NRK-sjefen med seks forskjellige eiere på ni år: - Vi hadde både krangler og uenigheter

Når Thor Gjermund Eriksen takker for seg neste år, vil NRK-sjefen ha overlevd seks forskjellige kulturministere.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie, Øyvind Hofsrud, Johannes Enli Kalleberg og Knut Kristian Hauger knutkristian@kampanje.com

I dag ble det kjent at Thor Gjermund Eriksen gir seg som kringkastingssjef i løpet av 2022, tre år før åremålet hans går ut. Eriksen har blitt rost, både av konkurrenter og medieforskere, for å ha vært en «utrolig viktig leder»

I løpet av tiden i sjefsstolen på Marienlyst, etter at han tiltrådte stillingen i 2013, har Eriksen også måtte forholde til en rekke ulike kulturministrer. I løpet av sine ni år som kringkastingssjef har Eriksen rukket å samarbeide med fem forskjellige kulturministre – i tillegg får Eriksen med seg sin sjette minister på vei ut døren, når Arbeiderpartiet og Senterpartiet tar over regjeringsmakten denne uken.

- Han jo har oppnådd veldig mye i sin tid som sjef. Han har rigget NRK i en veldig god posisjon. Vi jobbet jo sammen med å få fjernet lisensen og å få laget mer forutsigbarhet rundt finansieringen av NRK. Nå har han også fått plassert et nytt hovedbygg og NRK har vært igjennom en utrolig omorganisering. Det er et veldig annet mediehus enn det var da han kom, sier Trine Skei Grande (V) til Kampanje.

Hun var kulturminister fra 2018 til 2020.

- Hvordan var det for deg å jobbe med Eriksen da du var kulturminister? 

- Vi hadde både krangler og uenigheter, men jeg synes det var veldig OK å forholde seg til han. Han var en bra og en real leder for NRK. Han var veldig soleklar på hvor han ville hen, og hva han han ville for NRK. Vi hadde det gøy selv om vi holdt på med store og vanskelige, spørsmål, sier Grande.

Les også: Slik har Thor Gjermund Eriksen vært som NRK-sjef: - En utrolig viktig leder

«Soleklart» med kvinnelig etterfølger

Veslemøy Østrem, nyhetsredaktør i Vårt Land, uttalte tidligere i dag til Kampanje at den neste kringkastingssjefen bør være en kvinne. Dette er Skei Grande enig i. 

- Det mener jeg er ganske soleklart, sier hun. 

- Hvorfor det?

- Fordi det ikke har vært noen der før. 

- Hva er det viktigste Eriksen har gjort for NRK?

- Det er først og fremst den enorme moderniseringen av NRK til et moderne mediehus. Det er sikkert et stykke igjen før de er helt i mål, men det er i hvert fall et veldig annerledes NRK enn da han kom dit. Det var morsomt å jobbe med ham da vi endret finansieringen.

- Blir det store sko å fylle for etterfølgeren? 

- Absolutt. Det er en krevende jobb i brytningen mellom felleskapet og en medieverden som blir stadig mer internasjonal, sier Grande.

Les også: Mener ny NRK-sjef bør være en kvinne - Styreleder vil ikke utelukke mannlige kandidater

Eriksen: - Samarbeidet godt med alle

I løpet av sine ni år som kringkastingssjef har Eriksen rukket å samarbeide med fire kulturministre i tillegg til Grande – Hadia Tajik (Ap) Thorild Widvey (H), Linda Hofstad Helleland (H) og nå Abid Raja (V). 

- Jeg har samarbeidet med alle veldig godt vil jeg si. Det kan jeg si helt uten forbehold, sier Eriksen til Kampanje. 

- Det skjedde vel mest på Trines vakt?  

- Ja og nei. Thorild Widvey var veldig viktig i diskusjonen rundt oppdraget vårt. Under Linda var det en veldig krevende prosess rundt DAB-overgangen. Så kom Trine, som var hele finansieringsspørsmålet. Thorild hadde den første stortingsmeldinga, det var jo litt krevende å få til et samarbeid med henne, for den regjeringsplattformen som kom ut i 2013 var negativ til NRK. Da skulle vi begrenses og sånn. Jeg opplevde at hun hadde forståelsen for å ha en samlende allmennkringkaster med stor tillit. En fellesarena i Norge, sier Eriksen og fortsetter:

- Med Abid kom kjøpet av en ny tomt?

- Det skal sies at i den første generalforsamlingen jeg var i, var med Hadia Tajik, da nevnte jeg allerede at min vurdering var at NRK måtte tenke 15-20 år fremover og begynne å planlegge et nytt bygg. Det var et strategisk valg og en modningsprosess, og jeg mener at det er utrolig viktig.  

- Hvordan har Abid vært som kulturminister?  

- Han er jo en aktiv fyr, og en morsom fyr. Jeg har hatt et godt samarbeid med alle kulturministrene. Jeg mener at Knut Arild Hareide var veldig viktig i de første årene, fordi KrF var tungen på vektskåla når de sa at man måtte ta vare på NRK. Jeg har samarbeidet tett med de i generalforsamlingen gjennom styret, men jeg har også hatt kontakt med flere. Det er helt avgjørende for at en institusjon som oss skal virke - at vi har bred politisk oppslutning, sier Eriksen.

Får sin sjette generalforsamling

På torsdag vandrer det en ny regjering ned fra Slottsbakken, og da er det også slutt for Abid Raja (V) som kulturminister og en av Norges mektigste mediemenn. Dermed kommer NRK-sjefen til å få en sjette kulturminister og generalforsamling å forholde seg til når en ny regjering ledet av Arbeiderpartiet og Senterpartiet tar over styringen av landet. Mange peker på at det blir Arbeiderpartiets Anettte Trettebergstuen fra Arbeiderpartiet.

Raja benytter en av sine siste dager som kulturminister til å hylle den avtroppende kringkastingssjefen.

- Thor Gjermund Eriksen har gjort en svært god jobb som kringkastingssjef. NRK kommer ut av hans periode med et sterkt grep om publikum, høy tillit i befolkningen og med visshet om at han og alle hans dyktige medarbeidere i NRK gjorde en kjempeinnsats, sier Raja til Kampanje.

Les også: Slik har Thor Gjermund Eriksen vært som NRK-sjef: - En utrolig viktig leder

Raja, som tok over som kulturminister etter Trine Skei Grande 24. januar 2020, forteller at han forstår Eriksens begrunnelse, men også at det er synd at han gir seg.

- Det passer aldri når dyktige ledere velger å gi seg, men samtidig har jeg forståelse for hans begrunnelse etter ti år i en svært krevende jobb, sier Raja og fortsetter:

- Det er svært viktig at NRK har god styringsfart når det nærmer seg bygging og flytting til nytt hovedkontor på Ensjø, og nå har styret tid og anledning til å finne Eriksens etterfølger, avslutter den avtroppende kulturministeren.

Det var i 1996 at NRK ble organisert som et aksjeselskap med staten som eneste aksjeeier. Kulturdepartementet er dermed også NRKs generalforsamling og eier. 

Klar for veggen:

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen er den niende kringkastingssjefen i rekken. På kontoret henger alle forgjengerne og nå er også Eriksen snart klar for å henge på veggen. Foto: Knut Kristian Hauger.

NRK-sjefen med seks forskjellige eiere på ni år: - Vi hadde både krangler og uenigheter