Derfor sa TV 2 nei til true crime om Baneheia-drapene, men ja til Bergestuens podkast

Svein Tore Bergestuen fikk først avslag hos Aftenposten. - På det tidspunktet var vi helt i startgropa, sier han.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Onsdag 27. november er det premiere på den nye Baneheia-podkasten der dokumentarist og tidligere NRK-programleder Christian Marstrander og tidligere journalist Svein Tore Bergestuen spør om Viggo Kristiansen ble uskyldig dømt i den grufulle drapssaken for 19 år siden.

Podkasten lanseres i forkant av gjenopptakelseskommisjonens avgjørelse i saken, som kommer 11. desember.

- Jeg ville gjerne finne ut av, og dermed forklare, hvorfor sårene aldri gror i denne saken. Uavhengig av skyldspørsmålet er det mange sider ved denne saken som ikke har kommet like godt frem. Dette er et forsøk på å nøste opp i historien så lytterne kan skjønne bedre hva kommisjonen nå skal vurdere, sier Christian Marstrander i en pressemelding som er sendt ut av TV 2.

Avtalen mellom Lyder Produksjon og TV 2 er kommet i stand et år etter at Journalisten skrev at TV 2 hadde takket nei til en dokumentarserie om Baneheia-drapene med forfatter og journalist Bjørn Olav Jahr i spissen. 

- Hvorfor vurderte dere dette prosjektet annerledes?

- Det stemmer at redaktørgruppen i TV 2 har vurdert en true crime på Baneheia, men at vi ikke ønsket å ta en slik beslutning før gjenopptakelseskommisjonen har besluttet om saken skal gjenopptas. Det handler i hovedsak om det visuelle, om utfordringen med å fortelle denne historien på TV, og samtidig ivareta ofrenes pårørende, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække til Kampanje.

Hun fortsetter:

- Vi har ikke sagt at vi utelukker å publisere en true crime om Baneheia på TV, men slik prosjektet var på det tidspunktet - ble vi enige om å si nei. Podcasten er en helt annen måte å fortelle historien på. Det er lyd. Prosjektet har som mål å opplyse lytterne om hva kommisjonen nå faktisk skal ta stilling til. TV 2 tar ikke stilling til saken, selvsagt. Dette er journalistisk prosjekt.

 

- Målet er å fortelle en helhetlig historie

Podkasten kommer også halvannet år etter at Svein Tore Bergestuen planla en lignende podkast med Aftenposten. Også de valgte å legge prosjektet på is. Bergestuen forteller at podkasten som lanseres denne uka er «et helt annet prosjekt» enn det Aftenposten takket nei til i fjor.

- På det tidspunktet var vi helt i startgropa. Vi hadde ikke lagd noe eller snakket med folk. Aftenposten tok en beslutning basert på ideen vi hadde om at det var for få kilder fra påtalemyndigheten og fra de pårørende. Det var for så vidt greit, men vi bestemte oss for å fortsette likevel. Vi ville ikke skrinlegge et prosjekt fordi noen ikke ville stille opp, sier han til Kampanje.

Nå mener han de har et bredt og forsvarlig kildeutvalg.

- Vi har forståelse for at de pårørende til jentene ikke ønsker å bidra, men vi har snakket med den andre delen av de pårørende, som handler om Viggos familie, og så har vi kilder i politiet, som ikke er åpne. Det er nok av opplysninger fra kilder som mener Viggo Kristiansen er skyldig. Det er to dommer og to rettssaker og x antall avvisninger i gjenopptakelseskommisjonen, sier Bergestuen.

Kommunikasjonsrådgiveren hadde i 2017 kronikken «Tok vil feil» om Baneheia-drapene på trykk i VG. I podkasten skal Bergestuen forklare Marstrander hvorfor han og andre har endret syn på Baneheia-saken etter at han har satt seg inn i sakskomplekset.

- Kommer man til å bli overbevist om at Viggo Kristiansen er uskyldig etter å ha hørt på podkasten?

- Det er ikke målet med podkasten. Målet er å fortelle en helhetlig historie om det vi vet skjedde og det vi er usikre på. Vi skal gjøre lytterne bedre i stand til å vurdere avgjørelsen gjenopptakelseskommisjonen tar. Så får folk gjøre opp egne meninger om opplysningene som kommer frem, sier Bergestuen.

Svarer på beskyldninger

Dialogen med TV 2 ble innledet i høst og det er spesielt to grunner til at podkast-skaperne ville samarbeide med et etablert mediehus.

- Vi trenger ikke finansiering, men siden vi visste at dette var et kontroversielt prosjekt, ønsket vi å plassere redaktøransvaret hos noen som svarer til Vær Varsom-plakaten. Hvis noen føler at dette går over noen grenser eller er brudd på presseetikken, så har de muligheten til å henvende seg til en redaktør. Den andre grunnen til det er for å få en sterkere distribusjon av podkasten, sier Bergestuen.

I pressemeldingen som er sendt ut om podkasten, går Christian Marstrander beskyldningene om at kriminalsaker som Baneheia-drapene utnyttes i kommersiell sammenheng i møte.

- Det har kommet beskyldninger om at tragiske saker blir gjort til underholdning og at man tjener penger på folks lidelse. Det kan være det skjer. Men denne produksjonen er ikke et eksempel på det, sier Marstrander i meldingen.

De skal derfor verken selge reklame eller spons på podkasten.

- Får dere ikke betalt fra TV 2 for innholdet?

- Lyder Produksjoner har fått et vederlag fra TV 2, men jeg har jobbet med dette i to år, og det viktigste for oss har vært å få en redaktør på det som kan sikre at dette blir en nøytral, riktig og viktig podkast, og distribusjonstilgangen. Jeg er fornøyd med denne avtalen, sier han til Kampanje.

Derfor sa TV 2 nei til true crime om Baneheia-drapene, men ja til Bergestuens podkast