Flere XXL-topper forsvinner ut døren: - Det er ikke slik vi ønsker å ha det

I tillegg tar nok en markedsdirektør på seg joggeskoene og rømmer sportsskjeden. Nå får XXL sin syvende markedsdirektør på 12 år.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det går mot tøffere tider i varehandelen, og i en helt fersk undersøkelse fra NHO frykter butikkene nå krisetid med sviktende salg og økte utgifter. Økte kostnader knyttet til vareinnkjøp og lønn, kombinert med galopperende strømpriser og stadig slankere lommebøker hos konsumenten, kan bli en farlig kombinasjon for butikkene. Sportsbransjen er ikke noe unntak.

- Sportsbransjen har gått som toget i to år og vokst kraftig. Veksten har vært ellevill, men nå er det røffere og markedet gikk samlet sett gikk tilbake med ni prosent i første halvår i år. At det kom en korreksjon i markedet, er derfor ikke overraskende. All detaljhandelen stopper jo nesten opp nå, sier administrerende direktør Trond Evald Hansen i Norsk Sportsbransjeforening til Kampanje. 

For sport- og fritidsskjeden XXL har den dystre utviklingen vært merkbar en stund allerede, og nå kan Kampanje fortelle at flere XXL-topper enten har forlatt selskapet eller er på vei ut, og en ny omorganisering er gjennomført.

- Som vi kommuniserte etter andre kvartal så snur vi hver stein for å spare penger der vi kan og drive mest mulig effektivt. Vi må tilpasse oss til kundetrafikken og den generelle markedsutviklingen. Vi har ikke kommunisert noen konkrete tall eller detaljer utover dette, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Nyheim til Kampanje.

Så langt i år har XXL gått 150 millioner kroner i minus og ledelsen var i sommer derfor tydelige på at det nå skal kuttes kostnader og at bemanningen skal reduseres.

Les også: XXL-salget på nett falt med over 160 millioner kroner

Det er tøffe tider for alle i varehandelen, også for XXL, men vi har mange ansatte som er lidenskapelig opptatt av sport og friluftsliv og brenner for XXL-konseptet. Andreas Nyheim, XXL

Nye omorganiseringer i XXL

Tidligere i år ble det kjent at toppsjefen Pål Wibe sluttet i XXL etter «uenighet om prioriteringer og veien videre for selskapet» og at finansdirektør Stein Eriksen tok over som fungerende konsernsjef. Nå kan Kampanje også avsløre at XXL gjennomfører en ny omorganisering og at flere sentrale profiler slutter i sportskjeden. Det skjer kun måneder etter selskapets forrige omorganisering.

- Hvorfor må XXL gjennomføre en ny omorganisering bare måneder etter at selskapet gjorde store endringer i både toppledelse og virksomhetsområder?

- Vi har ikke fått ting til å fungere helt som vi hadde ønsket og har derfor valgt å gjøre noen justeringer på den kommersielle biten. Vi har tatt steg i riktig retning, men ønsker fortsatt å styrke kraften i XXL-konseptet med kjente merkevarer og de beste prisene. Da tror vi XXL-konseptet står seg godt også i utfordrende markeder fremover, sier Nyheim.

Les også: Nye markedsstopper rømmer fra XXL: - Det har vært for mye gjennomtrekk det siste året

Må forklare seg:

Kommunikasjonsdirektør Andreas Nyheim tar selvkritikk på vegne av XXL og forklarer hvorfor det slutter så mange ledere i landets største sportskjede.

- Ønsker ikke oppmerksomhet rundt saken

Da XXL gjennomførte sin store omorganisering sist, endte det med at den kommersielle direktøren Kjersti Jamne forlot selskapet. XXL besluttet den gang å ta inn e-handel som virksomhetsområde i toppledelsen med egen leder, samtidig som kommersiell direktør forsvant ut av ledergruppen. Kjeden la i stedet marked inn under ledelse av Andre Sjåsæt som ble ny sjef for området «Kategori og Marked». Nå er det klart at også Sjåsæt slutter i selskapet.

- Hvorfor slutter Andre Sjåsæt, når forlater han selskapet og hva betyr det for XXL at han slutter?

- Det får André uttale seg om selv, men det skjer i forlengelsen av de justeringene som er gjort. Vi ønsket å ha ham med videre, men respekterer naturligvis avgjørelsen. Samtidig er det bra at han blir i XXL til april og skal lede innkjøpsavdelingen i denne perioden, sier kommunikasjonsdirektøren.

Sjåsæt kom til XXL omtrent samtidig som forrige konsernsjef Pål Wibe for å lede avdelingen strategi og forretningsutvikling og jobbet tett med Wibe i konsernledelsen. Men i forbindelse med den nevnte omorganiseringen fra tidligere i år ble Sjåsæt satt til å lede den nye avdelingen. En ny strategidirektør ble dermed hentet inn i Markus Solvik, men Solvik rakk ikke en gang å starte i jobben før den ble organisert bort.

- Det var en tøff prioritering som vi måtte ta i sommer. Vi ønsker å bruke mer tid på drift og mindre på strategiske prosjekter akkurat nå. Vi hadde en åpen og god dialog med Markus om dette og ble enige om å skille lag, sier han.

Østerrike-sjef Magnus Kreuger vil fremover nå ha det overordnede ansvaret for strategi og forretningsutvikling. Når Kampanje tar kontakt med Solvik er han lite pratsom.

- Dette ligger noen måneder tilbake i tid. Jeg delte noen linjer på LinkedIn i starten av august. Har ingen kommentarer utover det og ønsker ikke oppmerksomhet rundt saken. Vi skiltes som venner og jeg ønsker XXL lykke til videre, sier Solvik til Kampanje.

