Mediebyråtopp mener Google-sjefen har én stor utfordring i jakten på TV-pengene

Youtube har allerede halvparten av det digitale TV-markedet, men tidligere Discovery-sjef vil sikre seg enda mer av annonsekaken.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi Journalist

Sjefen i Google Norge, Tine Austvoll Jensen, har ambisjoner om å ta en større del av annonsekronene som i dag tilfaller TV-bransjen. Det forteller hun i et intervju med Kampanje. Hun mener det har skjedd en vesentlig endring i hvordan nordmenn bruker Youtube, og viser til en undersøkelse Talk Shoppe har utført for Google. Der kommer det blant annet frem at 48 prosent av befolkningen ser Youtube sammen med andre.

- Det har vært et markant skifte, og jeg er usikker på om alle helt har fått det med seg. Youtube har blitt voksent og mange definerer det som TV. Den har kommet inn på den store skjermen i stua og det foregår mye samseing. Når vi har kommet til det punktet, så skjer det mye spennende for annonsørene, sier hun til Kampanje.

Les mer: Google-sjefen varsler tøffere kamp om TV-budsjettene - men først må hun bryne seg på kulturministeren

Discovery: - Ser at Youtube er blitt en betydelig aktør

Før hun ble sjef for Google Norge, ledet Tine Austvoll Jensen Discovery Networks Norge, som blant annet driver TVNorge og Discovery+. Der frykter de ikke konkurransen fra Youtube.

- TV som produkt står fortsatt utrolig sterkt når det snakkes om å vise til effekt for annonsørenes investerte kroner. Dette vet vi kommer til å være gjeldende i mange år fremover. Nå skal ikke vi spekulere for mye om tallene til Youtube, men TV er og vil fortsatt være synonymt med seing på den store skjermen og samseing. Summen av dette vet vi er unikt for å skape oppmerksomhet og følelser som til syvende og sist gjør TV til grunnpilaren i mediemiksen til så mange annonsører, sier Martin Bekken. Han er ansvarlig for Discovery sitt digitale annonseprodukt

- Merker dere noe til dette skiftet som hun snakker om?

- Vi ser at Youtube er blitt en betydelig aktør og er en del av samtalen når det kommer til fordeling av annonsekronene. Men samtidig opplever vi utrolig høy etterspørsel på varelageret vårt og vi vet hvor viktig dekningen vi leverer er.   

Bekken forteller at de allokerer mye ressurser til teknologi, infrastruktur og utvikling  for å styrke det digitale annonseproduktet på Discovery+, der de i likhet med Youtube selger digitale videoannonser.

- Som norsk publisist er vi i en posisjon hvor vi kan tilby et premium digitalt annonseprodukt i langt format hvor en god andel konsumeres på den store skjermen. Og samtidig har annonsørene muligheten til å plassere reklamen sin på en plattform som viser norsk kvalitetsinnhold som er 100 prosent «brand safe», dette vet vi står høyt i kurs hos de som kjøper online video.

Ikke overbevist:

- De underliggende mekanismene for hvorfor man går inn og ser på Youtube, har ikke endret seg så veldig, sier Harald Eide-Fredriksen i Dentsu.

Tror Youtube omsetter for 300 millioner

Harald Eide-Fredriksen er medie- og forhandlingsdirektør i Dentsu Norge og har et overordnet ansvar for medieinvesteringene byrånettverket forvalter på vegne av sine kunder.

Han er ikke umiddelbart enig med Google-sjefen i at det har skjedd et markant skifte i hvordan nordmenn bruker Youtube, men understreker at han ikke har sett undersøkelsen hun viser til. 

- De underliggende mekanismene for hvorfor man går inn og ser på Youtube, har ikke endret seg så veldig. Det er en portal for utrolig mye innhold, både profesjonelt produsert og brukergenerert, men jeg ser ikke for meg at majoriteten kommer inn i sofakroken, sier Eide-Fredriksen.

Han anslår at Youtube i dag står for halvparten av all omsetning av online video-reklame i Norge. Det utgjør en omsetning på over 300 millioner kroner av et marked som ifølge IRM vil være på 630 millioner kroner i år. Det tradisjonelle TV-markedet er til sammenligning på nærmere 3,5 milliarder kroner.

- Er Youtube en kanal man bruker når tradisjonell TV er utsolgt? 

- Youtube er ikke alltid en naturlig arvtaker for en TV-kampanje du ikke får på lufta. Online video er så utrolig mye forskjellig, og en seks sekunder «bumper ad» på Youtube bør være produsert og utformet på en annen måte enn en 45 sekunder lang profilfilm på TV 2.  

- Hva blir Tine Austvoll Jensens største utfordring når hun vil by TV-kanalene på større konkurranse? 

- Utfordringen blir å tilby en seeropplevelse og et miljø som gjør at folk også tar til seg det kommersielle budskapet med samme interesse som i en kinosal eller foran TV-skjermen en lørdagskveld. I den forstand hinter hun vel mer om hvor hun ønsker å være, mer enn hva som er faktabasert. 

- Mange TV-seere blir borte

Som Kampanje tidligere har skrevet, viser Kantars TV-målinger nå et kraftig fall i TV-seingen etter en periode med vekst.

Noe av utfordringen for annonsørene er at ikke alle seere som forsvinner fra lineær-TV dukker opp hos kommersielle online video-kanaler, sier Eide-Fredriksen.  

- Mange blir borte. De går over til lukkede strømmetjenester eller andre, ikke-kommersielle strømmetjenester. NRK er en av de største strømmeaktørene i Norge og det gavner ikke det kommersielle markedet.

Mediebyråtopp mener Google-sjefen har én stor utfordring i jakten på TV-pengene