Tv-kundene kutter ikke kabelen - Telenor får hjelp fra Hollywood

Telenors tv-sjef innrømmer at hun i dag puster lettere.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Telegiganten Telenor kom denne uken med sine tall for årets tredje kvartal og der kommer det frem at kabel-tv-virksomheten til Telenor holder på kundene. Det til tross for at det snakkes hvor lett det har blitt å kutte kabelen og ta i bruk de nye tv-tilbudene på nett som Netflix, HBO og TV 2 Sumo.

I den ferske tredjekvartalsrapporten heter det at ved utgangen av tredjekvartal hadde Telenor 546.000 betalende tv-kunder på kabel og det var faktisk en økning sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

Salget av internett og tv samlet økte til nesten 1,5 milliarder kroner i kvartalet, opp fra 1,37 milliarder i samme periode i fjor og tv og internett bidrar dermed sterkt til overskuddet på nesten to milliarder kroner for Telenors norske virksomhet.

- Begynner dere å puste litt lettere når dere hører om kabelkutting?

- Ja, det er naturligvis gledelig at publikum ser nytten av å ha en tv-distributør i ryggen. For Telenor og Canal Digital Kabel har det vært avgjørende å bevege seg fra å vise lineær-tv der man hopper mellom kanaler, til å vise fram det mangfoldige innholdet i alle flater, både mobil, nettbrett og pc – samt dekoder, sier den nye tv-sjefen i Telenor Norge, Birgit Bjørnsen.

Det til tross for tilbudet av nye strømme-tv-kanaler bare synes å eksplodere med nye aktører som Amazon Prime Video og varslede satsinger fra blant andre Disney. 

Les også: Her er de nye strømme-tv-kanalene - vi er både spente og litt skremte

- Tv og bredbånd hører sammen

Etter sterkt press fra forbrukermyndighetene ble det i år klart at kabelselskapene Telenor og Get lot bredbåndskundene få kutte ut tv-abonnementene sine. Her ser grepet med å innføre en nettavgiften på rundt 150 kroner for de som velger å si opp tv-abonnementet sitt, også ut til å ha virket.

- Undersøkelser viser at mange sier de skal si opp tv-abonnementet sitt – men så gjør vi det ikke likevel, hvorfor?

- Det vi ser, er at kun én prosent av tv-kundene har gått over til bare å ha bredbånd. For oss har det vært viktigst å vise publikum at tv har stor nytteverdi, selv om koblingssalget har opphørt. Vi vektlegger å tilby en god samlet tv- og innholdspakke med mulighet til å se det du vil når og på hvilken skjerm man ønsker. Tv og bredbånd hører sammen, ettersom lineær-tv og strømming har smeltet mer og mer sammen, sier Telenors tv-sjef. 

Øker prisen kraftig med drahjelp fra Hollywood

Samtidig så har prisene på grunnpakkene eksplodert de siste årene og har på to år gått fra 409 kroner til 469 kroner, en vekst på nesten 15 prosent. Det reflekteres også i den gjennomsnittlige inntekten per kunde som tredjekvartal vokste med 13 prosent til 320 kroner.  

- Hvor lenge kan dere fortsette å skru opp prisene på tv-abonnementet?

- Vi har satset tungt på strømmetjenesten T-We, investering i kvalitetsinnhold, attraktive rettigheter og fleksible løsninger, slik at kundene kan se innholdet akkurat når og hvor de vil. Det er bakgrunnen for prisøkningen. Vi kan aldri utelukke fremtidige prisøkninger, men det klart at vi må hele tiden vurdere prisene opp mot det kunden får av tjenester, sier Bjørnsen.

Telenors parabol-kunder ser ikke ut til å være like overbevist. Her har kundeantallet falt med nye 22.000 abonnenter det siste året og er nå på 843.000 abonnenter.

- Er det godt nytt for Telenor når Disney og kanskje Universal sier de skal trekke ut innholdet sitt fra Netflix å lage egne strømmetjenester?

- Dette bidrar i hvert fall til et større mangfold, noe vi mener er bra. «Once upon a time» fra Disney er den femte meste sette tittelen i T-We, og det viser at publikum finner innholdet de vil se utenfor Netflix.

- Paramount+ kan absolutt bidra til å få inn flere kunder.

