Byrådet vil ha mindre fast food-reklame utendørs: - Forundret over denne typen restriksjoner

Den nye byrådserklæringen går hardt ut mot både annonsører og utendørsselskapene.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Victoria Marie Evensen (Ap) var et av tre nye ansikter da Oslos nye byråd ble presentert onsdag. Evensen blir byråd for næring og eierskap. Det nye byrådet ønsker å redusere det de kaller «reklametrykket» og de vil jobbe for reklamefrie soner rundt skoler og barnehager, samt redusere «reklametrykket» for kjøtt og usunn mat på kommunale flater. Disse flatene kan være reklameinstallasjoner på leskur på kollektivstopp til buss og bane og reklame på bysykler.  

Nytt byråd for næring og eierskap sier målsettingene vil være mulig å få til gjennom et samarbeid med næringslivet.

- Jeg tror det skal være mulig å få til det på en god måte, men det krever jo som mange ting vi gjør i byen, et samarbeid med næringslivet. Det viktigste er at vi tar godt vare på ungene våre og at de ikke skal eksponeres for ting som det ikke er nødvendig de skal eksponseres for. Hvis vi får til det i et samarbeid med næringslivet, så tror jeg det skal gå fint, sier Evensen til Kampanje.

Selskapene JCDecaux og Clear Channel står for det meste av utendørsreklamen i bybilde, men det er kun sistnevnte som sitter på kommunale kontrakter. 

- Oslo skal gå foran

I byrådsplattformen skriver byrådet at de vil lage en handlingsplan for et mer plantebasert kosthold og betydelig redusere kjøttforbruket i Oslo. «Oslo skal gå foran, og samarbeide med staten om å følge nasjonale kostholdsråd», står det.

- Det er et overordnet mål for dette byrådet at vi skal bidra til å redusere kjøttforbruket som må ned med tanke på de utfordringene vi står overfor klimamessig. Så det er det som ligger til grunn for den type grep. Det tror jeg er helt riktig i den tiden vi lever i og i de globale utfordringene som også Oslo er en del av, sier Evensen.

Vil «redusere reklametrykket»:

Victoria Marie Evensen (Ap) ble i går presentert som byråd for næring og eierskap. - Vi skal bidra til å redusere kjøttforbruket, sier Evensen. Foto: Jacob Andersen.

Burger King viktig aktør for ungdom og integrering

Markedssjef i King Food, Heidi Moss, forteller at utendørsreklame er en viktig kanal for Burger King, men de at også har flere kanaler de benytter i sin markedsføring.

- Nå er det fremdeles uklart hva dette faktisk vil innebære, men vi er litt forundret over at byrådet ønsker å legge slike restriksjoner på virksomheter i Oslo, da Burger King er blant de største arbeidsgiverne for ungdom og en viktig aktør for integrering. Et av Burger Kings større satsingsområder går hand i hånd med utviklingen i samfunnet og forbrukers ønsker og etterspørsel etter for eksempel nye alternativer til rødt kjøtt, sier Moss til Kampanje.

- Vi er selvsagt opptatt av å følge gjeldende retningslinjer for markedsføring og reklame og ser samtidig at de beste løsningene kommer via samarbeid mellom myndighetene og næringslivet, legger hun til.

- Er en viktig kanal:

Heidi Moss er markedssjef i Burger King. Hun sier utendørskanalen er viktig for dem som annonsør. - Utendørsreklame er en viktig kanal for Burger King, men vi har også flere kanaler vi benytter i vår markedsføring, sier hun. Foto: King Food.

- Vi har en god dialog med Oslo kommune

Landssjef for Clear Channel, Hans Petter Terning, sier de har en god dialog med Oslo Kommune.

- Vi er klar over det som står i byrådserklæringen og vi har en god dialog med våre kontraktspartnere rundt antall eksisterende flater, sier Terning til Kampanje.

Terning sier de forholder seg til eksisterende kontrakter. 

- Enn sålenge varsler byrådet kun en gjennomgang av antall flater i bybildet. Vi forholder oss til våre eksisterende partnere og de eksisterende kontraktene som ligger til grunne for dagens forretningsmodell og samarbeid. Det samme gjelder for spørsmålet rundt usunn mat, sier Terning.

Fra byrådet kom med programerklæring for retusjert reklame til vi ble kontaktet for et møte om det, så tok det cirka fire år.

Daglig leder, Øyvind Markussen, i JCDecaux Norge sier han ikke har vært i kontakt med byrådet om den varslede innstramningen av reklame i det offentlige rom i Oslo.

Markussen sier JCDecaux i dag ikke sitter på noen kommunale kontrakter, men de ble invitert til et møte da byråden, ved forrige valg, ville innføre strengere regulering av retusjert reklame.

- Siden kommunen ikke har instruksjonsmyndighet overfor oss var hun avhengig av å appellere til velvillighet, og det var det uproblematisk for oss å vise, sier Markussen.

Erfaringsmessig tar slike prosesser lang tid ifølge Markussen.

- Fra byrådet kom med programerklæring for retusjert reklame til vi ble kontaktet for et møte om det, så tok det cirka fire år, forteller han.

Blir ikke påvirket av reklamefrie soner

På spørsmål om JCDecaux kan miste kunder om byrådet går hardt til verks på innstramningen av reklamer med kjøtt og usunn mat, svarer Markussen følgende:

- Jeg syntes ikke vi skal diskutere resultater av et møte som kanskje skjer eller ikke skjer, det er for tidlig, sier Markussen.

Han syntes det er ganske interessant at byrådet nå vil ha reklamefrie soner i nærheten av skoler og barnehager.

- Dette er ganske interessant for det er Byrådet som er ansvarlig for å ha inngått kontraktene som har utendørsreklame ved skoler og barnehager. De siste kontraktene som er inngått, er inngått med et Byråd utgått fra de samme partiene som sitter i dag, sier Markussen.

Så dere blir ikke påvirket av det punktet? 

- Vi blir ikke påvirket av det, avslutter Markussen.

Byrådet vil ha mindre fast food-reklame utendørs: - Forundret over denne typen restriksjoner