Medietilsynet og presseutvalg reagerer på ny TV-serie: - Vi kommer til å ha dialog med Dagbladet

Den nye nett-TV-serien til Dagbladet faller ikke umiddelbart i god jord hos pressens voktere.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Øyvind Hofsrud
Tobias Fredø Journalist

Medietilsynet forteller at de foreløpig ikke har gjort en grundig vurdering av alle episodene i den nye nett-TV-serien «Long Shot» til Dagbladet TV, men forteller at dette innholdet skal merkes med reklame, annonse eller lignende identifisering slik at seerne blir gjort oppmerksomme på at dette er kommersielt. 

Tidligere i dag kunne Kampanje fortelle at det er Telenor som har finansiert serien i tett samarbeid med både mediehusets reklamebyrå og Dagbladet TV. Selv kaller Telenor serien for «content marketing», mens Dagbladet svarer med at det er snakk om «et redaksjonelt produkt.»

- Vi ser at programmet er identifisert som sponset og med merking av produktplassering. Reglene om sponsing og produktplassering forutsetter imidlertid at programmet i utgangspunktet er redaksjonelt begrunnet. I tillegg er det en forutsetning i sponsede programmer at sponsor ikke er engasjert i produksjonen, jamfør kringkastingsloven paragraf tre og fire andre ledd, sier Hanne Nistad Sekkelsten, direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet.

Loven hun sikter til går som følger: «Med sponsing menes ethvert bidrag til produksjon eller sending av program fra en fysisk eller juridisk person som selv ikke tilbyr programmet eller er engasjert i produksjonen …».

- Vi kommer til å ha dialog med Dagbladet TV om dette, sier Sekkelsten videre.

Les også: Telenor kaller ny nett-TV-serie for «content marketing» - «redaksjonelt innhold» svarer Dagbladet

- Vil være naturlig å se nærmere på dette

Serien «Long Shot» ligger i dag ute på Dagbladet TV sammen med annet redaksjonelt TV-innhold fra Dagbladet, som «Rød Løper», «Rødt kort» og nyhetene, men en må klikke på serien før en ser at Telenor er sponsor av serien , og at det også er produktplassering i episodene. Ingen steder i serien kommer det imidlertid frem at dette er et annonsørfinansiert TV-program. 

Leder i NJ, Dag Idar Tryggestad, som sitter i utvalget som skal se nærmere på sponsing og journalistikk, er ikke kjent med prosjektet og TV-satsingen, «Long Shot». Han sier likevel at dette eksempelet kan være interessant å løfte frem i utvalgets arbeid, som har sitt første møte neste uke. 

- Dette vil være et eksempel som det vil være naturlig å se nærmere på i en bred debatt om sponsing og innholdsmarkedsføring, sier han til Kampanje.

Norsk Presseforbund har tidligere i år oppnevnt to utvalg, hvor ett av de skal vurdere mulig revisjon av Vær Varsom-plakatens 2.8 om sponsing av journalistikk. Der har de også uttalt at det kan bli aktuelt å inkludere innholdsmarkedsføring i arbeidet.

Lest også: Her er pressetoppene som skal sette sponsing og journalistikk under lupen

Medietilsynet og presseutvalg reagerer på ny TV-serie: - Vi kommer til å ha dialog med Dagbladet