Nå må Tusvik og Tønne følge presseetikken: - Blir ikke mindre morsomme av å ikke slenge dritt

Den ellers frittalende Sigrid Bonde Tusvik ønsker ikke å svare på Kampanjes spørsmål.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

I dag morges slapp Schibsted nyheten om at podkast-duoen Tusvik og Tønne går til Schibsted-plattformen PodMe.

Det er de frittalende komikerne Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne som står bak det som til nå har vært Norges største uavhengige podkast. 

Med ujevne mellomrom har podkasten høstet kraftig kritikk for å «spre sladder, udokumenterte påstander og tull om norske kjendiser bare fordi de kan», slik Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten ordlegger det.  

Kritiker og forfatter Erle Marie Sørheim har også skrevet kritiske innlegg om det hun kaller Tusvik og Tønnes «verbale gapestokk» i VG og Kampanje.

- Aldri før har jeg opplevd at en person som er mer kjent og mektig enn meg har flekset musklene sine på denne måten for å få meg til å holde kjeft. Aldri har jeg sett noen så aktivt jobbe for å få en debattmotstander til å kaste inn håndkleet fordi trykket blir for stort. Og det til et kor av hånlatter fra dem og deres Phungfolk (kallenavnet på tilhengerne deres, red. anm.), som virtuelt har stått og peket og ledd, skrev Sørheim i innlegget hos Kampanje. 

- Forventer at de tar Vær Varsom-plakaten alvorlig

Nå forventer Sørheim at Schibsted tar Vær Varsom-plakaten alvorlig, også i podkast-satsingen sin.

- Det er ingen grunn til at de nye ikke skal måtte forholde seg til pressens regelverk når de kringkastes av et mediehus, sier hun. 

- Håper du at de kommer til å ha en annen tone i podkasten fremover, eventuelt invitere personer til å svare på kritikk de utsettes for?

- Jeg ønsker ikke at Tusvik og Tønne skal måtte legge om stilen, men jeg tror bare det vil heve episodene at de må være seg litt mer bevisst etiske regler for hva man kan si om folk på lufta. Det har virket som om de har vært veldig blinde for egen posisjon. De kan si alt de vil, mener de, men det er veldig få andre som sitter i den posisjonen de gjør, så dermed blir det en veldig skjev maktabalanse. Jeg tror ikke Tusvik og Tønne blir noe mindre populære eller morsomme av å ikke slenge drit om navngitte folk, sier Sørheim. 

Les også: - Jeg har både spisst ansikt og er spiss i kjeften. Det orker ikke folk

Schibsted: - Tror at vi skal finne balansen

Siv Juvik Tveitnes, konserndirektør forSchibsted News Media, sier at det kun er de nye episodene som produseres som vil være en del av abonnementsproduktet PodMe. 

- Tusvik og Tønne har tidligere fått kritikk for å være for frittalende. Blir det en annen tone nå som de er en del av et redaktørstyrt medium? 

- Tusvik og Tønne vil gå inn under PodMe, som er en del av Schibsteds News Media. Daglig leder Kristin Heimdal styrer etter Redaktørplakaten og den redaksjonelle friheten er og skal være stor. Tusvik og Tønne skal være en del av dette - de skal fortsette å være ærlige, personlige og åpne. Vi skal ta det samme konseptet fra deres åpne podkast og inn til oss, sier Tveitnes. 

- Da betyr det at de må «tone ned» litt? 

- De har jo ønsket å være en del av dette, men både vi og Tusvik og Tønne tror at vi skal finne den balansen mellom å være åpen og konfronterende, men samtidig være innenfor rammene av det å være redaktørstyrte. Så det er jeg helt sikker på at kommer til å gå bra. 

- I fjor hadde vi et innlegg av forfatter og kritiker Erle Marie Sørheim, der hun kritiserer Tusvik og Tønne for å henge henne ut og «å sende» «phungfolket» etter henne, heller enn å møte henne til debatt. Slikt kan ikke skje lenger? 

- Det er vanskelig for meg å kommentere det som har vært hennes historie med dem, så hva de har sagt og gjort tidligere som en frittstående podkast, det påvirker ikke vårt samarbeid. Vi inngår vårt samarbeid 7. desember. De er veldig motivert for det, vi er veldig glade for at de kommer til PodMe, vi tror det vil styrke produktet. Jeg er sikker på at det vil gå fint, sier Tveitnes. 

Kampanje har kontaktet Sigrid Bonde Tusvik via mail og telefon. Hun ønsket ikke å kommentere saken og henviser oss til Siv Juvik Tveitnes. 

Nå må Tusvik og Tønne følge presseetikken: - Blir ikke mindre morsomme av å ikke slenge dritt