Barth Eide er regjeringens sosiale medier-favoritt: - Den mest populære politikeren

Se hvilke statsråder som har flest følgere, omtales mest - og hvem som har mest positiv og negativ omtale.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Teknologi og medieovervåkningsselskapet Meltwater har på oppdrag fra Kampanje hentet ut data om hvordan statsrådene gjør det i sosiale medier. Hvilken av statsrådene genererer mest omtale i sosiale medier, og hvem har flest følgere? Og ikke minst - hvem får mest positiv omtale, og hvem får mest negativ? 

Se listene nedover i saken. Målingen er utført mellom 1. januar og 3. november i år. 

Benedicte Kristiansen, strategisk direktør i Meltwater, sier funnet hun er mest overrasket over, er at Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum har fått såpass mye negativ omtale på sosiale medier. 

- Han er på bunnen sammen med Kjersti Toppe og Ingvild Kjerkol, som er interessant med tanke på at han er partileder for ett av to partier som sitter i regjering, sier Kristiansen. 

I tillegg til å være en av statsrådene med mest negativ omtale, havner Vedum også på andreplass – etter statsminister Jonas Gahr Støre – over de mest omtale statsrådene. 

Analysen viser videre at den negative omtalen av Vedum kommer i hovedvekt fra diskusjoner rundt at han ikke holder sine lovnader. Blant annet får Vedum massiv kritikk rundt den manglende evnen til å bevare Ullevål Sykehus, og dette skaper diskusjoner rundt mistillit på sosiale medier. 

- I tillegg diskuteres ofte tvang og kommunesammenslåing i relasjon med Vedum, som kan tyde på at norske folk har negativt engasjement rundt denne tematikken. Om det er overraskende at dette skaper negativ omtale kan man spørre seg, sier Kristiansen.

Mest populære og minst populære statsråder

 

Statsråd Totale omtaler Positiv omtale Negativ omtale
1. Espen Barth Eide 15.000 21 prosent 12 prosent
2. Anette Trettebergstuen 2840 21 prosent 12 prosent
3. Bjørnar Skjæran 1910 22 prosent 17 prosent
4. Hadia Tajik 7100 20 prosent 15 prosent
5. Anniken Huitfeldt 8280 19 prosent 11 prosent
6. Jonas Gahr Støre 97.600 19 prosent 17 prosent
7. Ola Borten Moe 3911 19 prosent 17 prosent
8. Ingvild Kjerkol 14.700 18 prosent 17 prosent
9. Trygve Slagsvold Vedum 52.700 17 prosent 16 prosent
10. Kjersti Toppe 6.3100 12 prosent 21 prosent

 

Vedum vil ikke bruke mer tid på sosiale medier

- Prosentvis har Kjersti Toppe fått aller mest negativ omtale, mens Bjørnar Skjæran har fått aller mest positiv. Hva vitner dette om? 

- Analysen vi har gjort viser at de tre statsrådene med mest negativ omtale er Kjersti Toppe, Trygve Slagsvold Vedum og Ingvild Kjerkol. Diskusjonene på sosiale medier viser at mange er misfornøyde med tiltak som deres ministerpost utretter i samfunnet, sier Kristiansen.

Tidligere denne uken ble en falsk konto som utga seg for å være Vedum feilaktig verifisert av Twitter, men finansministeren er stadig vekk fraværende både på Twitter og Instagram.

Statssekretær Lars Vangen svarer ikke på om han er overrasket over mengden negativ omtale om Vedum, men svarer følgende i en epost til Kampanje: 

- Vi er opptatt av å løfte en politikk som gjør hverdagen bedre for vanlige folk. Slagsvold Vedum er opptatt av at folk og lokalpolitikere lokalt skal bestemme mer over hvordan de ønsker ha sine lokalsamfunn. Av den grunn har han vært kritisk til tvangssammenslåingene og overkjøringen av folk og lokaldemokrati som Høyre og resten av regjeringen med støtteparti stod for i forrige periode. Senterpartiet må stå for den poltikken vi har, og kan ikke snu oss etter vinden på Twitter eller sosiale medier.

- Slagsvold Vedum har valgt å ikke bruke tid på Twitter, og heller bruke mer av tiden sin på å møte folk direkte og se dem i øynene. Møtet mellom mennesker er fortsatt det mest sosiale «mediumet» vi har. Vi vil fortsette å prioritere reiser og møte med mennesker foran å bruke mer tid på digitale plattformer.

Barth Eide får mest positiv omtale

På toppen over statsrådene med mest positiv omtale ligger klima- og miljøminister Espen Barth Eide, kulturminister Anette Trettebergstuen og som tidligere nevnt, Skjæran.
 
- Espen Barth Eide er den mest populære politikeren i sosiale medier i gjennomsnitt, med 21 prosent positiv omtale, i tillegg til mange omtaler. Han topper sammen med Bjørnar Skjæran, men Skjæran skaper på langt nær ikke like mange omtaler i norske medier, diskusjonsforum og sosiale medier som Barth Eide, til tross for at han får 22 prosent positiv omtale, sier Kristiansen.

Hun sier at diskusjonene på sosiale medier viser at Barth Eide oppleves å ha en sentral rolle for å påvirke det grønne skiftet. Blant annet omhandler 24,3 prosent av den faktiske positive omtalen at han virker å være en politiker som har stor innsatsvilje mot å jobbe for en bærekraftig fremtid. 

- Ifølge analysen til Meltwater er Barth Eide sentral for den positive omtalen da det er tematikk rundt grønn klimapolitikk som skaper mest positivt engasjement, samt at i diskusjonsforumer blir det nevnt ofte i positiv forstand at Barth Eide jobber med stor innsatsvilje, sier hun. 

