TV 2 tjener 2,5 kroner per hundrelapp: - Må ha bedre lønnsomhet

TV 2-sjefen setter ny omsetningsrekord, men er misfornøyd med lønnsomheten.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Knut Kristian  Hauger
Dag Robert Jerijervi Journalist

Onsdag legger den danske mediekjempen Egmont frem tall. De viser at deres norske flaggskip TV 2 setter ny omsetningsrekordpå konsernnivå på 7,3 milliarder kroner i 2023. Driftsresultatet er mer enn doblet på 186 millioner kroner.

Les mer: TV 2 knuser egen omsetningsrekord – mer enn dobler resultatet

- Omsetningsrekord og dobling av resultat. Det står ikke veldig dårlig til i TV 2 virker det som?

- Jeg vil si at tallene er som forventet og ser du på resultatet til TV 2 er det sånn at marginen er liten, ja, den er faktisk veldig liten. Målet vårt er å ha en sunn drift og virksomhet og da må du operere med en bedre lønnsomhet enn vi hadde i 2023, sier administrerende direktør Olav T. Sandnes i TV 2 til Kampanje.

Han mener alt det TV 2 advarte om i 2023 og som begrunnet kostnadskuttene inntraff.

- Det som møtte oss i 2023 var en fortsatt sterk inflasjon, tøffere reklamemarkeder, valutasvingninger og momseffekten. Alt dette slo inn. Men samtidig var vi veldig, veldig, kostnadsbevisste gjennom hele 2023 og derfor ser det ikke verre ut enn det gjør, sier Sandnes.

- Har det vært krevende å fortelle om disse tallene internt når vi vet hvor store kutt TV 2 de ansatte har måttet ta i 2023?

- Nei, det er ikke krevende. Vi planlegger jo ikke for de neste to-tre månedene, vi planlegger for de neste fem årene og den utviklingen er ganske tydelig. Det blir krevende fremover og da må gjøre de grepene som trengs for å sikre målet om å han en sunn virksomhet i TV 2 om tre år, fem år og ti år frem tid, sier han.

- Hvordan forklarer du at omsetningen vokser med hele 700 millioner kroner?

- Det er sammensatt og er et resultat av utvikling i flere av virksomhetene våre og der vi kan trekke spesielt frem at vi startet opp med den nye fotballavtalen og hadde vårt første år med eliteserien i fotball noe som var med på å drive opp premium-inntektene våre, sier han.

- Naturlig å ha høyere lønnsomhetsmargin

2023 ble et år der TV 2 blant annet måtte slanke staben med 120 årsverk for å oppnå en lønnsomhetsforbedring på 400 millioner kroner.  Med et resultat på 186 millioner kroner bør det tilsi at TV 2-sjefen sikter mot et overskudd på rundt 600 millioner i årene som kommer dersom omsetningen fortsetter å holde seg på rundt syv milliarder kroner.

- Vi er avhengig av å prestere godt på veldig mange områder også forsøker vi å justere underveis, men med en omsetning på seks-syv milliarder er det naturlig å ha en høyere lønnsomhetsmargin enn vi hadde i 2023, sier Sandnes.

Selv om driftsresultatet mer enn doblet seg i 2023, endte driftsmarginen bare på 2,5 prosent. Det er langt unna driftsmarginer tilsvarende mediehus styrer etter.

Les mer: TV 2 i mål med kuttene: - En enorm lettelse

Sandnes legger til at kostnadsreduksjonene som nå er gjennomført først vil slå ut i 2024-tallene og i årene som kommer.

- I dag legger du frem tall for hele konsernet, men tjente TV 2 isolert penger i 2023?

- Det blir offentliggjort tall på selskapsnivå senere i år så det kommer vi tilbake til, men vi har lønnsomhet i de aller, aller fleste av de store selskapene i konsernet og det gjelder også for TV 2 AS, sier han.

I tillegg til TV 2 AS, omfatter TV 2-konsernet selskaper som  Vimond Media Solutions, RiksTV og Screen Story, for å nevne noen.

Her kan du se resulatene til TV 2-konsernet i 2023. Alle tall i MNOKSetter ny omsetningsrekord

TV 2 2023 2022 Endring i prosent
Omsetning 7.300 6.600 + 11
Driftsresultat 186 79 + 135

- Fullstendig uforståelig

Inflasjon, avmatning i det globale spill- og streamingmarkedet, et fallende reklamemarked og innføring av moms på TV-nyheter i Norge. Utfordringene har stått i kø for det danske mediekonsernet Egmont, men konsernsjef Steffen Kragh er desto mer fornøyd med at de kan vise til vekst, både i omsetning og driftsresultat.

Omsetningen økte med tre prosent til 17,7 milliarder danske kroner og drifstsresultatet økte med fire prosent til 627 millioner danske kroner.

Veksten ville vært enda høyere, hadde ikke den norske og svenske kronen svekket seg kraftig mot den danske.

- Omsetningen vår vokser med 12 prosent når vi måler i lokal valuta. Når vi regner det om til danske kroner, spises noe av veksten opp fordi den norske kronen har falt 13 prosent og den svenske kronen syv prosent, sier Kragh.

I tillegg til TV 2, driver mediekonsernet Story House Egmont, Nordisk Film og Egmont Books.

- Er det kjedelig at valutaendringene spiser opp så mye av veksten?

 - TV 2s omsetning vokser med ti prosent. Det synes vi er riktig flott. At det blir mindre når vi regner det om til danske kroner, gjør ikke TV 2s vekst mindre flott.

- TV 2-konsernet leverer omsetningsrekord og dobler resultatet. Hvorfor må TV 2 likevel kutte 400 millioner kroner?

- Utviklingen i TV 2 har vært preget av at vi i 2022 hadde en distributørkonflikt som kostet mange penger. Ellers hadde 2022 hatt et bedre resultat. I 2023 rammes TV 2 hard av at det ble innført moms på TV-nyheter. Det er fullstendig uforståelig for meg at publisistiske nyheter skal rammes av en sånn avgift.

- Hvor høy bør driftsmarginen være?

- Vi har ambisjoner om at det skal ligge høyere enn det var i 2023, og det har TV 2s ledelse også. Det er derfor man har vært nødt til å innføre kostnadsprogrammer.

Her kan du se resultatene til Egmont i 2023. Alle tall i millioner DKK.

Egmont 2023 2022 Endring i prosent
Omsetning 17.709 17.170 + 3
Driftsresultat (EBITDA) 2.116 1.907 + 11
Driftsresultat (EBIT) 627 605 + 4

TV 2 tjener 2,5 kroner per hundrelapp: - Må ha bedre lønnsomhet