Han skal bygge Orklas Alibaba-eventyr

Online-shoppingen tar av i Kina og Alibaba er på jakt etter norske selskaper og norsk mat.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Den kinesiske netthandelsgiganten og teknologiplattformen Alibaba har vært i Norge på sjarmoffensiv for å fortelle om de enorme mulighetene som ligger og venter norske selskaper som vil selge og markedsføre varene sine på den store onlinebutikken Tmall. Grunnlegger Jack Ma er av Forbes anslått å være Kinas nest rikeste mann med en formue på nesten 30 milliarder amerikanske dollar.

- Jack Ma ville vært fornøyd med å vite at vi er i Norge for første gangen. Han mener virkelig at tiden er inne for å snakke med aktører utenfor de store verdensmetropolene, sier Amee Chande. 

Jakter norske selskaper
Amee Chande er administrerende direktør i Alibaba Group i Storbritannia og er i Norge for å snakke om netthandelbutikken Tmall, en gigant i kinesisk sammenheng med en markedsandel på rundt 60 prosent. Etter fem i år i McKinsey startet hun opp i det kinesiske selskapet som i dag har en markedsverdi på over 2.000 milliarder norske kroner. Nå er hun på jakt etter selskaper som kan møte behovene til den kinesiske konsumenten.

- Hva slags selskaper er dere på jakt etter i Norge?

- Vi bruker data på plattformen vår for å studere den kinesiske konsumenten og ser etter hva de kjøper. Når det gjelder Norge er det særlig tre ting de er ute etter og det er mat, møbler og smykker og barnevogner, sier Chande.  

- Vi forsøker oss med nordiske merkevarer og tilnærming som går på det naturlige, det sunne og sikker mat.

- Verdens største ehandelsmarked
Selv om det er en del nordiske og norske varer ute på Tmall allerede med Lego, Vero Moda og Electrolux, vil nettbutikken til Orkla være en av de første norskePå Oslo konserthus kunne Orkla-sjefen, Peter A. Ruzicka, i dag endelige slippe nyheten om at Orkla kaster seg ut på det kinesiske markedet med produktene Möller’s Tran, kjeksen Singolla og Nora jordbærsyltetøy. Konsernsjefen, som i dag la frem tall som viste en vekst i omsetning på over 12 prosent i tredjekvartal til 9,4 milliarder kroner, sier han er forsiktig optimist med tanke på satsingen.   

- Kina er et stort marked og det er faktisk verdens største ehandelsmarked, men på kort sikt forventer vi ikke et stort salg. Vi tror dette er en viktig måte å lære seg den kinesiske forbrukeren og det kinesiske ehandelsmarkedet å kjenne. Vi tror det vil gi store muligheter fremover, sier han.

Totalt vil Orkla prøve seg med et 20-tallsprodukterpå på sin egen Orkla-butikk på Tmall, men regner med å øke antallet produkter over jul.

- Vi forsøker oss med nordiske merkevarer og tilnærming som går på det naturlige, det sunne og sikker mat, sier han. 

Konkurransen er tøff, men med de riktige produktene, markedsføring og gode tilpassede nettsider på desktop og mobil har du en sjanse. Peter Colliander, Orkla

Marked på 500 mill. kinesere
Det er Peter Colliander, direktør for internasjonalt salg i Orkla, som har fått ansvaret for å bygge opp Orklas Alibaba-eventyr. Han har ledet prosjektet med å sette opp en nettbutikk på Alibabas netthandelsplattform og det i et marked som er i sterk vekst. 

- Det er 350 millioner kinesere som utgjør middelklassen i dag og prognosen frem til 2020 er at det vil vokse til én halv milliard. Det er et stort marked, men det er også veldig komplisert. Det er vanskelig å knekke den kinesiske koden, sier Colliander.

Han sier at man på ingen måte har lykkes selv om man nå setter opp en såkalt «flagship store». Totalt så er det rundt 80.000 nettbutikker Orkla skal konkurrere med på plattformen til Alibaba.

- Konkurransen er tøff, men med de riktige produktene, markedsføring og gode, tilpassede nettsider på desktop og mobil har vi en sjanse, sier han.

- Vi går inn i dette for å lære hva som fungerer og ikke fungerer.

