Amedia-sjef varsler økt satsing på ny plattform etter rakettvekst: - Publikum har talt

140.000 +Alt-abonnenter kan ikke ta feil. - Vi lever i plattformenes tid, sier Anders Opdahl.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Amedia bikker i disse dager 140.000 betalende abonnenter på +Alt, som gir tilgang til all journalistikk fra 900 journalister i over 70 av konsernets aviser i hele Norge.

Det utgjør en vekst på 40 prosent fra november i fjor, da Amedia gikk ut med et tall på 100.000.

- Flertallet av våre nye kunder kommer som kommer til vår lokaljournalistikk velger helhet fremfor enkelt avis. Publikum har talt. Det forplikter og setter retning, fortalte konsernsjef Anders Opdahl da han sparket i gang Kampanjes årlige Media Business-konferanse på Hotell Continental torsdag morgen.

Budskapet hans er at vi lever i «plattformenes tid». Det må også Amedia ta konsekvensen av.

- Hva slags retning setter dette for Amedia?

- Føringene for brukervaner i mediebransjen styres ikke lenger av logikken i papiravismarkedet. Vi konkurrerer med store strømmegiganter. Det gjør noe med forventningene. Vi ser i større grad på tilgang til journalistikk som en redaksjonell tjeneste. Vår jobb er å tilby de tjenestene basert på det vi representer som konsern eller i partnerskap, samtidig som vi sikrer at journalistikken har en redaktør, merkevare og en tradisjon som avsender. 

- Dette er et pågående utviklingsarbeid

Han understreker at de ikke vil bevege seg bort fra enkelttitler.

- Nei, det er helt utelukket. Titlene er vår kjerne. +Alt er et pågående utviklingsarbeid, men der de sosiale medieplattformene dyrker individet, kommer plattformvalgene vi gjør til å forsterke de redaktørstyrte institusjonene som avisene representerer.

- Kan det bli utfordrende å få folk til å forstå hvor alt innholdet kommer fra hvis de abonnerer på alt?

- En av de tydelige tilbakemeldingene vi får fra publikum er at de ønsker brukeropplevelser som gjør at de kan få mer av innholdet tilgjengeliggjort, og det skal vi gjøre. Samtidig skal vi passe på at vi er ekstremt tydelige på hvilken journalistikk som kommer fra Tønsbergs Blad, Nordlys eller Nettavisen.

- Snakker vi om en app?

- Selv vi som stiftelseseid virksomhet må være forsiktige med å gå ut med alle forretningshemmeligheter. Vi snakker om en plattform-tenkning, og ideen er at vi, i stedet for å være leilendinger på amerikanske plattformer, kan lage en plattform selv som hensyntar de oppgavene vi har som demokratiske virksomheter i Norge.

- En slags Facebook for mediebransjen?

- Det er et for tabloid bilde, men vi må forholde oss til plattformer som kan bidra til økt finansiering av journalistikk i hele Norge. Ikke fordi jeg vil det, men veldig mye av brukernes vaner dannes på og av plattformer. Forholder vi oss ikke til det, vil redaktørstyrte medier tape kampen om folks tid og tillit, uansett hvor mye politisk hjelp og konsesjon vi får.

Les også: Medie-Norge frykter ny «cookie-lov» - ber regjeringen om unntak fra samtykkekrav

Amedia-sjef varsler økt satsing på ny plattform etter rakettvekst: - Publikum har talt