Kritisk til Twitters Trump-redigering: - Ikke veldig overbevisende

- «Damned if you do, damned in you don’t», sier sosiale medier-rådgiver.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen, Ragnhild Aarø Njie og Dag Robert Jerijervi

Twitter har fått hendene fulle i det som har vært en nervepirrende valguke i USA, der millioner av stemmer sakte, men sikkert har blitt talt opp samtidig som den sittende presidenten har gjort sitt beste for å så tvil rundt prosessen og legitimiteten til resultatet. Allerede onsdag morgen norsk tid, få timer etter at valglokalene i USA hadde stengt, gikk Donald Trump ut på Twitter og hevdet demokratene var i ferd med å stjele valget. Twitter svarte med å merke og skjule meldingen.

«Noe av eller alt innholdet i denne tweeten bestrides, og kan være villedende informasjon om hvordan man deltar i valg eller andre samfunnsprosesser», står det i beskjeden fra selskapet.

Les også: Trump mener Biden «stjeler valget» - nå skjuler Twitter meldingen

Senere har flere av Trumps Twitter-meldinger blitt merket, skjult eller begge deler. Ifølge New York Times har presidentens egen favorittkanal, Twitter, skjult nærmere fire av ti meldinger fra Trump denne uken med klare advarsler om desinformasjon rundt valget. 

Blant annet da Trump antydet at det begås valgfusk i enkelte vippestater. Torsdag skjulte Twitter også en melding om at han har vunnet («called») Michigan på et tidspunkt der opptellingen ikke var ferdig. Leder i skribent- og ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN, Kjersti Løken Stavrum, er ikke imponert over hvordan Twitter har håndtert utspillene.

- Det blir et utstillingsvindu for hvor uerfarne jeg oppfatter at disse tech-selskapene er, når det kommer til å redigere innhold, sier hun til Kampanje.

Hun viser til at Twitter blant annet har merket meldinger der Trump har erklært seier («called») i en rekke stater som eksempel.

- Hvis du tar den ene tweeten «we have called», så er det informasjon om hva de faktisk har gjort. Det blir en underlig redigering av et faktisk forhold all den tid han nå har gjort det. Det blir litt pussig når Twitter ikke informerer om det, det blir også å undervurdere folk. Det er ikke en mening som sådan, det er en faktisk informasjon, sier Løken Stavrum.

Jeg synes det etterlater et inntrykk av at de driver en business som de ikke er helt stø på når de går inn og redigerer. Kjersti Løken Stavrum, Norsk Pen

- Skyter seg i foten

Hun mener Twitter her «skyter seg litt i foten» og understreker at det ikke er ytringsfriheten til Trump hun er bekymret for.

- Da Twitter for første gang merket tweeten til Trump, gjorde de det på en mening han hadde. Jeg er ikke bekymret for presidentens ytringsfrihet for han har så mange kanaler, men jeg synes det etterlater et inntrykk av at de driver en business som de ikke er helt stø på når de går inn og redigerer.

- Bør Twitter holde seg unna presidentens meldinger?

- Nå er jo den amerikanske presidenten relativt uforutsigbar, så jeg vil si at det er relativt dristig å ha det som et prinsipielt ståsted. Det er en krevende balansegang når de sosiale nettverkene skal fjerne innhold og samtidig balansere dette opp mot ytringsfrihet. Men den amerikanske presidenten er og har, gjennom disse fire årene, havnet i en særstilling på Twitter og hans ytringsfrihet vil nok alltid være rimelig greit ivaretatt uansett, sier Løken Stavrum.

Torsdag kveld ble det også klart at en Facebook-gruppe som kaller seg «Stans tyveriet!» ble fjernet fra den sosiale plattformen da denne gruppen ifølge Facebook forsøkte å undergrave valgprosessen, skriver NTB. Gruppen hadde over 300.000 medlemmer, og enkelte av dem oppfordret til vold, ifølge Facebook.

Facebook vil fjerne poster som er direkte løgn, Twitter vil la posten stå, men si at det kan være snakk om ikke verifiserbare påstander. Hans-Petter Nygård-Hansen, rådgiver

- Har klaget i en årrekke

Sosiale medier-rådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen mener Twitter har havnet i en umulig skvis i dette valget.

- Det er litt «damned if do, damned if you don’t». Vi i mediene har i en årrekke klaget på at disse sosiale medier-plattformene har hevdet at de er teknologiselskaper og ikke medieselskaper. Det har vært deres forsvar mot å bryte inn i hva folk legger ut, om det da er politikere, myndigheter, selskaper eller individer, sier Nygård-Hansen til Kampanje.

Nå mener han plattformene har begynt med selvregulering i påvente av å bli regulert av offentlige myndigheter.

- Her har Twitter og Facebook lagt seg på litt forskjellige nivåer. Facebook vil fjerne poster som er direkte løgn, Twitter vil la posten stå, men si at det kan være snakk om ikke verifiserbare påstander, også kan de hindre at du får spredt det. Så de går opp to forskjellige stier, sier han.

- Mange utfordringer:

IT- og sikkerhetsekspert, og partner i Otte, Torgeir Waterhouse, mener det er mange utfordringer knyttet til tech-gigantenes redigering av innhold. - Disse plattformene er ikke redaktørstyrte medier, hvor noen sitter og godkjenner eller avviser innlegg, sier han.

- Mer komplisert enn mange skal ha det til

IT- og sikkerhetsekspert, og partner i Otte, Torgeir Waterhouse, stiller spørsmål ved hvor stort handlingsrom Facebook og Twitter egentlig har - mellom forventingene om hva som skal kunne skrives i frie diskusjoner, og hva de «bør» fjerne. 

- Ser man på dem som mener at de skal fjerne innlegg, så ser man at de ofte er uenige om hva som bør fjernes. Det er dilemmaet som det ofte tas litt for lett på i disse diskusjonene - for dette er mer komplisert enn mange av dem som prater høyest skal ha det til. Blant annet fordi disse plattformene ikke er redaktørstyrte medier, hvor noen sitter og godkjenner eller avviser innlegg.

Han mener likevel det er svært interessant at Twitter har merket innlegg av den sittende presidenten. 

- Det er liten tvil om at Trump har hatt en type Twitter-aktivitet som mange mener bør være i strid med regelverket. Da er spørsmålet hvilken virkelighet man har – og hva som hadde skjedd dersom Twitter hadde stengt Trumps konto, sier han. 

Han peker på Frp-politiker Sylvi Listhaugs mange kontroversielle Facebook-innlegg som et eksempel. 

- Innleggene førte til stor debatt på politisk nivå, med tanke på om innholdet var akseptabelt eller ikke. Når det er så mye uenighet om hva som er OK og ikke i samfunnsdebatten, hvorfor skulle det være lettere for Facebook og Twitter, spør han retorisk. 

Kritisk til Twitters Trump-redigering: - Ikke veldig overbevisende