Seerflukt fra «Nytt på nytt» - har mistet over 200.000 seere på fredagskvelden

Ikke like gøy med helg for landets mest sette tv-program de siste 20 årene.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Gullrekka til NRK på fredagskvelden har vært et kjent og kjært begrep for norske tv-seere de siste 20 årene, men gullet skinner ikke like sterkt i dag som det tidligere har gjort. I hvert fall ikke om en ser på landet mest sette tv-program de siste årene, «Nytt på nytt».

Ferske seertall Kampanje har hentet inn fra analyseavdelingen til NRK viser at fallet i seere på fredagskvelden, eller den såkalte lineære tv-seeingen, er brutalt sammenlignet med samme periode i fjor. Denne høsten har NRK vist åtte episoder av det populære programmet der programlederne Bård Tufte Johansen, Pernille Sørensen og Johan Golden inviterer aktuelle gjester til studioet for å tulle med nyhetsbildet siste uke, men utviklingen i seere er det ingenting å tulle med.

I snitt har fallet i antall tusen seere vært på 23 prosent, noe som betyr at 218.000 seere denne høsten har funnet på noe annet å gjøre enn å se på «Nytt på nytt» på fredagskvelden.

- Først og fremst har det vært en veldig morsom sesong og det er ikke helt uvesentlig når vi snakker om «Nytt på nytt». Også registrerer jeg at så lenge det ikke er veldig spissa sport, er «Nytt på nytt» det mest sette programmet i Norge gjennom uka hver eneste uke. Så det er ikke så mye å være deprimert over, sier NRKs underholdningssjef Charlo Halvorsen, til Kampanje.

Halvorsen erkjenner imidlertid at det er blitt langt tøffere å drive med lineær-tv i 2019 enn det var bare for noen år siden.

- Det er klart at lineær seing i helgen er en utsatt øvelse. Det er det denne sesongen akkurat som det var forrige sesong. Da må vi se på hvordan vi gjør det i forhold til annen lineær seing og når vi vet at publikums seervaner er i så stor endring er det nesten utrolig at vi etter 20 år fortsatt er det mest sette programmet, sier Halvorsen.

- Hva gjør disse 200.000 seerne i stedet for å se på «Nytt på nytt» denne høsten?

- Det er nok en lang tirade av ting, men skal jeg nevne en Topp 2 så er det strømmetjenester og spill som er de store konkurrentene, sier han.

- På fredagskvelden?

- Ja, da også.

- Ikke så dramatisk:

- Vi opplever et fall, men fallet er ikke så dramatisk som vi tenkte i mørke stunder for en tid tilbake, sier underholdningssjefen i NRK, Charlo Halvorsen. Foto: NRK

- Seertallene reduseres når tidspunktet endres

I et av landets største mediebyråer Starcom mener tv-sjef, Dag Ormåsen, at «Nytt på nytt» er et program som har holdt seg veldig stabilt gjennom både 2018 og første halvår 2019, men bekrefter et fall i lineær seing på rundt 20 prosent.

- Jeg tror hovedårsaken til at nedgangen er så stor lineært er at både kommunevalget og Friidretts-VM forskjøv litt på sendetidspunktene i gullrekka. Både andeler og seertall reduseres så fort tidspunktet endres. Seertallene har tatt seg opp igjen de siste to ukene og er nesten tilbake på normalnivå, sier han.

Men sist fredag, da MDG-politiker Une Aina Bastholm og Vegard Ylvisåker var gjester, endte seertallene på 800.000. Tilsvarende program i fjor samlet snaue millionen.

Ser en på markedsandelen har den også blitt svakere det siste året. I snitt har «Nytt på nytt» hatt en markedsandel lineært på 56,7 prosent i riksuniverset og det er ned fra en andel på 64,2 prosent for tilsvarende periode i 2018.

- Vil ha lineær tv-seing en god stund til

Litt bedre er utviklingen om en legger seertallene for live, opptak, repriser og ikke minst fra nettet til grunn (såkalt Total Screen Rating, red. anm.). Da har «Nytt på nytt» et gjennomsnitt på 994.000 seere. Det er likevel ned med drøye ti prosent eller rundt 100.000 seere.

- Hva bekymrer mest, nedgangen på lineært eller totalt?

- Det er i praksis TSR som er mest interessant. Det er uvesentlig hvilken skjerm vi har blikket festet på. Men det er både hyggelig og ikke så rent lite oppsiktsvekkende at det så stabilt. Vi opplever et fall, men fallet er ikke så dramatisk som vi tenkte i mørke stunder for en tid tilbake, sier underholdningssjefen i NRK, Charlo Halvorsen.

Han har fortsatt tro på at det for en tv-kveld der mer og mer innhold blir valgbart for seeren, så vil det også være et valg å følge det «kurerte innholdet til NRK».

- Jeg tror derfor vi har lineær seing en god stund til.

- Så det blir «Nytt på nytt» i uoverskuelig fremtid?

- Det er det mest sett programmet vi har hver eneste uke, så det ville være rart å si noe annet.

Seertallene til Norges mest sette tv-program fallerFærre ser på «Nytt på nytt»

All seeing (ink web.) 2019 2018 Endring i prosent
Snitt (8 episoder) 994.00 1.094.000  - 9,1

 

Lineær seeing (kun) 2019  2018 Endring i prosent 
Snitt (8 episoder)  730.000  948.000   - 23

Seerflukt fra «Nytt på nytt» - har mistet over 200.000 seere på fredagskvelden