Viaplay sprøyter inn mer penger i Formel 1-sirkus:  - Minner mye om Tour de France-satsingen

- Vi øker budsjettene ganske substansielt, sier sportssjef.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

På søndag er det duket for en ny Formel 1-sesong når første løp kjøres i gang i Bahrain. De siste årene har interessen for motorsporten fått seg et betydelig løft mye grunnet Netflix-serien «Drive to survive». Sportssjef i Viaplay Norge, Kristian Oma, forteller at de spytter inn ytterligere midler til årets sesong.

- Vi øker budsjettene ganske substansielt. Det er ikke helt en dobling, men vi er ganske nære. Dette er noe av det viktigste vi gjør redaksjonelt, sier Oma til Kampanje.

I fjor kunne Viaplay, som sitter på rettighetene til bilsirkuset, fortelle Kampanje at de gjorde tidenes satsing på sporten. Stort studio, flere effekter og større Formel 1-team var noe av det som skulle heve satsingen.

- Hva blir annerledes i år sammenlignet med i fjor?

- Vi kommer til å være mer ute på banen der Dennis Hauger er. Det er det vi ser på som vår viktigste oppgave, å følge han tett, sier Oma.

I Norge har interessen for Formel 1-sirkuset kommet samtidig som den norske motorsportutøveren Dennis Hauger har klatret i systemene. Han skal i år kjøre i klassen under F1, men kan, med litt hell, kjøre i det ypperste selskapet til neste år.

Les også: Viaplay med omstridt turnering i TV-kampen: - Kan sammenlignes med VM i Qatar og OL i Kina

Jeg tenkte det var en «hype» og at det ville stabilisere seg, men det skjer ikke. Vi ser at interessen øker og øker. Atle Gulbrandsen, Formel 1-kommentator

- Minner om Tour de France

Sportssjefen sier de skal legge inn mer krutt i å dekke hele helgen denne gangen. Vanlig løpsdag for Formel 1 er søndag med kvalifisering til løpet dagen før

- Vi kommer til å ha flere lørdagsstudioer. Om vi ikke dobler antall studiosendinger, så er det i hvert fall veldig nære. Vi ser på seingen at folk nesten er like interessert i lørdagene som søndagene. Det må vi fange opp og utvide ytterligere. Studiosendinger koster mye, så vi kjører nødvendigvis ikke fullt storstudio. Men vi skal fange det opp og bredde oss mer ut, sier Oma.

Han mener oppblomstringen av interessen og mediedekningen av Formel 1 i Norge kan minne om TV 2s sykkelsatsing på Tour de France-satsing tidlig på 2000-tallet.

- Jeg mener det minner mye om det. Tour de France var også nisje. Det var noe som de aller fleste visste at eksisterte, men som et fåtall visste hva egentlig handlet om. Men så ble det sendt bredt ut og man klarte å gjøre det mer folkelig. Det gikk fra nisje til bredde, og det er det jeg føler skjer her også, sier Oma.

Oma var selv i TV 2-systemet da sykkelinteressen i Norge vokste seg stor i perioden mellom 2000 og 2010.

- Det er en veldig positiv ladet stemning rundt det hele. Jeg husker selv veldig godt, fra Tour de France-opplevelsen, at folk tok det veldig godt imot, sier Oma.

Videre forteller Oma at Hauger kan være med på å heve interessen ytterligere, på samme måte som Thor Hushovd i sin tid nærmest egenhendig hevet sykkelinteressen i Norge.

- Hva kan man forvente om Hauger tar det siste steget?

- Da blir dette en A-rettighet. Hvis han går hele veien dekker man plutselig hele nasjonen, sier Oma.

Les også: Viaplay med nytt trumfkort i strømmekrigen: - Dette er en rettighet som kan ta helt av

Testdag:

Pressetreffet denne uken ble også en testdag for F1-teamet til Viaplay. Denne helgen er sesongens første løp. Foto: Øyvind Hofsrud.

- At alle ble med videre er et bevis på at han leverer

 

En som særlig gleder seg til ny sesong er markedsplassen for sammenligning av lån og finans, Lendo. De er én av en rekke sponsorer av Hauger. De har troen på at Hauger vil løfte seg med et nytt team i ryggen.

- Dennis fikk aldri opp farten skikkelig i fjor, bilen var rett og slett for dårlig. Tilbakemeldingene fra Dennis på den nye bilen er veldig positive. Noe han også har bevist gjennom resultater på årets tester, så vårt tips er at dette blir Dennis sin siste sesong i Formel 2, sier Lasse Øyslebø i Lendo.

- Hva gjorde at dere så på Hauger som et godt sponsorobjekt?

- Vi er drevet av høyteknologi, og som markedsplass elsker vi å skape konkurranse. Dennis driver en av de teknisk mest avanserte idrettene i verden, og er en suveren ambassadør for oss, sier Øyslebø.

Han forteller at sponsorsamarbeidet kan defineres som er ganske «vanlig» sponsorat. Hauger står for eksponering av Lendo gjennom forskjellig kanaler og flater, men Lendo bidrar med finansiering.

- Hvordan er det for dere å sponse en 19-åring som driver med en litt annen sport enn folk flest?

- Vi har vurdert en rekke både tradisjonelle og utradisjonelle sponsorater opp gjennom, men det har rett og slett vært vanskelig å finne en like god match som Dennis. Interessen for sporten er i sterk vekst, målgruppen veldig attraktiv og det er mange overførbare elementer fra Dennis til merkevaren vår, sier Øyslebø.

- Jeg tenkte det var en «hype»

Formel 1-kommentator i Viaplay, Atle Gulbrandsen, har kommentert Formel 1-løp i over to tiår på norsk TV, både for NRK og for Viaplay. Han har lenge trodd at interessen for sporten ville dabbe av.

- Interessen stagnerer utrolig nok ikke. Det hadde jeg kanskje trodd. Netflix-serien «Drive to survive» går inn i sin femte sesong nå. Jeg tenkte det var en «hype» og at det ville stabilisere seg, men det skjer ikke. Vi ser at interessen øker og øker. Hvorfor det er sånn er ikke godt å si, men det kan være at folk lærer seg mer om hva Formel 1 er, samtidig som de ser på løpene og synes det er spennende. Det er en fortsatt økning, sier han.

Han tror at Viaplays anskaffelse av den engelske toppligaen i fotball kan ha vært med på å øke seertallene også for Formel 1.

- Vi får hjelp av Premier League, det ser vi på seertallene. De gikk opp da Viaplay fikk inn Premier League. Samtidig tror jeg nordmenn får opp øynene for norske utøvere i store internasjonale idretter. Som med Erling Braut Haaland, Victor Hovland, Casper Rudd og da etter hvert Dennis Hauger. At dette pirrer litt mer enn de klassiske vinteridrettene som har mindre internasjonal utbredelse, sier Gulbrandsen.

Viaplay sprøyter inn mer penger i Formel 1-sirkus:  - Minner mye om Tour de France-satsingen