Dagbladet fjerner nett-TV-serie etter kritikk: - Premissene har ikke vært tydelige nok

Sjefredaktør Alexandra Beverfjord trekker «Long Shot» etter Kampanje-oppslag.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Onsdag morgen skrev Kampanje om «Long Shot», en nett-TV-serie om e-fotball som er finansiert av Telenor og publisert av Dagbladet. Der forsøker influencere og e-sportutøvere med hjelp av 5G fra Telenor å få fotballen tilbake til Mausund, en liten øygruppe i Frøya kommune i Trøndelag.

Serien lå ute på Dagbladet TV sammen med annet redaksjonelt innhold fra nettavisen, men man måtte klikke seg inn på serien før man så at Telenor var sponsor og at det også var produktplassering i episodene.

Dagbladet sa til Kampanje at serien var redaksjonelt innhold, mens Telenor kalte det for «content marketing».

Nå fjerner ansvarlig redaktør Alexandra Beverfjord serien fra Dagbladet TV.

- I dette prosjektet har ikke premissene for det redaksjonelle arbeidet vært tydelig nok forankret. Det har vært uklare oppfatninger om hva som er kommersielt og redaksjonelt. Det kan ikke Dagbladet leve med, sier Beverfjord til Kampanje.

- Vi tar konsekvensene av det og tar programmet ut av de redaksjonelle flatene, og går i dialog med Medietilsynet om det, fortsetter hun.

Les mer: Telenor kaller ny nett-TV-serie for «content marketing» - «redaksjonelt innhold» svarer Dagbladet

Telenor: - Dette er markedsføring for oss

Sjefen for markedskommunikasjonen til Telenor, Thomas Barre, har vært tydelig overfor Kampanje på at dette handler om «content marketing» og ikke en redaksjonell Dagbladet-satsing.

- Dette er content marketing og innholdsmarkedsføring for oss, der vi har vært delaktig med produksjonen og hvor hensikten er å skape oppmerksomhet om 5G og hvilke muligheter 5G gjør for et lite øysamfunn ute i havgapet. Det er en kjensgjerning at medieoppmerksomheten går ned i tradisjonelle kanaler, og da må vi bruke andre kanaler. I dette tilfellet ble det for oss et exploring-tilfelle som vi gjorde i samarbeid med Hyper og Dagbladet, men det er finansiert opp av Telenor, har Barre uttalt. 

TV-direktør i Aller Media, Mads A. Andersen, mener på sine side at det er snakk om et redaksjonelt produkt.

- «Long Shot» er et redaksjonelt produkt og et underholdningsprogram. I likhet med mange andre programmer hos oss har også dette en sponsor. Serien er imidlertid en annonsefinansiert produksjon, som betyr at sponsoren har vært mer delaktig i finansieringen av serien. Vi har også utviklet dette konseptet i samarbeid med Telenor, sier TV-direktøren i Aller Media til Kampanje.

Medietilsynet reagerer

Medietilsynet har tidligere sagt til Kampanje at de vil opprette dialog med Dagbladet TV om serien.

- Vi ser at programmet er identifisert som sponset og med merking av produktplassering. Reglene om sponsing og produktplassering forutsetter imidlertid at programmet i utgangspunktet er redaksjonelt begrunnet. I tillegg er det en forutsetning i sponsede programmer at sponsor ikke er engasjert i produksjonen, jamfør kringkastingsloven paragraf tre og fire andre ledd, sa Hanne Nistad Sekkelsten, direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet.

Den loven går som følger: «Med sponsing menes ethvert bidrag til produksjon eller sending av program fra en fysisk eller juridisk person som selv ikke tilbyr programmet eller er engasjert i produksjonen …».

Les også: Medietilsynet og presseutvalg reagerer på ny TV-serie: - Vi kommer til å ha dialog med Dagbladet

Det er lite som tyder på at nett-TV-serien vil komme tilbake på redaksjonell plass.

- Det er ikke et mål å få denne serien tilbake på redaksjonell plass, svarer Beverfjord.

Dagbladet fjerner nett-TV-serie etter kritikk: - Premissene har ikke vært tydelige nok