Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
INNSIKT
Tirsdag kveld kom nyheten om at de to nordiske satellitt-tv-selskapene Canal Digital og Viasat slås sammen til en ny stor tv-gigant med over 1,25 millioner tv-kunder og en omsetning på over syv milliarder kroner. Den som skal lede den nye nordiske tv-giganten blir norske Bjørn Ivar Moen som i april tok over jobben som ny Canal Digital-sjef.
- Dette er veldig spennende nyhet og med dette får vi en spiller med fornyet evne til å levere godt i det nordiske tv-markedet, sier Bjørn Ivar Moen til Kampanje tirsdag kveld.
Sammenslåingen kommer på et tidspunkt hvor kundene til Canal Digital og Viasat blir stadig færre i en tv-hverdag der mer av konsumet skjer i de tradisjonelle tv-kanalenes nye tv-apper og på nye strømmeplattformer som Netflix og HBO.
Les også:
Bjørn Ivar Moen
Onsdag morgen legger Telenor og Canal Digital frem sine tall for årets tredje kvartal. Tidligere tall fra Telenor viste at fallet i antallet abonnenter det siste året har vært på 50.000 kunder. På det meste - for ti år siden - var antallet abonnenter i Norden på over én million, så rundt en kvart million kunder har forsvunnet i løpet av disse årene.
Også Viasat har opplevd et betydelig dropp i antall tv-abonnenter.
- Hvorfor måtte Canal Digital og Viasat slå seg sammen?
- Både Viasat og Canal Digital har en kundemasse som er fallende og da er det naturlig å se dette i sammenheng slik at vi kan bli en bedre og større aktør, sier han.
- Er det to solnedgangsselskaper som slår seg sammen?
- Ved å slå sammen de to paraboltjenestene så får vi en lenger livsyklus på selskapet og i tillegg får vi også en IPTV-del som Viasat har på det svenske markedet. Dette gir oss fornyet kraft og jeg velger heller å se det i den retningen, sier han.
Den nye tv-fusjonen vil ha en stor prislapp og i pressemeldingen sendt ut tirsdag kveld anslår de to selskapene at det vil koste inntil 830 millioner kroner å slå sammen de to selskapene. Samtidig vil det nye og sammenslåtte selskapet frigjøre kostnader for opp til 600 millioner kroner med en helårseffekt fra 2022.
Les også:
Hva det nye og sammenslåtte selskapet vil bety for de rundt 1,25 millioner kundene som selskapet nå får,mener den nye nordiske tv-sjefen det er for tidlig å si noe om.
- Ja, det er litt tidlig å konkludere på dette, men det vi kan si er at vi kommer til å bruke krefter fra både Canal Digital og Viasat til å lage så gode tv-tilbud som mulig. Dette blir et veldig spennende selskap, sier Moen.
Når Nent og Telenor nå velger å slå sammen sine satellitt-tv-operasjoner, står det også om kampen om å ha det beste innhold i konkurranse med både andre tv-plattformer, tv-hus som TV 2 og Discovery og ikke minst nye internasjonale strømmegiganter. Her har Nent-gruppen det siste året hamstret enormt med attraktiv tv-sport som fotball, håndball og ikke minst vintersport.
- Nent sitter med mye spennende tv-sport, blant annet ski, vil det komme det nye selskapet til gavn?
- Det vil være et selskap som er eiet femti-femti og det vil være armlengdes avstand her til eierne. Men det er klart at dette selskapet vil være interessert i attraktivt innhold som for eksempel ski og vintersport og forsøke å ta dette ut i markedet.
Det har i nesten 20 år vært spekulert i en satellitt-tv-fusjon mellom Canal Digital og Viasat, og Moen mener det må være opp til eierne å kommentere hvorfor fusjonen skjer nå. Fusjonen er fortsatt betinget av en godkjennelse fra Konkurransetilsynet som i tidligere år har vært skeptisk til en slik løsning. Nyheten kommer også i kjølvannet av det store Telia-oppkjøpet av Get som ble godkjent av tilsvarende tilsyn.
- Men med en femti-femti-løsning så var forutsetningene til stede og timingen var riktig, sier han.
- Var du forespeilet dette da du tok på deg jobben?
- I en slik jobb må du alltid være åpen for å finne gode løsninger.
Les også:
Både Nent og Canal Digital har denne høsten dratt ned på bemanningen. Både Telenor og Nent Group har nylig gjennomført store kutt i Norge. I september kunne Kampanje fortelle at den nordiske tv-distributøren Canal Digital skulle kutte rundt 50 årsverk. Det utgjorde 20 prosent av bemanningen i Norge, Sverige, Danmark og Finland.
Les mer: Canal Digital kutter 50 ansatte - skylder på nye tv-vaner og strømmekrigen
I oktober kunne Kampanje melde at Nent kutter 30-50 stillinger i Norge. Det svenske mediekonsernet har gjennomført lignende nedbemanninger i hele Norden.
Les mer: TV3-eier må kutte 30-50 stillinger i Norge: - Trist og tøff dag
Moen sier nedbemanningene ikke har vært en forutsetning for å få til dette.
- Nei det har ingen sammenheng. For Canal Digitals del var dette en justering vi gjorde for å bli mer konkurransedyktige. Dette er en annen nyhet, sier Moen.