Manusforfatter reagerer på Grand Hotels KI-kampanje: - Meningsløst

Hotellet feirer 150 år med en kampanje som er «malt» av kunstig intelligens. Nå møter de motbør av egne gjester.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

I år feirer Grand Hotel 150 år. I den forbindelse ruller hotellet ut en reklamekampanje hvor de ved hjelp av kunstig intelligens viser frem hendelser fra hotellets historie som tidligere ikke har vært dokumentert på foto eller video.

Som en del av jubileet inviterte hotellet tirsdag til en paneldebatt der manusforfatter Petter Skavlan gikk hardt ut mot elementer av kampanjen. Han reagerer på at Grand Hotel bruker begrepet «Painted by AI anno 2024» som et begrep for å forklare teknikken.

- Det å påstå at dette er malt er helt meningsløst. Det blir det samme som at filmene som er laget av kunstig intelligens aldri har vært i nærheten av en skuespiller eller noe visningselement. Det er viktig at vi bruker begrepene riktig, sier han.

Overfor Kampanje forteller Skavlan hvorfor han instinktivt reagerer på begrepsbruken.

- Den eneste kunstneren jeg vet som er AI er Ai Weiwei, og han har i hvert fall ikke gjort det. «Painted» er semantisk pensel mot lerret eller papir. Du må kalle en spade for en spade.

- Det er ikke ekte kunst

Han får støtte av kunstner Vebjørn Sand, som mener man ikke kan snakke om kunst når man snakker om kunstig intelligens.

- Kunst er noe som kommer fra heller mennesket. Jeg opplever dette som illustrasjoner eller dekorasjoner, sier han.

Bilder skapt med kunstig intelligens er per definisjon sjelløse ifølge kunstneren.

- Det er gøyalt og morsomt å se på KI-genererte bilder i fem minutter, men det er ikke ekte kunst, sier han.

Feirer 150 år:

Bildene Apriil har laget til Grand Hotels 150 årsjubileum er skapt av kunstig intelligens. Men er de malt? Det ble et av spørsmålene som ble drøftet på en panelsamtale i regi av hotellet denne uken. Foto: Grand Hotel

- Kan godt hende vi skal endre det

Det er reklamebyrået Apriil som står bak jubileumskampanjen til Grand Hotel. Kreativ leder Doffen Trellevik i byrået tar til seg kritikken fra Skavlan.

- Det er en kjempegod observasjon og analyse. Det var noe vi diskuterte mye i teamet, sier han.

Trellevik understreker at bildene er laget av en grafisk designer i byrået med hjelp av kunstig intelligens, og ikke en kunstner.

- Poenget med å skrive «Painted by AI anno 2024» var at dette skulle være en tidskapsel fra i dag, men i semantikkens verden høres det ut som vi er kunstnere, sier han.

Han utelukker ikke at de vil endre kampanjen for å unngå misforståelser.

- Vår grafiske designer har brukt et verktøysett som er tilgjengelig på lik linje med pensel eller Photoshop. Det kan godt hende vi skal endre «Painted by AI». Målet vårt er å være ærlig.

Den kreative leveren er ikke lei seg for at det blir debatt rundt kampanjen.

 - Vi hadde håpet på denne diskusjonen, helt klart, og det er i forbindelse med at Grand har vært kunstnernes storstue at vi har laget denne kampanjen. Men vi er likevel litt overrasket over at det er semantikken som provoserte, sier han til Kampanje.

- Har resultatet sjel?

- For oss som har trent opp motoren og jobbet med dette, så er det i hvert fall et blikk fra samtiden. Om det har sjel eller ikke tror jeg ikke man kan svare på før om ti år. Men at det er relevant, det vil jeg tro vi også kan si om ti år.

Manusforfatter reagerer på Grand Hotels KI-kampanje: - Meningsløst