Under to av ti vet hvem NRK- og TV 2-sjefen er: - Sikkert riktig og fortjent

- Min plassering på listen er helt sikkert riktig og fortjent, sier sjefredaktør for TV 2.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Kampanje har gjennomført en undersøkelse i samarbeid med YouGov som viser at ansvarlig redaktør i Finansavisen og Kapital, Trygve Hegnar, er Norges mest kjente sjefredaktør. Av 1017 respondenter sier hele 51 prosent at de kjenner til Hegnar. 

Les mer: Her er Norges mest kjente sjefredaktører: - Ikke så opptatt av om folk liker meg eller ikke

Kringkastingssjefene nyter langt mindre kjennskap i befolkningen. Bare 16 prosent av de spurte sier at de vet hvem Vibeke Fürst Haugen er, og kun 9 prosent har hørt om Olav T. Sandnes

NRK-sjefen sier til Kampanje at det viktigste for henne er at publikum har et sterkt forhold til NRK og innholdet deres

- Dessuten er det viktig at de har tillit til oss.  

Hun forteller videre at 92 prosent av Norges befolkning bruker ett eller flere NRK-tilbud hver dag og at 85 prosent sier at de har tillit til statskanalen.  

- Ambisjonen vår er å styrke og utvikle demokratiet, å samle og engasjere alle som bor i Norge, og å løfte og berike norsk og samisk språk og kultur. Min jobb er å sikre at vi leverer på dette oppdraget.

- Helt sikkert riktig og fortjent

På spørsmål om hva TV 2s sjefredaktør tenker om at han havner helt nede på en 8.plass, svarer han at at plasseringen på lista trolig er «riktig og fortjent».

- Jeg bruker mer tid internt enn eksternt. Jeg er mest opptatt av at det vi faktisk gjør i TV 2 skal være synlig. Og det er det heldigvis, sier han til Kampanje. 

Han legger til at de ofte gjør det sånn i TV 2 at de som har fagansvar eller delegert redaktøransvar også stiller opp når det er behov for det. 

- Det betyr at mange av våre dyktige ledere og medarbeidere er synlig i den offentlige samtalen, og ikke bare jeg. 

- I tillegg sier jeg stort sett ja til alle intervjuer og diskusjoner jeg blir spurt om, så lenge det handler om min rolle som ansvarlig redaktør for TV 2. Jeg synes det er viktig å delta i den offentlige debatten på vegne av TV 2. Det gjør jeg gjerne mer av, fortsetter han. 

- Ikke overrasket

Daglig leder i tankesmien Civita, Kristin Clemet er «ikke overrasket» over funnene fra undersøkelsen. Hun har tidligere blant annet kritisert NRK-sjefen, Vibeke Fürst Haugen for å ha uttalt overfor Vårt Land at hun ikke har noen ønsker om at publikum skal merke så mye til henne. 

- Flere kringkastingssjefer har vært meget synlige. Selv satt jeg i kringkastingsrådet da Einar Førde var NRK-sjef, og han var i hvert fall svært godt kjent.

- Jeg synes det er viktig at medieledere deltar i den offentlige debatten og bidrar til å kartlegge og opplyse oss om de redaksjonelle valgene de gjør- og gjerne også deltar i debatt med andre medieledere og tør å være kritiske til hverandre, legger hun til. 

Clemet trekker frem VG og gir dem ros for å gå foran med et godt eksempel gjennom podkasten «Mediebobler».

- Men man kan ta det enda et skritt lenger og legge til rette for kritisk debatt mellom medieledere som er uenige om de valgene som gjøres.

Disse er de ti mest kjente redaktørene i Norge

Navn Medium Score
1. Trygve Hegnar Finansavisen og Kapital 51%
2. Gunnar Stavrum Nettavisen 35%
3. Ingeborg Heldal  KK 24%
4. Gard Steiro VG 22%
5. Danby Choi Subjekt 22%
6.Trine Eilertsen Aftenposten 21%
7. Vibeke Fürst Haugen NRK 16%
8. Olav T. Sandnes TV 2 9%
9. Mari Skurdal Klassekampen 6%
10. Hans Rustad Document 6%

Under to av ti vet hvem NRK- og TV 2-sjefen er: - Sikkert riktig og fortjent