T-We er et underholdningsunivers som er tilgjengelig for alle med tv-abonnement hos Canal Digital Kabel. Her får man tilgang til tv-sendinger i sanntid og opptak, strømmetjenester som Netflix og Paramount +, leie av film og musikkstrømming.

Inkludering av strømmetjenester i de tradisjonelle tv-pakkene har vært et annet av grepene til Telenor.  I midten av oktober startet Telenor med å gi tv-kundene tilgang til den nye strømmetjenesten Paramount + via Telenors tv-app T-We. I løpet av fire dager med Paramount + ble bruken av filmer og serier i T-We doblet målt mot uken i forveien, ifølge Telenor.  Den som lokker flest seere fra Paramount er Tom Cruise og den nye Jack Reacher-filmen, «Never Go Back.». 

Telenor ønsker ikke å gå ut med tall på bruken av T-We av konkurransemessige årsaker. 

- Tror du T-we og samarbeidet med Paramount om Paramount+ kan bidra positivt fremover på abonnementssiden og jobbes det med å integrere flere strømmetjenester i tv-pakken til Telenor?

- Paramount+ kan absolutt bidra til å få inn flere kunder. Vi utvikler hele tiden T-We for å være i front på underholdning, innhold for barn, serier og film. Kundene har mye spennende i vente, sier Bjørnsen.

Norge er blant de første landene som får tilgang til strømmetjenesten Paramount +, hvor brukere får mulighet til å se de nyeste storfilmene fra Paramount i det første rettighetsvinduet etter kino- og leiepremieren.

Stabile kundetall:

I den nye medierapporten til Deloitte-konsulentene Joachim Gullaksen (t.v.) og Halvor Moen (t.h.) kommer det tydelig frem at folk velger å holde på tv-abonnementet sitt. Her sammen med researchsjefen i Deloitte, Paul Lee. Foto: Eivor Eriksen.

- Ønsker nok å fremstå som litt mer trendy

I den nyeste utgaven av den store medieundersøkelsen til Deloitte, kommer det frem at norske tv-kunder har et stykke å gå før de setter handling bak ordene om å si opp tv-abonnementet og avslutte kundeforholdet med kabel-tv-operatører som Telenor og Get. 

- Det er mange som sier de skal si opp kabel-tv-abonnementet sitt, men de gjør det ikke, sier Deloitte-konsulent Halvor Moen og viser til undersøkelsen.

Han peker blant annet på en mye «tettere kobling mellom kunde og distributør» enn det man tenker på, når en først svarer på denne type spørsmål.

- Noen ønsker nok også å fremstå som litt mer trendy enn det man egentlig er, også er det nok noen som begynner å reflektere over hva som er alternativet. Du ser at den alternative strømmetjenesten ikke er like attraktiv som det tradisjonelle tv-abonnementet, fortsetter Moen.

Tallene i Deloittes medieundersøkelse viser svært stabile tall og faktisk en liten nedgang i folk som vil si opp tv-abonnementet sitt fra 14 prosent i fjor til 12 prosent i år. T allene er også stabile med tanke på andelen som har tv-abonnement i år (68%) sammenlignet med i fjor (66%).

- Fleksible tv-pakker og det faktum at distributørene har funnet et vindu som gir dem en fortsatt posisjon som aggregrator bidrar til dette. Så blir det spennende å se hvorvidt de som har en intensjon om å si opp tv-abonnementet, gjør det i år? De gjorde det ikke fjor, sier Joachim Gullaksen i Deloitte.

Han mener Telenor og Get har jobbet godt med å demme opp for det varslede kundefrafallet og trekker frem både «nettavgiften», «mer fleksible tv-pakker» og «de integrerte strømmetilbudet» i tv-pakkene. Han mener aggregator-rollen til Telenor og Get kan forsvares så lenge alternativet «er å sitte med ti forskjellige tv-apper»

- Så vi må vente litt til på det store kabel-tv-fallet?

- Ja, og det gir distributørene en mulighet. Både fordi folk ikke realiserer intensjonen om å si opp, men også fordi de har vært flinke med å utvikle tv-pakkene sine som for eksempel Gets poengsystem der du kan bytte kanaler time for time og være en strømmekunde innenfor det tradisjonelle abonnementet, sier Gullaksen. 

Tv-kundene kutter ikke kabelen - Telenor får hjelp fra Hollywood