Dansk aviskjempe taper syv millioner i Norge: - Vi følger vår vekstplan

Morselskapet i Danmark har allerede spyttet inn ti millioner kroner i oppstarten av Finanswatch og selskapets andre norske nisjemedier. Sluttsummen kan bli enda større.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Da den danske mediegiganten Watch Medier var i ferd med å etablere Finanswatch i Norge, var Kampanje først ute med å omtale dette i januar 2020. En måned senere kom bekreftelsen fra det danske milliardkonsernet, som driver et tosifet antall nisjenettsteder i Danmark.

- Vi har i Danmark bevist at det er behov for målrettede, digitale næringslivsnyheter basert på klassiske, publisistiske dyder. Nå er vi klare for å lansere vårt konsept utenfor landets grenser, samtidig som at vi fortsetter med investeringene i det danske markedet, sa administrerende direktør for Watch Medier, Anders Heering da.

Senere skrev Medier24 om at den tidligere DN-journalisten Magnus Eidem ble ansatt som redaktør for nettstedet, og i april 2020 var Finanswatch i gang med fem journalister i staben. 

Satsingen har definitivt kostet. Regnskapet for fjoråret viser at de endte med et underskudd før skatt på 7,5 millioner kroner i sitt første hele driftsår. Inntektene var ikke på mer enn under én halv million kroner.

Redaktøren her i Norge, Magnus Eidem, sier at han synes at de lykkes godt med å nå frem til leserne i målgruppen sin, og at deres overordnede mål er å være relevante. 

- Så lenge vi oppnår dette vil leserne også gi oss sin oppmerksomhet. Vi har blitt riktig godt mottatt av målgruppen, som er alle med en særlig interesse for finansbransjen, og opplever at kjennskapen til FinansWatch har blitt svært god i finansbransjen. Det er et godt utgangspunkt for videre vekst for FinansWatch, sier Eidem. 

Les også: DN med storoffensiv mot unge lesere - harselerer med finfluencere i ny reklame

- Lykkes godt:

Redaktør i FinansWatch i Norge, Magnus Eidem, sier han synes nettavisen har lykkes godt med å nå frem til leserne. - Vi opplever at kjennskapen til FinansWatch har blitt svært god i finansbransjen. Det er et godt utgangspunkt for videre vekst for FinansWatch, sier Eidem.

Tause om antall abonnenter

I markedet Finanswatch har gått inn i, er det allerede er hard konkurranse mellom finansmediene Dagens Næringsliv, Schibsted-eide E24, Finansavisen og Dagbladets Børsen. Hverken Eidem eller Heering ønsker å oppgi hvor mange abonnenter eller lesere de har lyktes i å hanke inn. 

- Vi opplever at finansbransjen i Norge har tatt riktig godt imot Finanswatch. På alle parametere har vi sett en positiv utvikling siden lanseringen i fjor. Det er for tidlig å prate om suksess, men vi er glade og stolte over hvor langt vi har nådd. Vi har et sterkt team som arbeider hardt, og vi har troen på vår modell, sier Heering. 

- Både E24 og Børsen har rustet kraftig opp med tanke på ansettelser, og E24 og DN er nå ute med nye reklamekampanjer. Hvordan skal dere tiltrekke dere flere lesere i kampen mot dem?

- E24 og DN er veldig gode på det de gjør. Vi gjør noe annet. Vårt eneste fokus med FinansWatch er å dekke virksomheter og personer i den finansielle sektoren. Dermed har vi en annen profil enn de sterkere mediene som også dekker finansbransjen, sier Heering. 

Norske Watch Medier er del av den danske nisjeavissatsingen med samme navn og som er eid av det store avishuset JP/Politikens Hus og består av rundt 70 journalister. Selskapet gir ut en rekke nisjeaviser og hadde i 2020 en bruttofortjeneste på 77 millioner kroner. Men resultatet før skatt falt fra 11 til tre millioner norske kroner.

I den danske årsrapporten heter det at «resultatet er påvirket markant av fortsatt investeringer i nye medier» og at selskapet forventer å investere «betydelig i 2021» som også vil påvirke resultatet for inneværende år.

Det krever tålmodighet å bygge opp en abonnementsbase, og det er en del av vår modell. Inntil videre forløper vår norske ekspansjon etter planen. Også økonomisk. Anders Heering, adm. dir. i Watch Medier

Har spyttet inn ti mill.

Heering sier videre at den «positive mottagelsen» av Finanswatch bekrefter at det i Norge også er etterspørsel etter uavhengig, kritisk og «fair» bransjejournalistikk med fokus på substansen. 

- Men det betyr ikke at vi er alene på markedet. Og det krever både hardt arbeid, ydmykhet og tålmdighet for å lykkes. 

Videre sier Heering at Finanswatch skal fortsette å forberede seg og levere innhold med høy kvalitet og relevans til sine lesere. 

- Vi lover våre lesere at vi kler dem opp til deres hverdag i bransjen. Kan vi holde det løftet hver eneste dag, har vi en sterk tro på at vi kan fortsette å tiltrekke oss både lesere og abonnenter.

Les også: DN med storoffensiv mot unge lesere - harselerer med finfluencere i ny reklame

- Er dere fornøyde med hvordan fjoråret gikk økonomisk?

- Det koster penger å lage nye abonnementsbaserte medier med egne journalister som lager egen journalistikk. Vi starter med fulle omkostninger og uten inntekter. Det krever tolmodighet å bygge opp en abonnementsbase, og det er en del av vår modell. Inntil videre forløper vår norske ekspansjon etter planen. Også økonomisk, sier Heering. 

- Hvilke forventinger har dere til 2021 med tanke på egen økonomi?

- Vi fortsetter investeringene i 2021, hvor vi i år har lansert to nye medier – AdvokatWatch og EiendomsWatch, sier Heering. 

Om de kommer til å lansere flere nisjemedier i tiden fremover er hittil usikkert. 

- Hva fremtiden bringer fremover er vanskelig å si. Men det er klart at lanseringen av AdvokatWatch og EiendomsWatch er et utrykk for at vi er glade for å være på det norske markedet og er blitt bekreftet i troen på vår modell.

Ved oppstart gikk Watch Medier i Danmark inn med to millioner kroner i oppstartsselskapet i Norge. Men de store oppstartskostnadene spiste fort opp egenkapitalen. Den danske eieren har derfor sett seg nødt til å låne selskapet ytterligere 8,2 millioner kroner «som etter planen skal konverteres til kapitalinnkudd i løpet av 2021.» 

- Må de dere bla opp enda mere i år?

- Vi tilfører de midler som er nødvendige for å følge vår vekstplan i Norge. Så er behovet for kapital avhengig av hvor mye vi setter i gang.

Les også: Store underskudd i Hegnar Media – tapte over 30 millioner kroner

Her kan du se regnskapstallene til Watch Media Norge for 2020. Alle tall i MNOK. Millionunderskudd for økonomisavis på nett

Watch Medier 2020 2019 Endring
Omsetning 0,4 - -
Driftsresultat - 7,3  - -
Resultat før skatt  - 7,4 - -

 

Dansk aviskjempe taper syv millioner i Norge: - Vi følger vår vekstplan