- Det er ingen megasatsing
Colliander sier Orkla-produkter online fortsatt utgjør en veldig liten del av den totale omsetningen på 33 milliarder kroner. Nå kan den bli vesentlig større som en følge av satsingen i Kina.

- Vi starter i liten skala, så får vi se hva det er mulig å få til av forretninger på Alibabas plattform, sier han.

- Hvor stor satsing er dette for Orkla?

- Det er ingen megasatsing for oss. Men vi går inn i dette for å lære hva som fungerer og ikke fungerer, sier han.

Han sier Orkla-produkter i dag allerede er å finne i enkelte fysiske butikker i Kina, men med samarbeidet med Alibaba på Tmall får man også egen nettbutikk verdens største marked.  

- Hva skjedde med den gamle strategien om at Orkla skal være stor i små markeder?

- Den strategien ligger der fortsatt, men vi liker jo å se på hvilke muligheter som ligger og venter på oss internasjonalt, sier Colliander.

Tar snart 20 prosent av all handel
Det kineske ehandelsmarkedet er i sterk vekst og er allerede større enn det amerikanske markedet med en omsetning på 672 milliarder dollar i 2015, og en vekst på 42 prosent sammenlignet med 2014.

Rundt en tredjedel av den kinesiske populasjonen er allerede online, hvilket vil si rundt 400 millioner kinesere. Ser en på markedet for dagligvarer og andre husholdningsprodukter er andelen som handler online også vesentlig større i Kina enn i Norge. Netthandelen i Norge stod i fjor for 4,6 prosent av den totale detaljhandelen, ifølge Netthandelsstatistikken.

Hos Alibaba sier Amee Chande at tall viser at Tmall og Alibaba nå har segmenter med 15-18 prosent av all shopping og handel i Kina.

- Det er noen kategorier hvor vi har opp mot 40 prosent online og et 20-talls andre kategorier er ventet å komme hit. Psykologien til den kinesiske konsumenten sier at han eller hun skal starte online, sier Chande.

Det vil dermed si at ehandelsmarkedet i Kina nærmer seg 20 prosent, noe som er langt forbi det norske hvor andelen ligger på rundt fire prosent. Ser en på dagligvarer isolert, sier PA Consulting, som jobber med dagligvarebransjen i 15 land, at netthandelen med dagligvarer vil vokse til én prosent av totalmarkedet på 160 milliarder kroner løpet av ett år, fra dagens 0,7 prosent.

- Hvordan skal et lite norsk selskap få besøk i butikken sin?

- Det er et godt spørsmål som har to svar. Enten så har brukeren eller konsumenten hørt om merkevaren din på sosiale medier, fra opinionsledere og kjendiser eller gjennom produktplasseringer eller så foretar de et søk på siden vår. Søker du på kategorier det være seg laks eller omega 3-olje også får du opp søkeresultatene rangert etter salg av det enkelte produktet, kundeservice og tilbakemeldinger og feedback fra kundene, sier Chande.

Selger annonser via Ali Mama
Alibaba-sjefen mener det for en liten merkevare dermed er mulig å løfte et produkt til suksess og lønnsomhet ved å jobbe innenfor de enkelte kategorier. Samtidig er det også kjent at Alibaba tilbyr alle selskapene som er til stede muligheten til å kjøpe annonser og synlighet på plattformen via tjenesten Ali Mama.

- Den er veldig veldig datadreven og personalisert. Med en gang du har en flagship-store kan brukerne følge deg og når de følger deg så har du en digital mediekanal. Det er som på Facebook når du får opp innlegg fra noen du liker i feeden din. Hvis jeg liker din flagship-store så vil alt du poster som merkevare komme opp i min shopping-feed, sier Chande.

- Så hva er din beskjed til norske selskaper?

- Mulighetene er virkelig til stede og det er et stort ønske i den kinesiske befolkningen for å bli inspirert av den norske livsstilen og spørsmålet er hvordan norske selskaper kan lære av hverandre og støtte hverandre med å distribuere disse merkevarene og produktene til Kina.

- Er forholdet mellom Kina og Norge på vei til å bedre?

- Forhåpentligvis ja, også er det jo sånn at vi alle ønsker handel. Handel er et universelt språk, sier Alibaba-sjefen. 

Han skal bygge Orklas Alibaba-eventyr