Markedsdirektør slutter etter ett år i jobben

Det er det ikke bare Andre Sjåsæt og Markus Solvik som forsvinner ut av XXL. Også på markedssiden skjer det igjen endringer i XXL og her begynner det å bli mer regelen enn unntaket at markedsdirektører forsvinner etter kun kort tid i selskapet. Den siste til å slutte blir Jon Fornes som startet opp i XXL i oktober i fjor etter å ha byttet dagligvarer i Coop med klær og sportsutstyr. Han ble hentet inn av nevnte Jamne og den nå avgåtte toppsjefen Pål Wibe.

- Der bedriften befinner seg for øyeblikket, er det behov for et temposkifte på markedsområdet, hvor taktisk gjennomføring er avgjørende. I den anledning er det riktig for meg å søke nye utfordringer utenfor XXL. Det har vært spennende å bli kjent med selskapet og jeg ønsker XXL alt godt og lykke til i de utfordrende tidene fremover, sier Jon Fornes til Kampanje.

At nok en markedsdirektør slutter må begynne å gjøre fryktelig vondt for XXL-kjeden. Fornes føyer seg inn på en svært lang og lite flatterende liste over markedsdirektører som slutter i XXL.

- Jon Fornes er en solid fagmann som vi gjerne skulle hatt med oss videre. I likhet med André så er det dyktige og trivelige folk som vi ønsker lykke til videre på karriereveien, sier han.

Tidligere har folk som Jakob Olsbø, XXL-veteranen Tom Erik Kjøne og en av våpendragerne til XXL-eier Øivind Tidemandsen, Jarle Bråten, også fungert i stillingen. Flere av markedsdirektørene har som Fornes bare holdt ut i stillingen i ett år. Kortest tid i stillingen ble det på Kine Bergseth, som kun var i jobben i et halvt år frem til 2016 før hun forsvant til Vipps og senere til Bookis.  

- Det er ingen statistikk som vi er stolte av, og ikke slik vi ønsker å ha det, sier Nyheim.

- Hvorfor slutter det så mange markedsdirektører i XXL?

- Historikken er sammensatt, men vi mener at de grepene vi tar nå er riktige for XXL, sier han.

Les også: Nok en markedsdirektør forsvinner ut døren i XXL: - Her har vi en utfordring som vi tar på alvor

Setter inn XXL-slugger på toppen

Da Fornes begynte som markedsdirektøren i XXL i 2020 var han den sjette markedsdirektøren XXL ansetter på under 12 år og da Kampanje snakket med XXL om det høye gjennomtrekket sa kommunikasjonsdirektør Andreas Nyheim at det var «en utfordring».

- Du sa sist at dere hadde «en utfordring her med tanke på å ta vare på flinke folk» og at «det var en jobb dere skulle ta på alvor.» Er det noe dere kunne gjort annerledes denne gangen?

- Vi jobber selvsagt for at XXL skal være en attraktiv arbeidsplass både for ledere og ansatte og dette står høyt på agendaen.

Nye markedstopper er på plass i selskapet som eies av private equity-selskapet Altor Equity, tidligere Altor-topp og nå privat investor Hugo Maurstad og en rekke fond som Odin Forvaltning, Ferd og DNB. I tillegg er også XXL-gründer Øivind Tidemandsen en stor eier og felles for dem alle er at de når ser verdiene fordampe på Oslo Børs. Nå setter selskapet XXL-veteranen, reklamekjøperen og medierådgiveren Jarle Bråthen inn som den med det øverste markedsansvaret. Bråthen skal fremover rapportere direkte til den nye fungerende konsernsjefen Stein Eriksen.

 - Vi får inn Jarle Bråten som skal styrke avdelingen i en overgangsfase. Jarle kjenner XXL godt og har en kommersiell teft som XXL vil nyte godt av i tiden som kommer. Vi mener at vi har kompetansen og erfaringen som skal til for å styrke XXL-konseptet fremover, sier Nyheim.

- Og hvem blir nå ny markedsdirektør i XXL etter Jon Fornes?

- Vi har et sterkt mannskap og Ina Kristin Haugen rykker nå opp som fungerende leder for markeds- og merkevareavdelingen. Ina Kristin er en erfaren markedsfører som nyter stor tillit internt. Når noen slutter, så får andre økt ansvar, sier han.

Ny markedsdirektør:

Den nye markedsdirektøren i XXL, Ina Kristin Haugen, rykker opp fra markedssjefjobben hun har hatt så langt. Haugen har vært i selskapet i et drøyt år og har blant annet signert en influencer-avtale med sprinter Ezinne Okparaebo. Foto: XXL.

Syvende markedsdirektør på 12 år

Ina Kristin Haugen blir nå den syvende markedsdirektøren som får lov å prøve seg i jobben på 12 år. Totalt så jobber det rundt 200 mennesker på hovedkontoret til XXL hvorav 40 av disse jobber i avdelingen «Merkevare og markedsføring». Kampanje er kjent med at også flere andre i denne avdelingen slutter i XXL i tillegg til på «Innkjøp». Samtidig fortsetter markedsverdien til XXL å falle på børsen og salget er utfordrende.

- Markedet er krevende, og flere folk i ledende stillinger slutter. Hvordan vil du beskrive stemningen i XXL akkurat nå?

- Det er tøffe tider for alle i varehandelen, også for XXL, men vi har mange ansatte som er lidenskapelig opptatt av sport og friluftsliv og brenner for XXL-konseptet. Det gir oss et ekstra gir både i medgang og motgang, sier Nyheim.

Flere XXL-topper forsvinner ut døren: - Det er ikke slik vi ønsker å ha det