Dansk mediekjempe etablerer seg i Norge med nytt finansnettsted

Har startet jakten på en norsk næringslivjournalist som kan bygge opp nisjenettstedet FinansWatch i Norge.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Etter det Kampanje erfarer, er danske Watch Medier i ferd med å etablere seg i Norge. Kampanje har - i tillegg til opplysninger fra uavhengige kilder - fått tilgang til en stillingsutlysning der det danske mediehuset jakter på en «faglig sterk næringslivsjournalist med gode lederegenskaper til å lede satsingen».

Watch Medier ble grunnlagt i Danmark i 2010, da Jyllands-Posten lanserte nisjemediet Finanswatch, et nyhetsnettsted særlig rettet mot personer med interesse for finanssektoren. Watch Medier er i dag eid av JP/Politikens Hus, som blant annet utgir de danske dagsavisene Jyllands-Posten, Politiken og Ekstra Bladet. Watch Mediers hovedredaksjonen ligger i København, en redaksjon ligger i Aarhus, i tillegg til kontorer i Brussel, New York og på Christiansborg. 

I utlysningen søker mediehuset en næringslivjournalist som vil få «anledning til å ansette sitt eget team», som journalisten vil ha personal-, redaksjonelt og ledermessig ansvar for. Videre skriver de at journalisten de søker må kunne se for seg å være i en rolle der han eller hun jobber operasjonelt som journalist, samtidig som personen vil ha det overordnede ansvaret for etableringen.

Watch Medier driver i dag 13 medienettsteder og har omtrent 100 ansatte, blant dem omtrent 65 journalister. Ifølge Watch Mediers nettsider søker de nå også nye ansatte i København og Aarhus. 

- Det har vist seg at der er stor etterspørsel etter seriøs, ordentlig og fokusert journalistikk som omhandler de viktigste bransjene i dansk næringsliv. Det gør det mulig å investere enda mer i journalistikken. Det vil vi gjøre de kommende årene, sier Anders Heering, administrerende direktør og sjefredaktør i Watch Medier i stillingsutlysningen. 

- Vi går en annen vei enn de fleste. Vi skriver selvfølgelig om de store skandalene og de brede næringslivshistoriene, men vi skriver også alle de andre historiene som de mer generelle næringslivsredaksjonene ikke har midlene til å prioritere, men som likevel har stor betydning i de ulike bransjene, sier Heering videre i utlysningen. 

Går inn i hett marked

Videre skrives det i utlysningen at de ser etter en «som vil bli med på etableringen av Watch Medier i Norge og bli redaktør for deres nisjeavis på nett». De skriver blant annet også at den de leter etter «tidligere har vært med på å starte opp eller bygge et redaksjonelt eller annet relevant miljø i inn- eller utland».

Når Kampanje kontakter Heering direkte med spørsmål om etableringen av finansnettstedet i Norge, svarer han følgende i en e-post: 

- Vi har ikke lagt skjul på, at vi tror på seriøs og uavhengig nisjejournalistikk, og at vi kikker på muligheten for å etablere vårt konsept utenfor Danmark. Vi undersøker i den forbindelse flere markeder herunder det norske, likesom vi kikker på flere forskellige bransjer. Det er dog for tidlig å si mer om dette på nåværende tidspunkt, så jeg kan ikke bekrefte din historie eller kommentere ytterligere. 

Etter at Dagbladet lanserte finansnettstedet Børsen i slutten av november, slaktet NHH-professor Tor Wallin Andreassen økonomisatsningen, samtidig som han understreket at det eksisterer et marked for redaksjonelt stoff innenfor økonomi i Norge.

- Civita-leder Kristin Clemet skrev i Aftenposten om hvordan ulike mediehus har bygget ned økonomiredaksjonene, slik at det som gjenstår er skandalesaker om økonomi – hor, fanteri og underslag, sa han og fortsatte:

- Nordmenn er opptatt av økonomi, sparing, pensjon, og investeringer, men da må avisene være villig til å investere i en redaksjon som faktisk kan lese aksjer og forstå trender, og komme opp med analyser og hjelpe leserne å fatte gode beslutninger. Det er Dagbladet nødt til å gjøre hvis Børsen skal overleve. 

Han pekte da også på at Schibsted bygger opp økonomisatsningen E24, og uttalte også Teknisk Ukeblad «lukter på å løfte seg med økonomi».

- I tillegg har vi de godt etablerte gigantene Dagens Næringsliv og Finansavisen. Det er et behov i markedet, og det er rom i markedet, men Dagbladet leverer rett og slett ikke.

Watch Medier har etablert følgende nisjeaviser i Danmark:

 • FinansWatch – nyheter om finanssektoren
 • ShippingWatch – nyheter om shippingbransjen
 • MedWatch – nyheter innen medisin- og medikament industrien
 • MediaWatch – nyheter om medieverdenen
 • EnergiWatch – nyheter fra energisektoren
 • FødevareWatch – nyheter om mat-, drikke- og næringsmidler
 • EjendomsWatch – nyheter om eiendomsbransjen
 • ITWatch – nyheter om IT-bransjen
 • AdvokatWatch – nyheter om advokatbransjen
 • PolicyWatch – nyheter om politikk og rammevilkår for danske virksomheter
 • AMWatch – nyheter om porteføljeforvaltning
 • AgriWatch – nyheter om landbruksindustrien
 • CleantechWatch – nyheter om cleantech-industrien 

Dansk mediekjempe etablerer seg i Norge med nytt finansnettsted