Kristiania-topp forsvarer omstridt Westerdals-grep - har ikke økonomi til å forvalte seks merkevarer

Men markeds- og kommunikasjonsdirektøren møter også motstand hos egne ansatte.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Avgjørelsen om å fjerne Westedals fra logoen til Høyskolen Kristiania – som fremover bare skal hete Kristiania – har vekket reaksjoner både blant nåværende og tidligere studenter.

Skolen annonserte endringen i et innlegg på den offisielle Instagram-kontoen til Westerdals mandag. «Ubehagelig, «trist» og «tragisk beslutning» var blant tilbakemeldingene som rant inn fra brukerne før skolen gjorde kontoen privat og dermed stengte for nye kommentarer.

Les også: Byråtopper kritiske til Westerdals-vraking: - Mye forsvinner sammen med navnet

Også blant de ansatte finnes det motstemmer. Førstelektor i Art Direction Liv Evjan ved Westerdals institutt for kreativitet, fortelling og design mener vi nå ser konsekvensene av Løvenskiolds salg av Westerdals i 2017. Det var et salg som ifølge Evjan naturligvis fikk konsekvenser for Westerdals som merkevare.  

- Høyskolen Kristiania ønsket å samle alt under én paraply og én merkevare. Vi har i flere runder argumentert for at det er lurt å tydeliggjøre «sub brands», og det har blitt hørt ved å gjemme oss bort i to institutter, sier hun til Kampanje.

Har vært kritisk:

Førstelektor Liv Evjan ved Westerdals institutt for kreativitet, fortelling og design mener merkevaren kan forvaltes på en bedre måte enn det skolen gjør nå. Foto: Kristiania

- Har latt en sjanse gå fra seg

Allerede før ledelsen tok avgjørelsen om å samle hele høyskolen under én logo, ble Westerdals-logoen stadig mindre benyttet ifølge Evjan.  

- På én måte skjønner jeg at det måtte bli sånn, men på den andre siden har skolen latt sjansen til å kommunisere til ulike målgrupper med flere «sub brands» gå fra seg, sier Evjan.

Hun er selv utdannet Art Director på Westerdals. I dag er hun programansvarlig for dette bachelorprogrammet. For dem har jungeltelegrafen og den høye kjennskapen til Westerdals vært viktig, forteller hun 

Westerdals har et av Norges beste omdømmer innen kreative fag som er verd å verne om. 

At Westerdals-navnet består på instituttene for kreativitet, fortelling og design, og film og medier tror hun betyr lite i den store sammenhengen.

- Hvis man leter godt nok så finner man det inni nettsidene. Det oppleves som et slags plaster på såret.  Men å utvikle de to Westerdals-instituttene som ett «sub brand» krever en ny strategi. 

- Hvordan tror du Westerdals-instituttene vil klare seg i markedet når Westerdals-merkevaren fases ut?

- Vi utdanner stadig studenter som vinner internasjonale priser, særlig innen markedskommunikasjon og TV- og konseptutvikling. Vi er den skolen som setter en standard. Det er først og fremst logoen som nå fjernes, mens både historien, navnet og merkevaren fortsatt lever i de bransjene hvor Westerdals er et kvalitetsstempel. Og det mener jeg kan forvaltes på en bedre måte.  

Forsvarer avgjørelsen

Markeds- og kommunikasjonsdirektør Stein Oddvar Evensen i Kristiania forteller at strategien er lagt med utgangspunkt i økonomien til skolen og ambisjonen om å bli et arbeidslivsuniversitet.

- De fleste ansatte ved Kristiania vet er at institusjonen ikke har økonomi til å forvalte seks merkevarer. Kristiania er uavhengig ideell stiftelse med ambisjon om å bli et arbeidslivsuniversitet. Vi anvender våre ressurser på å utvikle det vitenskapelige miljøet og utdanningstilbudet for å nå dette målet, sier han.

Han minner om at Kristiania har fire ulike fagområder hvor de kreative fagene Westerdals har, er organisert i avdeling for kunst, design og media.

- Kristiania bevarer de kreative fagområde som Westerdals representerer. De har fortsatt de samme undervisningsfasilitetene, de har fortsatt de samme faglige ansatte og de har blitt mange flere ansatte etter overtakelsen i 2017. De har også fortsatt den samme pedagogisk undervisningsmodellen, vi tar fortsatt opp få studenter med krevende opptaksprøver, og studentene er fortsatt minst like attraktive som tidligere.

Kristiania målte kjennskapen til merkevarene sine i juni i år ved hjelp av Starcom. Resultatene viste at Kristiania hadde en kjennskap på 47 prosent og Westerdals på 29 prosent i aldersgruppen 18 til 45 år.

Les også: Kristiania vraker Westerdals fra logoen - studenter reagerer sterkt

- Tydelig at Janne leser kommentarfeltene

Tidligere Westerdals-student, nå kreativ leder i Pol, Janne Brenda Lysø har også vært kritisk til avgjørelsen. Hun mener heller ikke at skolen har klart å begrunne den godt nok.

- Jeg skulle ønske det var en litt bedre forklaring på hvorfor de velger å gå bort fra navnet. Å gå bort fra merkevaren Westerdals. Det er nesten ironisk at skolen som skal lære bort merkevarebygging ikke lykkes med å kommunisere, og begrunne, valget. Når jeg leser hva folk tenker så virker det samtidig som en avgjørelse som ikke alle er skjønt enige om i systemet heller, sa Lysø til Kampanje tirsdag

Stein Oddvar Evensen er ikke enig.

- Det er tydelig at Janne leser kommentarfeltene og ikke pressemeldingen eller artikkelen til Kampanje. Begge forklarer at Kristiania ønsker å konsolidere merkevaren, vi skal fremstå som ett samlet Kristiania fordi institusjonen skal både styrke posisjonen og forberede merkevaren mot å bli et universitet.

Kristiania-topp forsvarer omstridt Westerdals-grep - har ikke økonomi til å forvalte seks merkevarer