løpet av noen år? 200 millioner i byråinntekt?

- Ja, det vil jeg si er realistisk og det håper jeg vi skal klare i løpet av noen år. Jeg ville blitt skuffet dersom vi ikke klarte det, sier han.

Til sammen omsatte First House og de gamle datterselskapene 157 millioner kroner i 2022, altså rundt 25 millioner kroner i inntekter fordelt på disse selskapene.

- Vi har veldig tro på at dette fellesskapet skal bli bra, både for kundene og for oss som gruppering. Vi kjenner hverandre godt, samarbeider sømløst og skaper de beste teamene på tvers av selskapene for å møte kundenes behov. Vi har allerede i 2022 levert tjenester på tvers til mange kunder og prosjekter, og nå blir det enda enklere å jobbe sammen. Gjennom samarbeid vil vi tjene mer enn om vi ikke samarbeidet, sier Per Høiby i First House.

Driftsresultatet til alle byråene i grupperingen endte til sammen på om lag 33,5 millioner kroner, opp fra 32,8 millioner kroner.

Nye lokaler:

Per Høiby i First House har tatt med seg hele familien av selskaper til nye lokaler i Oslo Sentrum. Her Høiby i trappen mellom de tre etasjene PR-byrået har tatt i gården i Øvre Vollgate.Foto: Knut Kristian Hauger.

Landets største PR-byrå fortsetter veksten – samtidig utvider First House byråfamilien med nye selskaper