Hat-trick for Red Media Consulting

Mediebyråene hopper bukk over tillitskrise og gjør byks på årets totalrangering.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

I år som i fjor, og året før der, er det Red Media Consulting som topper listen over mediebyråene i Byråprofil. Red Media Consulting vant mediebyrå-kåringen for første gang i 2016, to år etter at Red-gründer Nils Røang ansatte Maria Aas-Eng som leder for byrået. I år gjør hun altså hat-trick med tredje seier på rad.

Det nye denne gangen, er at de gjør det som et byrå i Dentsu Aegis-gruppen, etter at de kjøpte Red-gruppen i april i år.

Rett bak Red Media Consulting befinner Publicis-byrået Starcom seg. De klatrer fra tredje- til andreplass. Denne plassen inntok Mood Communication overraskende nok i fjor. I år må det lille, selvstendige mediebyrået se seg skvist ut av topplisten av de internasjonale byrånettverkene. Mood Communications er faktisk ikke å se på topp fem-listen i det hele tatt.

Byråprofil 2018Årets Mediebyrå

Plass Byrå Plass 2017
1. Red Media Consulting (1)
2. Starcom (3)
3. Carat (4)
4. Mediacom (5)
5. Vizeum (5)

Urangert: Insight Communication, IUM, Mindshare, Mood Communication, OMD, Phd, RE: Media og Wavemaker. 
Urangerte byråer er presentert i alfabetisk rekkefølge. 

Carat rykker opp

I tillegg til førsteplassen, kaprer Dentsu Aegis også tredjeplassen - med mediebyrået Carat. De rykker opp én plass fra fjorårets undersøkelse.

WPP-eide Mediacom, som i fjor delte femteplassen med Dentsu Aegis-eide Vizeum, har i år klart å riste av seg konkurrenten og inntar fjerdeplassen alene. Vizeum blir stående på femteplass.

Mye har vært skrevet om relasjonen mellom norske annonsører og mediebyråer de siste årene. Mye av det som følge av de årlige undersøkelsene til Annonsørforeningen (Anfo), som avdekker sviktende tillit hos annonsørene til sine mediebyråpartnere.  Ifølge Anfos annonsørrapport tror nå fire av ti annonsører at mediebyråene har skjulte inntekter på digitale annonsekjøp. I fjor var tallet én av fire.

Om annonsørenes tillit til mediebyråene er svekket, gjenspeiles ikke det i årets Byråprofil-undersøkelse. Tvert imot. Flere av mediebyråene gjør store byks på totalrangeringen, som inkluderer samtlige byråer i målingen. Dette er en liste hvor reklamebyråene og - til en mindre grad - PR-byråene har herjet. I år møter de altså større konkurranse fra mediebyråene.

Red Media Consulting klatrer fra åttende- til fjerdeplass på totalrangeringen, og går forbi byråer som Netlife og Apt. Starcom debuterer på topp ti-listen på femteplass. Også Carat gjør sin ankomst på åttendeplass. Dermed har vi tre mediebyråer inne på topp ti, mot ett i fjor.

Hat-trick for Red Media Consulting