Topper Byråprofil for tredje året på rad – nykommer inntar PR-pallen

«Årets PR-byrå» heter Zynk. - En fantastisk lagseier, sier daglig leder Guri Størvold.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

For tredje året på rad topper PR- og kommunikasjonsbyrået Zynk listen over «Årets PR-byrå» i Byråprofil. Byråprofil er landets største og gjeveste byråkonkurranse der Kampanje i samarbeid med Kantar og Kommunikasjonsforeningen rangerer landets beste byråer innenfor en rekke ulike byråkategorier. Også INMA og IKT Norge er med og støtter aktivt opp om kåringen.

Vi kårer nye kategorivinnere i Byråprofil hver dag klokken 10 denne uken. Les mer: - Slik blir Byråprofil i 2020. Nærmere 500 annonsører har svart

Når Zynk nå går til topps skjer det samtidig med at byrået feirer sitt tiende år. Zynk ble i sin tid etablert av Claus Sonberg og Hans Olav Otterlei tilbake i 2010 og ledes i dag av Guri Størvold.

- Så gøy! Vi fyller ti år i år og det finnes vel ikke en bedre måte å feire på, nå som vi ikke fikk til en stor feiring med kunder og medarbeidere. Dette er en fantastisk tiårsmarkering av Zynk og en skikkelig lagseier. Det er et fantastisk team som står bak dette, sier Guri Størvold til Kampanje.

For Størvold er det andre året på rad hun vinner kategorien «Årets PR-byrå» etter at byrået gikk til topps også i fjor og den gang med Størvold som ny byråleder.

- Det har vært et oppoverbakkeår på hjemmekontor, men vi har hatt et team som evner å snu seg raskt og gitt jernet. Jeg kjenner jeg blir litt rørt når jeg tenker på teamet og at vi i dette koronaåret blir belønnet med en sånn kåring. Det er kjempegøy, sier Størvold.

Samtidig kapper også Zynk inn på forspranget til Trigger i antall Byråprofil-seiere totalt. Med årets førsteplass kommer Zynk opp i fire seiere totalt, og ligger dermed rett bak Triggers fem førsteplasser i klassen «Årets PR-byrå». I 2014 delte de førsteplassen med Trigger.

- Det har vær jevnt mellom disse to byråene lenge og de delte også førsteplassen et år. Stillingen er fortsatt 5-4 i fordel Trigger i antall seiere, men det er imponerende av Zynk å holde på posisjonen som nummer én og manifestere denne posisjonen også i år, sier markedsdirektør i Kantar, Ingvar Sandvik.

Trigger fortsetter imidlertid å gjøre det bra og forsvarer sin andreplass, en plassering byrået som ledes av Bente Kvam Kristoffersen har hatt de siste tre årene.  

Trigger var lenge den desiderte ener i denne kategorien etter at «Årets PR-byrå» ble egen kategori i Byråprofil i 2013. Men med årets Zynk-seier er det vanskelig å komme unna at også Zynk fortjener den hedersbetegnelsen.

- Det knives knallhardt mellom Trigger og Zynk i denne kategorien og det er to enermiljøer det her er snakk om. Men i år har avstanden mellom de to blitt litt større i favør Zynk, sier ansvarlig redaktør i Kampanje, Knut Kristian Hauger

Les også: Fem byråledere om fremtiden: - Vi har en felles utfordring

Zynk-sjefen:

Sjefen i PR-byrået Zynk, Guri Størvold, forsvarer seieren fra i fjor i Byråprofil. Det er andre år på rad at Størvold går til topps som sjef for Zynk, og med årets seier har PR-byrået totalt fire Byråprofil-seiere.

Nykommer på pallen – GK raser nedover

Samtidig skjer det store endringer lenger nedover på listen der PR-byrået til Try-huset, Try Råd, markerer seg i sitt første år i konkurransen. I 2019 var byrået for ungt og for lite til å bli målt, men med en byråinntekt på 25,9 millioner kroner var PR-byrået akkurat store nok til å bli med i årets kåring.

