Overlegne norske skiløpere bekymrer NRK: - Må passe på at vi ikke blir for suverene

Men sportsredaktør Espen Olsen Langfeldt tror ikke skiskytningen vil lide samme skjebne som langrennsporten.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Forrige helg var det nasjonal åpning av skiskyttersesongen på Sjusjøen. Rennet var generalprøven før verdenscupen braker løs denne uka. Det var naturlig nok flest nordmenn som stilte til start på Sjusjøen, men også en god del utenlandske skiskyttere hadde tatt turen til en av Innlandets store skisentraler. Fellesstarten for herrer, som gikk søndag ettermiddag, var det mest populære rennet og hadde en seertopp på 297.000 seere på NRK. Også kvinnenes fellesstart samlet godt med seere, og på det meste så 251.000 seere på rennet. Espen Olsen Langfeldt, sportsredaktør i NRK, forteller til Kampanje at seertallene var bedre enn forventet.

- Vintersesongen er endelig i gang, og vi er veldig godt fornøyde med at opptil 300.000 fulgte oss under sesongstarten i skiskyting på Sjusjøen. Fremover vil vi vise mye skiskyting på NRK, og det er definitivt en av våre største satsninger denne vinteren, sier Olsen Langfeldt.

Tema etter rennene ble imidlertid de norske skytternes dominans. Det nyinnførte flourforbudet, som tilsier at man ikke kan smøre med smørning tilsatt fluor, så ut til å gi Norge en stor fordel i løypa. Det bekymrer skiskytterekspert Ola Lunde.

- Jeg blir skremt av det jeg ser. Er det sånn det skal være utover vinteren har ikke utlendingene sjans til å henge med i løypa. Det er ikke bra for idretten, sa eksperten til NRK etter rennet.

Harri Luchsinger, som er Ola Lundes skiskytterekspert-kollega i NRK, mener det interrnasjonle skiskytterforbundet burde endre spillereglene for behandling av ski, eller i aller ytterste konsekvens, gjøre skiskyting til en sommeridrett for å jevne ut fordelene.

- Noen av de store nasjonene som Tyskland, Sverige og Frankrike vil sikkert henge med i enkeltrenn, slik vi så at Frankrike gjorde på sesongåpningen i langrenn på Beitostølen. Men over en hel sesong vil fluorforbudet sannsynligvis gjøre Norge enda mer overlegen før start, skriver han i en analyse på NRK.

Har troen:

Espen Olsen Langfeldt tror skiskyting som TV-idrett vil holde seg på et godt nivå gjennom sesongen. Foto: Eivor Eriksen.

- Må passe på at Norge ikke blir for suverene

Espen Olsen Langfeldt forventer imidlertid større konkurranse fra de andre nasjonene når verdenscupen braker løs i Östersund lørdag, enn hva nordmennene fikk forrige helg. 

- Det har vært jevnere i skiskyting en i for eksempel langrenn. Det har vært en større europeisk bredde enn i langrenn. Men vi håper på at i rennene videre så vil det være en større internasjonal konkurranse.

- Er du redd for at den norske dominansen kan virke ødeleggende?

- Vi så at særlig på herresiden var det stor dominans. Vi må passe på at Norge ikke blir for suverene i vinteridretter, og at det blir mer spenning.

Blant idrettene som har hatt røde seertallpiler de siste årene, og hvor det har blitt diskutert at den norske dominansen er for stor, finner vi langrenn. Olsen Langfeldt tror ikke skiskyting vil lide av det samme som langrenn, og han forteller at skiskytterne har klart å holde på TV-seerne.

- Er du redd for at skiskyting vil bli «det nye langrenn»?

- Jeg tror ikke det. Slik situasjonen er nå er skiskyting en idrett med større spredning og flere gode nasjoner enn i langrenn.

- Hvordan har skiskyting holdt seg med tanke på seere de siste sesongene?

- Skiskyting har holdt seg bedre enn de nordiske grenene. Det ser vi både ute i Europa og her hjemme i Norge.

- De første rennene ofte kommer brått på

I Norge er det NRK og TV 2 som deler på TV-rettighetene til skiskyting. Olsen Langfeldt forteller at rettighetene er delt omtrent på midten, og han tror det er en fordel at idretten kun går på to kanaler.

- Jeg tror fremdeles det er krevende for sportsinteresserte å gå gjennom denne kanalslalåmen hver eneste helg, sier Olsen Langfeldt og henviser til blant annet nordiske grener.

Nordiske grener, som består av langrenn, hopp og kombinert, er blant idrettene som de siste årene har blitt sendt på Viaplays plattformer, NRK og TV 2. I tillegg går de olympiske lekene på Discovery.

Olsen Langfeldt har troen på at skiskyting vil holde på seere også denne sesongen - til tross for norsk dominans under den nasjonale åpningen.

- Jeg tror interessen holder seg. Det ser både vi og TV 2 som forvalter rettighetene. VM i skiskyting er jo det største for oss og TV 2 i løpet av vinteren med tanke på vinteridretter.

Han forsikrer om at skiskyting blir å se på NRK og TV 2 i hvert fall «noen år til», og har samtidig troen på at helgens seertall vil øke utover denne sesongen.

- Det vi vet er at de første rennene ofte kommer brått på det norske folk. Vi er fortsatt i tidlig november. Spesielt med tanke på skiskyting må i et stykke ut i vintersesongen før vi finner de høyeste tallene.

Overlegne norske skiløpere bekymrer NRK: - Må passe på at vi ikke blir for suverene