Kraftig fall i TV-seingen: - Dette blir en stor utfordring fremover

Både TV 2 og Discovery går tilbake i den viktige reklamemåneden oktober, men TV3- og Viaplay-eier kniper markedsandeler.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger og Dag Robert Jerijervi

Markedsandelene til de norske og internasjonale TV-kanalene i den viktige reklamemåneden oktober er fordelt. Den ferske oversikten fra Kantar viser at det i oktober gikk feil vei for TV 2 og Discovery, mens TV-kanalene til Nordic Entertainment Group (Nent) enten holdt andelene eller økte.

Nent vokser med Viasat 4, mens TV3 holder markedsandelen på 3,4 prosent i aldersgruppen 10-79 år. Dermed ender TV-gruppen opp med en samlet markedsandel på snaue syv prosent, en vekst på 0,8 prosentpoeng.

- Vi er strålende fornøyde med at vi igjen vokser, som eneste kommersielle aktør, og med hele 15 prosent. Det var veldig godt å få Mourinho til Aspmyra, og selv om han kanskje ikke vil være enig må man være fornøyde nesten 270.000 seere på det meste fikk se Glimt ydmyke Roma. Vi er veldig fornøyde med tallene Conference League har levert hittil. «Eventyrlig oppussing» har som vanlig også prestert godt denne høsten, sier salgsdirektør Henrik Lindback-Larsen i Nent Group.

Også med sin rene sportskanal er det vekst, selv om nivåene er små.

- Vi ser en sterk vekst lineært for Formel 1. Kvalifiseringene denne sesongen har mange flere seere enn selve løpene sist sesong, noe som tegner et bilde av en sport som virkelig har skutt i været. Fremover gleder vi oss til innspurten av Formel 1-sesongen, gjensyn med magiske håndballøyeblikk og vårt første møte med norsk vinteridrett, sier Lindback-Larsen.

Slik gikk det i september: Nent Group vokser for tredje måned på rad – Discovery i OL-bakrus

- Langt mer enn ventet

TV-tallene fra Kantar for oktober er imidlertid dyster lesning med tanke på TV-seingen generelt som faller med 15,5 prosent om en tar med både den linære TV-seingen og det skjer on-demand. I oktober faller den fra 137 minutter i 2020 til årets 115 minutter.

- Det er for mye og langt mer enn ventet, sier TV-sjef Morten Wiberg i mediebyrået Carat.

Han tror det gode høstværet kan være noe av årsaken til at færre bruker tid foran TV-skjermen. 

- Har TV-kanalene vært gode nok til å lage programmer som samler folk foran TV-en?

- Det synes jeg. Det er masse programmer som har appell i hele befolkningen. Jeg tror vi må erkjenne at det er vanskelig å styre dette fra redaksjonelt hold. Det er sånn det har blitt, sier Wiberg.

Han tror mørkere kvelder og ruskete høstvær kan by på bedre tider for TV-kanalene fremover. Samtidig skal høsten og vinterens TV-tall sammenlignes med en periode i fjor hvor store deler av befolkningen levde med svært strenge koronatiltak.

- November ligger også tynt an, erkjenner Wiberg.

TV 2 går tilbake med hovedkanalen

- Seertiden er under skikkelig press, slår kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2 fast.

Han har vært spent på hvilke konsekvenser et åpent samfunn uten inngripende koronatiltak ville få for nordmenns TV-seing, og nå begynner det å danne seg et bilde.

- Faller seingen mer enn dere hadde håpet?

- Vi har tenkt at dette skulle skje. Det ville vært naturstridig om vi fikk samme seertid som etter koronatiden, men det er klart at dette blir en stor utfordring fremover.

Hele TV 2-gruppen tar en samlet andel på 30,7 prosent av seingen i aldersgruppen 10-79 år. Det er 1,7 prosentpoeng mindre enn i samme måned i fjor. 

Hovedkanalen faller med et drøyt prosentpoeng til en andel på 21,5 prosent. Rønningen mener imidlertid at det er vanskelig å lese mye ut av disse bevegelsene.

Han er fornøyd med TV 2-høsten så langt og året sett under ett.

- Ja, sett bort ifra at antall seere er færre for oss alle. Vi hadde veldig bra fart inn i høsten og vi føler at vi har lykkes med mye av det vi har fått til.

Også Discovery-gruppen går tilbake og lander på en samlet andel på 14,8 prosent (- 0,4 prosentpoeng). 

Nesten alle gruppens TV-kanaler går tilbake, men ikke TVNorge, som vokser med 0,7 prosentpoeng til en andel på 6,5 prosent.

De kommersielle TV-kanalene konkurrerer ikke bare mot et åpent samfunn og et rikholdig kulturliv, de må også knive om oppmerksomheten med NRK, som vokser i et trangere TV-marked.

NRKs tre TV-kanaler tar en samlet andel på 38,6 prosent i oktober (+ 1,5 prosentpoeng). NRK1 alene tar 32,5 prosent av seingen (+ 1,1 prosentpoeng).

Månedstall oktoberNRK og Nent vokser i oktober

TV-hus 2021 2020 Endring i prosent
NRK 38,6 37,1 + 1,5
TV 2 30,7 32,4 - 1,7
Discovery 14,8 15,2 - 0,4
Nent 6,9 6,1 + 0,8
Andre 9,0 9,1 - 0,1

Tall i prosent. Kilde: Kantar

Netflix og NRK går tilbake i strømmemarkedet

Koronapandemien har også gitt gode vilkår for strømmetjenestene, men etter halvannet år med solid vekst, møter også dette markedet veggen i oktober.

Nordmenn mellom 10 og 79 år brukte i snitt 18 minutter daglig på én eller flere strømmetjenester forrige måned, og det er marginalt mindre enn i samme måned i fjor.

I aldersgruppen 20 til 49 år er snittet på 25 minutter. Det utgjør en nedgang på ett minutt.

Netflix holder stand som landets største strømmetjeneste med et daglig snitt på 9,9 minutter. TV-målingen til Kantar fanger imidlertid ikke opp noen «Squid Game»-effekt for strømmegiganten, som hadde et daglig snitt på 11,8 minutter på samme tid i fjor.

Også NRK går tilbake i strømmemarkedet. Nordmenn så i snitt 7,8 minutter på NRK TV hver dag i oktober, 1,2 minutter mindre enn i fjor.

Les også: Tror norske serieskapere kan lære av «Squid Game»: - Finner ikke en lignende kapitalismekritikk i vestlige TV-serier

Kraftig fall i TV-seingen: - Dette blir en stor utfordring fremover