Der debuterer Try Råd, som ledes av Sindre Beyer, med et brak og byrået går rett inn på en tredjeplass, bak Zynk og Trigger.

- Try Råd har markert seg kraftig igjennom koronaåret 2020 og har både hentet inn flere nye ansatte og partnere og vinner stadig nye kunder, sist sett med Den norske kirke og Innovasjon Norge. Det er et kommunikasjonsmiljø som er kommet for å bli og som det skal bli utrolig spennende å følge i årene som kommer. De spisser seg inn mot de strategiske oppdragene, og med slektskapet til Try-huset, er det naturlig også innenfor markeds-PR. Zynk og Trigger har fått en solid utfordrer i Try Råd, sier Hauger.

På de neste plassene følger, som i fjor, Apeland på en fjerdeplass, mens fjorårets bronsevinner Kruse Larsen faller ned til en femteplass.

Et byrå det har stormet mye rundt i 2020, er PR- og kommunikasjonskonsernet Geelmuyden Kiese. På årets Byråprofil har GK falt ut av topp ti-listen. I 2018 var GK på en tredjeplass på Byråprofil, men i fjor falt byrået ned til åttendeplass.

- Det må åpenbart skyldes intern uro og uheldig sak i media. Men GK har kommet sterkt tilbake tidligere, og det kan de fortsatt gjøre i årene fremover, sier Ingvar Sandvik i Kantar.

- Tilsvarende er det overraskende og se at nyetableringen Try Råd allerede inntar tredjeplassen i det første året de måles. Vi føler oss ganske trygge på at de rir godt på den sterke merkevaren Try har blitt totalt sett - som man drar nytte av i nye kategorier, fortsetter han.

Les også: - GK har for vane å spise sine egne sjefer og nå sluker PR-byrået til og med sin største eier

- Har virkelig preget bransjen

Daglig mener i Kommunikasjonsforeningen, Therese Manus, mener det er spesielt to ting som har preget bransjen i år. Den første er naturlig nok koronakrisen.

- Jeg tror dette har vært et tøft år for de fleste, også PR-byråene, selv om mitt inntrykk er at det for en del tok seg opp relativt raskt igjen. Det er nok store variasjoner i bransjen, avhengig av hva slags kunder man har og hvordan kundene er påvirket av pandemien. Mange virksomheter har hatt behov for hjelp med sitt kommunikasjonsarbeid, mens andre har måtte sette alt på hold. Markeds- og kommunikasjonsbudsjetter er trolig noe av det som kuttes først når økonomien blir strammere. Men dette har også vært et år for nyvinning og de byråene som har klart å tenke nytt og være kreative, vil nok ha en fordel også i tiden fremover, sier hun til Kampanje.

Men også mangfoldsdebatten, som skjøt fart i kommunikasjonsbransjen etter et intervju med Hans Geelmuyden i Kampanje, har vært viktig, mener Manus.

- Jeg vil trekke frem mangfoldsdebatten som det som virkelig har preget kommunikasjonsbransjen i år. Det er ikke noe nytt at det er altfor lite mangfold i bransjen, men i år ble det klart at tiden er overmoden for handling. Jeg er takknemlig for at vi i bransjeforeningene ble utfordret til å gjøre noe konkret, og vi er nå godt i gang med arbeidet om å bidra til noen tiltak som skal hjelpe bransjen på veien til å bli en mangfoldig bransje der alle er inkludert og representert.   
 

- Tiden er overmoden:

- Det er ikke noe nytt at det er altfor lite mangfold i bransjen, men i år ble det klart at tiden er overmoden for handling, sier Therese Manus i Kommunikasjonsforeningen.

Her kan du se de fem beste i kategorien «Årets PR-byrå» på Byråprofil 2020. Zynk til topps igjen

Plassering Byrå Endring fra i fjor
1.  Zynk (1)
2.  Trigger (2)
3. Try Råd (-)
4. Apeland (4)
5. Kruse Larsen (3)

 

Topper Byråprofil for tredje året på rad – nykommer inntar PR-pallen