Barth Eide sier til Kampanje at det er vanskelig å svare på hvorfor han har såpass mye positiv og relativt lite negativ omtale i sosiale medier.

- Jeg forsøker jo å formidle sakene jeg jobber med på en måte som er tilgjengelig for folk. Samtidig har jeg et prinsipp jeg forsøker å alltid holde meg til, nemlig å ikke snakke andre ned eller konfrontere. Jeg prøver å snakke med folk og ikke til folk. Det tror jeg mange setter pris på.

Barth Eide: - Holder i kanalene selv

Barth Eide sier at han tar i bruk ulike sosiale medier, men primært Twitter, Facebook og Instagram.

- Det er jo litt ulikt publikum og ulik måte å kommunisere på. Facebook egner seg for deling av lengre oppdateringer og mer diskusjon i med vanlige folk i Norge gjennom kommentarfeltene. På Twitter når jeg ut til flere i mitt internasjonale nettverk. Jeg brukte dette mediumet til å dele oppdateringer med korte budskap fra klimatoppmøtet i Glasgow. Instagram bruker jeg til litt mer uformell kommunikasjon, herunder for å ta folk med litt på «baksiden» av nyhetene. Jeg holder i alle disse kanalene selv, forresten, det er ikke noe jeg setter bort til andre. Dette for å sikre en personlig stil.

- Tror du det blir vanskeligere å opprettholde populariteten din i sosiale medier, nå som du er klima- og miljøminister? 

- Jeg har i hvert fall tenkt å fortsette å dele informasjon og synspunkter knyttet til mitt arbeid, og engasjere meg i diskusjoner med folk. Om man er populær eller ei varierer jo veldig basert på hva som er på dagsorden. Den siste tiden har det vært mye oppmerksomhet rundt klimatoppmøtet i Glasgow. Så langt har jeg opplevd å få mye positiv respons på sosiale media. Men etter å ha jobbet med dette feltet i noen år har jeg jo god erfaring med at klimapolitikken engasjerer voldsomt, og det både på godt og vondt. Så man bør tåle litt i denne jobben, sier Barth Eide. 

Facebook har vært i hardt vær den siste tiden, og har fått spesielt mye kritikk som følge av lekkasjene etter varsler-saken.

- Hvordan vurderer du ditt fremtidige forhold til Facebook? 

- Saken er alvorlig, og jeg tenker det er viktig å ha en kritisk vurdering av hvordan man bruker denne plattformen. Det er liten tvil om at Facebooks algoritmer kan bidra til ytterligere polarisering, gjennom at folk mer og mer trekkes inn i ekkokamre, der det er lettere å få bekreftet meninger man allerede har enn å møte motforestillinger. 

Les også: Slår alarm om «skrikende behov for regulering»: - Vi kan ikke lenger lukke øynene

Hvilke statsråd skaper mest engasjement online?

Analyse basert på syv forskjellige kildetyper: Facebook, Twitter, Reddit, Instagram, forum, kommentarfelt og blogger.

Statsråder Totale omtaler

Engasjement
daglig snitt 

Følgere Facebook Følgere Twitter Følgere Instagram 
1. Jonas Gahr Støre 97.600 318 omtaler 202.404 156.600 46.100
2. Trygve Slagsvold Vedum 35.100 114 omtaler 62.891 - -
3. Espen Barth Eide 12.900 42 omtaler 37.500 3.389 2.541
4. Ingvild Kjerkol 11.600 38 omtaler 3.223 5.717  
5. Anniken Huitfeldt 8.280 27 omtaler 11.146 33.700 7.921
6. Hadia Tajik 7.100 23 omtaler 62.270 1.199 10.900
7. Kjersti Toppe 6.3100 21 omtaler 3.004 4.340  
8. Ola Borten Moe 3.991 13 omtaler 4.985 - -
9. Anette Trettebergstuen 2.840 9 omtaler 5.412 15.300 6.348
10. Bjørnar Skjæran 1.910 6 omtaler 15.709 1.104 -

 

- Mye positiv omtale rundt kanaler fra Høyre og KrF

Kristiansen sier at deres analyse viser at statsrådene ikke benytter seg av hele bredden som sosiale medier har å tilby, og at det i hovedvekt er Facebook og Twitter som blir brukt. 

- Meltwater overvåker alt fra kommentarfelt, til Twitter, Facebook, forum, Reddit og så videre. Våre konsulenter pleier alltid å anbefale våre kunder å være til stede der målgruppen befinner seg, og det samme gjelder for statsråder. Det er viktig at man fokuserer på å spre budskapet sitt aktivt, og gjør dette på en engasjerende måte. Eksempelvis vet vi at Instagram engasjerer en yngre målgruppe, og kan være et effektivt virkemiddel for statsstråder som ønsker å spre budskap til disse aldersgruppene, sier hun. 

- Hva kan statsrådene selv gjøre for å få ned den negative og øke den positive omtalen i sosiale medier? 

- Som inspirasjon ser vi i analysen at mye positiv omtale sentrerer seg rundt kommunikasjon fra Høyre sine sosiale kanaler. Følgerne lar seg engasjere av, og kommenterer rundt, der innholdet består av humor eller er av personlig preg. Dette kan i denne sammenheng være en indikator på vellykket innholdsstrategi, da det har skapt nærmest en dobling av økt positivt engasjement for eksempelvis Erna Solberg i sosiale medier mot foregående periode, avslutter hun.

Barth Eide er regjeringens sosiale medier-favoritt: - Den mest populære politikeren