Nettgigant legger press på Schibsted: - Mange sier de ikke vil bli «Amazonised»

Konsernsjef Kristin Skogen Lund har så langt taklet koronakrisen. Nå kommer Amazon.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Mediekonsernet Schibsted la i dag frem sine tall for årets tredjekvartal og for Kristin Skogen Lund ble det ikke bare en bestenotering for henne som konsernsjef. Et overskudd på driften på hele 678 millioner kroner er også det beste tredjekvartalsresultat i Schibsted noensinne.

- Ja, det er det beste «ever», så det er fint det. Men det øker jo bare forventningene. Det skal følges opp også, sier Skogen Lund til Kampanje.

Samtidig med at mediekonsernet Schibsted la frem sine tall for årets tredje kvartal, gikk verdens største netthandelsselskap Amazon live med sin tjeneste i Sverige, med et mål om å utvide satsingen også til Norge, Danmark og Finland på sikt.

- Vi er begeistret over å kunne lansere Amazon.se og være i stand til å tilby svenske kunder mer enn 150 millioner produkter, inkludert titusener av produkter fra svenske virksomheter. I dag er bare starten for Amazon i Sverige og vi skal jobbe hardt for å vinne tilliten til svenske forbrukere, sier sjefen for Europa-ekspansjonen, Alex Ootes, i en melding.

Les også: Knalltall for Schibsted - overskudd på nærmere 700 millioner kroner

Vi ser at mange aktører er tilbakeholdne med å starte opp et samarbeid med Amazon. Amazon-avtalene er veldig på Amazons premisser. Kristin Skogen Lund

- Kan gi en boost annonsemessig

Amazon kommer i første omgang til å tilby varer innenfor produktområder som både bøker, elektronikk, sport og turutstyr, verktøy og hjemmeinnredning og går dermed inn på et raskt voksende marked for ehandel og hjemmelevering. Også Schibsted er blitt store på netthandel med sine nordiske rubrikktjenester og nettaviser, og selskapet har også bygget opp en egen distribusjonsvirksomhet med leveringstjenester som Helt Hjem og Svosj med avtaler med flere ledende nettbutikker.

Satsingen begynner å bli betydelig og området «Distribusjon» økte i tredje kvartal sine inntekter med 20 prosent til 368 millioner kroner.

- Hva tenker Schibsted om Amazon og deres lansering i Norden, blir det en konkurrent eller en mulig partner?

- Det kan bli begge deler, men vi ser at mange aktører er tilbakeholdne med å starte opp et samarbeid med Amazon. Amazon-avtalene er veldig på Amazons premisser. Lykkes du så spiser de opp konseptet ditt og lykkes du ikke så får du ikke så mye distribusjon og det er vanskelig å komme ut. Vi vil ikke bli Amazonised er det jo mange som nå sier, sier Skogen Lund.

I USA har amerikansk detaljhandel gått igjennom enorme endringer de siste årene i det amerikanerne kaller en Amazonization av markedet. Nettgiganten står nå for omtrent 50 prosent av all e-handel på det amerikanske markedet g spørsmålet er hvor store netthandelsgiganten kommer til å bli i Norden.

- Hvordan vil Amazon påvirke Schibsteds virksomhet?

- På kort sikt kan det gi en viss boost annonsemessig, mens det på mellomlang sikt er en frykt for at det kan føre til butikkdød som Schibsted ikke er tjent med. Så svaret på det spørsmålet vil nok komme i faser, men så er det usikkert hvor sterk inngripen de får i det norske markedet. Vi fryktet jo på samme måte at Facebook skulle ta over rubrikkmarkedet for fem år siden, sier Skogen Lund.

Les også: - Norske annonsører undervurderer Amazon

Lover bedre lønnsomhet fra avishusene

Enn så lenge er det imidlertid lite å frykte, i hvert fall om en legger Schibsted-tallene for tredje kvartal til grunn. Veksten i driftsresultat var på hele 25 prosent sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2019.

- Det går litt bedre enn fryktet i våres?

- Det er et understatement av rang, sier Skogen Lund.

