Schibsted-rivaler vil ikke bli med på Google-søksmål: - Viktige spørsmål

- På generelt grunnlag er dette vesentlige problemstillinger vi jobber godt med, sier Amedia-topp.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Forrige uke ble det klart at Schibsted er med på et søksmål mot Google, der 32 europeiske mediehus krever tech-giganten for 2,1 milliarder euro. Kravet gjelder det som skal være Googles konkurransehemmende oppførsel innen annonseteknologi. 

- Uten Googles misbruk av sin dominerende stilling, ville medieselskapene ha mottatt betydelig høyere inntekter fra annonsering og betalt lavere avgifter for annonseteknologitjenester, hevder de 32 mediehusene i søksmålet.

Slik Kampanje meldte forrige uke er Schibsted det eneste norske mediehuset som har meldt seg på gruppesøksmålet.

- Når det gjelder dette konkrete gruppesøksmålet deltar ikke Amedia, og dermed er det ikke naturlig å kommentere denne saken ytterligere fra vår side, sier Marte Ingul, konserndirektør for samfunns- og myndighetskontakt i Amedia, til Kampanje.

Flere store norske mediehus har Google som leverandør av annonseteknologi, blant annet Amedia, som i 2017 valgte vekk et potensielt samarbeid med Schibsted til fordel for Google.

Konserndirektøren svarer ikke på om deres eget samarbeid med Google er grunnen for at mediehuset ikke deltar i søksmålet.

- På generelt grunnlag er dette vesentlige problemstillinger vi jobber godt med, blant annet via MBL, fortsetter Ingul.

Vil du abonnere på nyhetsbrevet til Kampanje og få siste nytt om medier- og kommunikasjonsbransjen? Da kan du klikke her. 

Les mer: Google raser mot Schibsted etter gruppesøksmål: - Spekulativt og opportunistisk

- Viktige spørsmål vi jobber aktivt med

TV 2 samarbeider også med Google. De bruker i dag Google Ad Manager som sitt annonsestyringssystem. Også de er ordknappe og ordlyden ligner Amedia:

- TV 2 har ingen rolle i dette søksmålet, men dette er viktige spørsmål som vi jobber aktivt med, blant annet gjennom MBL, sier organisasjon- og kommunikasjonsdirektør i TV 2, Lene Eltvik Vindfeld, til Kampanje.

Aller Media og konserndirektør Bente Klemetsdal sier følgende om søksmålet:

- Vi er ikke med på søksmålet. Vi vil følge nøye med på sakens utvikling i tiden fremover.

De svarer ikke på om det ville vært vanskelig for konsernet å være med på søksmålet all den tid Google er Allers foretrukne annonseteknologi-partner.

- Spekulativt og opportunistisk

I en e-post til Kampanje forrige uke fremholder juridisk direktør i Google, Oliver Bethell, at de jobber konstruktivt med utgivere på tvers av Europa. 

- Våre annonseverktøy, og verktøyene til mange av våre konkurrenter innen adtech, hjelper millioner av nettsteder og apper å finansiere innholdet sitt, sier Bethell til Kampanje.

Han sier de vil motsette seg kravet.

- Dette søksmålet er spekulativt og opportunistisk. Vi kommer til å motsette oss dette kraftig, basert på fakta.

I en felles pressemelding som har gått ut på vegne av gruppesøksmålet heter det at de involverte medieselskapene har pådratt seg tap på grunn av et mindre konkurranseutsatt marked.

- Uten Googles misbruk av sin dominerende stilling, ville medieselskapene ha mottatt betydelig høyere inntekter fra annonsering og betalt lavere avgifter for annonseteknologitjenester, hevder de 32 mediehusene i meldingen.

Schibsted-rivaler vil ikke bli med på Google-søksmål: - Viktige spørsmål