Mediacom-omsetningen falt med over 200 millioner kroner – ny storkunde på vei ut

Men toppsjefen Britt Skjeppestad sier Telia langt på vei vil dekke opp for tapet av den nye storkunden.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger

Det svinger på kundesiden når man driver byrå, men noen kunder smerter det mer å miste enn andre. En av de virkelige kontraktene på markedet er landbruksavtalen som er en sammenslutning av 17 forskjellige samvirkebedrifter for landbruket. Den inkluderer et stort spekter av kommunikasjonskonsepter fra selskaper som Tine, Nortura og Felleskjøpet Agri, og ligger etter det Kampanje kjenner til i størrelsesorden 300-350 millioner kroner i rene mediekjøp. Det er med andre en av markedets aller største oppdrag som nå bytter hender og en kontrakt på størrelse med de alle største som Orkla, Telenor og Norgesgruppen.  

Nyheten om at Landbruket avslutter kontrakten med Mediacom kommer i kjølvannet av at det Group M-tilknyttede mediebyrået som ledes av Britt Skjeppestad vinner Telia. Kampanje omtalte Mediacom og Group Ms seier i Telia-pitsjen forrige uke.

- Ja, vi mistet nylig Landbruket som kunde, så tidspunktet for overtakelsen er spesielt, god for Mediacom, sier administrerende direktør i Mediacom, Britt Skjeppestad.

Mediacom har hatt ansvaret for Fjordland, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Diplom-is, Ostecompagniet og KSL Matmerk og alle de andre merkevarene som ligger i landbruksavtalen siden 2009 og forsvarte kontoen sist i 2016. Nå er det imidlertid slutt.

- Det har vært et fint samarbeid med Landbruket i mange år, men nå skal de videre, sier Skjeppestad.

Les også: Telia bytter ut mediebyrå etter 11 år – men krymper ny avtale og tar over digitalkjøpene selv

Omsetningen falt med 200 mill.

Det var Carat som tapte Telia som kunde, mens det altså er Mediacom som nå må konstatere at Landbruket forsvinner. Landbruket ønsker selv ikke å kommentere utfallet av byråkonkurransen når Kampanje tar kontakt.

Før helgen sa Skjeppestad følgende til Kampanje etter seieren i byråkonkurransen til «Norges største utfordrer» var i boks.

- Det er kjempegøy. Telia er en superbra utfordrer i sin kategori i det norske markedet. De er en fremoverlent, profesjonell og fin annonsør som vi gleder oss til å jobbe masse med, sa Mediacom-sjefen.

Tapet av Landbruket kommer uansett på en tøff tid for Mediacom som måtte se omsetningen i 2020 falle med over 200 millioner kroner til 766 millioner kroner. Omsetningen til Mediacom har falt de siste årene fra toppen på 1,3 milliarder kroner tidlig på 2010-tallet.

Med tapet av Landbruket på toppen av dette kunne det sett veldig mørkt ut for mediebyrået.

- Kan Telia kompensere for tapet av Landbruket?

- Det korte svaret på det er, ja. For oss er det kjempegod timing at vi får Telia nå, sier Mediacom-sjefen.

Les også: Carat-sjefen om Telia-tapet: - Det er trist å avslutte et så nært og godt samarbeid

Her kan du se alle tallene til Mediacom for regnskapsåret 2020. Alle i MNOK.Kraftig fall i Mediacom-omsetningen - men øker driftsoverskuddet

Mediacom 2020 2019 Endring i %
Omsetning 766,6 973,0 - 21
Driftsresultat  8,3 6,2 + 34
Resultat før skatt 7,2 9,8 - 26

 

- Det var et bra år for Mediacom

Selv om omsetningen falt i 2020, så økte driftsresultatet fra 6,2 millioner kroner i 2019 til fjorårets 8,3 millioner kroner. Skjeppestad kaller derfor fjoråret for «et bra år for Mediacom» selv om det også var krevende.

- Det var et krevende utgangspunkt med bortfall av Møllergruppen året før, samt pandemien som var utfordrende for oss alle. Tross rammebetingelsene leverer vi en resultatforbedring sammenlignet med året før. Dette takket være dedikerte, dyktige og engasjere kollegaer som både har stått side om side med våre kunder gjennom en vanskelig og uoverstigelig periode, men som også vært med å vinne nye kunder til Mediacom, sier Skjeppestad.

Hun at Mediacom i fjor var et av det mestvinnende byråene i Norge.

- Vi kunne ønske blant annet Plantasjen, Circle K og Clas Ohlson velkommen til oss. Med det har vi både resultatforbedring, godt fornøyde kunder og stor fart med oss inn i 2021, sier hun.

I Mediacom jobber det rundt 65 personer og totalt i Group M jobber det rundt 225 mennesker. Søsterbyråene til Mediacom er Wavemaker og Mindshare.

Mediacom-omsetningen falt med over 200 millioner kroner – ny storkunde på vei ut