Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
INNSIKT
NRK har den seneste tiden lagt ned flere store Facebook-sider. For fire måneder siden sa NRK Nyheter takk og farvel til fjesboka, før NRK Sporten så logget av for en måneds tid siden. Men NRK stopper ikke der. De har nå identifisert hvilke sider de vil sitte igjen med, og det betyr flere nedleggelser.
- Vi er ikke helt i mål med alle nedleggelsene enda, for dette er en prosess som må gjøres grundig og som tar tid. Totalt på some står NRK nå igjen med rundt 50 kontoer på Facebook, Instagram, TikTok, Youtube og Snapchat. Så vil vi evaluere dette løpende, sier Merethe Sveen-Åsegård, strategisk rådgiver for sosiale medier i NRK.
Kontoene de nå planlegger å stå igjen med på Facebook er: NRK, NRK underholdning, NRK radio, NRK Sápmi, NRK Kork, NRK Skole, og kontoene til distriktskontorene. En opptelling på Facebook viser dermed at NRKs Facebook-sider NRK P2, NRK Nynorsk mediesenter, P3 Morgen, NRK Tegnspråk og NRK Publikum ikke vil bli med videre. De har til sammen rett under 230.000 følgere, men flere av sidene har ikke publisert innhold på lang tid.
Sveen-Åsegård ønsker derimot ikke å bekrefte at disse nedlegges:
- Vi er i en nedleggelsesprosess, og dette tar tid. Det handler blant annet om at alt innhold må lastes ned og arkiveres. I tillegg tar det et par uker fra vi trykker på arkiveringsknappen på Facebook-siden til jobben faktisk er ferdig gjennomført. Vi er ganske i mål nå, men det er fortsatt noen få som er helt i sluttfasen.Dette er en viktig prosess internt, det er mange involverte og det er flere hensyn å ta til vi har landet dette. Derfor vil jeg ikke gå noe mer konkret inn i enkeltprosesser, kommenterer Sveen-Åsegård til Kampanje.
Mari Velsand
Tidligere denne uken la Medietilsynet frem sin undersøkelse «Barn og medier 2022». Den viste blant annet at størsteparten av de unge spurt i undersøkelsen (alder 9-18 år) oppga at de fikk sine nyheter gjennom sosiale medier. Hele 88 prosent får nyhetene sine herfra, kun slått av TV, og det er kanalene Snapchat, TikTok og Youtube som er de mest populære some-tjenestene.
Mye kan dermed tyde på at norske medier fortsatt må infinne seg med bruk av tredjepartsplattformer om de vil nå ungdommen. Også NRK er klar på at selv om de logger av flere sosiale medier-kontoer, må de fortsette jakten på de unge der de er.
- Det er to grupper i befolkningen vi ikke når like godt på egen plattform, og det er tenåringer og unge i alderen 19-29. Derfor bruker vi sosiale medier som et verktøy for å nå disse brukene og få de «hjem» på egen plattform, sier Merethe Sveen-Åsegård og fortsetter:
- Youtube, TikTok og Snapchat er de kontoene vi har spisset mot tenåringer, og så har vi kontoer på Facebook og Instagram hvor vi løfter strategisk viktige prosjekter fra NRK. De kontoene vi har der bruker vi til å nå ut til aldersgruppen 19-29 år.
Medietilsynets direktør Mari Velsand mener det er et gode at NRK er til stede på plattformer der barn og unge oppholder seg, selv om det høye nyhetskonsumet i sosiale medier kan være problematisk.
- Det er absolutt problematiske sider med de globale plattformene, men samtidig er det fullt forståelig at de redaktørstyrte mediene prøver å nå de unge der de er. Dermed bidrar de også til at barn og unge får tilgang til journalistisk bearbeidede, kvalitetssikrede nyhetssaker, sier Velsand til Kampanje.
Hun peker samtidig på at undersøkelsen deres viser at en betydelig andel barn og unge forholder seg til redaktørstyrte medier.
- Mange blir kanskje først kjent med disse i sosiale medier, men forhåpentlig kan kjennskap til deres merkevare gjøre at de unge målgruppene etter hvert også oppsøker de redaktørstyrte mediene på deres egne plattformer.
- Men blir det ikke uansett mindre kontekst og innsikt uavhengig av avsender når det er snakk om «byte-sized»-informasjon på sosiale medier?
- Uansett avsender, blir gjerne informasjon og nyheter i sosiale medier kortere og i mindre grad satt i kontekst enn det som gjøres for eksempel i nettaviser, TV eller radio, det ligger i denne plattformens natur. Det kan være en utfordring. Men samtidig er innhold fra redaktørstyrte medier en motvekt til mye annet som formidles i sosiale medier, fordi det er kvalitetssikret.