Innenfor de enkelte virksomhetsområdene er det mediedivisjonene som mot normalt utvikler seg best, med sine aviser som VG, Aftenposten og de store regionavisene samt de svenske avisene Aftonbladet og Svenska Dagbladet. For årets tredje kvartal økte overskuddet fra 165 millioner kroner til hele 289 millioner kroner og det er et av de beste kvartalsresultatene på lang tid.  I de nordiske markedsplassene som Finn og Blocket gikk til sammenligning resultatet tilbake med 17 millioner kroner til 356 millioner kroner.

- Vi kaller det et eksepsjonelt kvartal med en margin på medievirksomhet på 15 prosent og vi øker nå guidingen vår på medier til åtte-ti prosent margin på lang sikt, sier Skogen Lund.

Tidligere guiding for mediedivisjonen har ligget i området seks til åtte prosent, noe som nok vakte begeistring hos tallknuserne. Schibsted-aksjen har derfor også steget på børsen onsdag og Schibsted har nå en markedsverdi på over 85 milliarder kroner.

Veksten innenfor medier skyldes ifølge Schibsted-sjefen en kombinasjon av en rekke forhold der blant annet kostnadsprogrammet på 500 millioner kroner innen utgangen av 2021 leverer raskere enn først antatt. Selskapet ligger nå 40 millioner kroner foran skjema, når de allerede i år har klart 140 millioner kroner i kostnadsreduserende tiltak.

Fått et korona-løft i trafikken

I tillegg vokser Schibsted-avisenes abonnementsinntekter med syv prosent samlet sett til 673 millioner kroner, og ser en på veksten innenfor det digitale så var den på hele 21 prosent.  

- Det jobbes veldig godt med selve produktet og vi ser også at trafikken og engasjementet har stabilisert seg på et veldig høyt nivå. Vi så en voldsom effekt på trafikktallene i i mars og april da vi hadde helt utrolige tall, og nå flater det ut på et høyere nivå, sier Skogen Lund.

Nylig passerte også Schibsted-avisene målet om én milliard kroner i digitale abonnementsinntekter på 12 -månederbasis. Fortsatt strenge koronatiltak gjør det imidlertid vanskelig for Kristin Skogen Lunde å møte de mange tusen Schibsted-ansatte for å gratulere.

- Det har vært mange gode anledninger for å feire, men vi får ta det igjen senere, sier Skogen Lund.

- Hvordan skal dere klare å verdi-øke abonnementsproduktet fremover?

- Det handler om å bundle sammen ulike abonnement med nye produkter til ulike kundegrupper. Noen abonnenter kan være villige til å betale for rettighetsbelagt sport, mens småbarnsforeldre kan være villig til å få bleier levert på døren hjemme. Produkttesting av tekniske duppeditter kan være et annet område. Vi må utvikle vertikalene våre også utenfor eget univers og som en forlengelse av medieproduktene våre i samarbeid med andre og der vi har en inntektsfordeling eller kan gjøre affiliate marketing uten at det går utover den redaksjonelle integriteten vår, sier Skogen Lund.

- Sportsrettigheter er et interessant spor

Skogen Lund har også ved et par anledninger snakket om rettigheter som et viktig satsingsområde og til Kampanje sier Schibsted-sjefen at «sport er en viktig driver for betalingsvilje».

-  Sport er innhold som treffer bredt, og det er et interessant spor for oss å følge. Det er en geografisk spredning og det skaper engasjementet og det behøver ikke være Premier Leauge.

- Norske fotballrettigheter legges ut på anbud nå snart, er det interessant?

- Jeg tror ikke jeg skal kommentere norsk fotball spesielt, men vi ser at fotball engasjerer og selvfølgelig er relevant innhold, sier Skogen Lund.

 

Her ser du alle tallene til Schibsted-konsernet for årets tredje kvartal i 2020. Alle tall i MNOK. Bedre resultater fra Schibsted

Schibsted 2020 2019 Endring i %
Omsetning 3.188 3.032 + 5
Driftsresultat 360 290 + 24
Resultat før skatt 321 266 + 20,6

Nettgigant legger press på Schibsted: - Mange sier de ikke vil bli «Amazonised»